UPDATE: Teodor Meleşcanu a demisionat de la şefia Senatului. Președintele Senatului, Teodor Meleșcanu, și-a anunțat luni, în plen, demisia din funcție după ce judecătorii CCR au decis că numirea sa în funcție a fost neconstituțională. Ședința a fost suspendată pentru ca noul Biroul Permanent să se reunească. PSD îl susține ca interimar la șefia Senatului pe Titus Corlățean.
„Nu am depus nicio demisie, nu am delegat. Vom avea astăzi o şedinţă în plen a Senatului şi eu sunt convins că vom găsi cea mai bună modalitate pentru a nu bloca sesiunea Parlamentului, ci, dimpotrivă, pentru a o face să lucreze cât mai bine”, a precizat Meleşcanu, după şedinţa Biroului permanent.
El a adăugat că, până la publicarea în MO a deciziei CCR şi a motivării, îşi va îndeplini toate prerogativele de preşedinte al Senatului.
„Până la publicarea în MO a deciziei şi a motivării există toate prerogativele pe care încerc să le exercit cât mai bine. În acelaşi timp, am o preocupare care este majoră şi care se referă la faptul că nu aş dori ca începerea acestei sesiuni să fie dedicată unor bătălii politice sau personale pentru preşedinţia Senatului şi voi căuta să găsesc soluţia cea mai bună pentru a depăşi această chestiune”, a susţinut Meleşcanu.
Citeşte şi: Traian Băsescu, despre şansele ca moţiunea de cenzură să treacă: „Cred că nu pică Guvernul”
În ce priveşte posibilitatea ca Titus Corlăţean să ocupe interimar funcţia de preşedinte al Senatului, Meleşcanu a spus că „nu e nicio problemă dacă aceasta este o soluţie care e acceptată cât mai larg”.
Lupta pentru postul de președinte al Senatului se dă între PNL și PSD. Titus Corlățean, vicepreședintele Senatului, este susținut de social-democrați care dispun de voturile necesare pentru a-l impune în funcția de președinte interimar.
Încă de vineri, președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că Titus Corlățean va fi propus pentru preluarea interimară a conducerii Senatului. Potrivit lui Ciolacu, Teodor Meleșcanu a acceptat să-și prezinte demisia.
Mai mult, preşedintele Senatului, Teodor Meleşcanu, a declarat că este „deschis” oricărei soluţii legale pentru funcţionarea Camerei Superioare a Parlamentului, după ce Curtea Constituţională a decis că alegerea sa în funcţie, în septembrie 2019, a fost neconstituţională.
De cealaltă parte, liberalii o susțin pe Alina Gorghiu.
Miercuri, 22 ianuarie, Curtea Constituțională a decis că procedura prin care Teodor Meleșcanu a fost ales în funcția de președinte al Senatului a fost necontituțională. Sesizarea a fost depusă de parlamentari ALDE, PNL, PMP, UDMR și a unor senatori neafiliați. Decizia a fost luată cu majoritate de voturi.
Judecătorii CCR au stabilit că nu au fost respectate prevederi din regulamentul Senatului.
Teodor Meleșcanu a fost ales pe 10 septembrie 2019 președinte al Senatului, la propunerea PSD, cu toate că nu făcea parte în acel moment din grupul parlamentar al social-democraților.