Meleşcanu, despre suplimentarea secţiilor de vot în Diaspora: „O opţiune teoretică, dacă legal e posibil”

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014: Noul ministru de Externe Teodor Meleşcanu a discutat, marţi, cu reprezentanţii Biroului Electoral Central despre opţiunile pentru ca scrutinul din diaspora, în data de 16 noiembrie, să se desfăşoare fără probleme şi în legalitate. La intrarea în sediul BEC, Meleşcanu a precizat că teoretic se pot înfiinţa noi secţii de vot, dacă permite legea. După discuţia cu reprezentanţii BEC, Meleşcanu a declarat că pe legislaţia actuală nu este posibilă înfiinţarea de noi secţii de votare în străinătate, la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.
Filip Stan
11 nov. 2014, 06:47
Meleşcanu, despre suplimentarea secţiilor de vot în Diaspora:

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014: Teodor Meleşcanu a declarat, marţi, după întâlnirea cu reprezentanţii Biroului Electoral Central, că le-a prezentat mai multe propuneri, iar aceştia au solicitat ca toate propunerile formulate în întâlnire să fie cuprinse într-un document scris. 

„În legătură cu acest document, BEC va exprima puncte de vedere despre ceea ce putem să facem şi ceea ce nu putem să facem”, a spus ministrul de Externe, precizând că, după finalizare, documentul va fi prezentat într-o conferinţă de presă, pentru a fi cunoscute propunerile MAE.

„Am discutat un plan de măsuri, ştim ce avem de făcut, o să discutăm şi cu BEC să vedem în ce măsură propunerile noastre sunt în spiritul şi litera legii. Ne pregătim cu toate proiectele, inclusiv cu alocarea de bani. Cel mai bun lucru e să discutăm faţă-n faţă, direct. Suntem două instituţii responsabile, care vor să discute responsabil, pentru a asigura dreptul românilor de a vota în turul doi”, a spus Teodor Melescanu.

Întrebat dacă suplimentează numărul de secţii de votare din străinătate, Meleşcanu a răspuns: „Este o opţiune teoretică, dacă pe lege e posibil”.

Totuşi, ministrul de Externe a subliniat că înfiinţarea de noi secţii de votare nu este posibilă conform legislaţiei actuale. Dar se pot face derogări.

„Am prezentat propunerile noastre, aşteptăm soluţiile de la BEC. Iar BEC va exprima puncte de vedere privind ceea ce putem face şi ceea ce nu vom putea face. Apoi vom face o conferinţă de presă, unde vă vom prezenta soluţiile, măsurile pe care le vom lua.  Înfiinţarea de noi secţii de votare se va face dacă BEC afirmă că este posibil acest lucru. Dar să nu ne ascundem după deget, pe legislaţia actuală nu este posibil. Dar dacă se fac derogări, atunci se pot face”, a mai spus Meleşcanu.

Teodor Meleşcanu a fost învestit luni în funcţia de ministrul de Externe, ca urmare a demisiei lui Titus Corlăţean.

L-am informat cu puţină vreme în urmă pe prim-ministrul României că am decis să-mi depun mandatul de ministru al Afacerilor Externe. Nu pot să accept şi nu accept să încalc legea şi legalitatea, nu pot accepta ca instituţia Ministerului Afacerilor Externe să fie forţată să încalce legea şi legalitatea pe considerente de interese politice, electorale ale domnilor Băsescu şi Iohannis şi nu pot accepta să ofer motive de contestare a rezultatelor alegerilor prezidenţiale de la turul doi pe considerente de nelegalitate a înfiinţării de noi secţii de votare în străinătate„, declara luni Titus Corlăţean, într-o conferinţă de presă.

Citeşte şi: TEODOR MELEŞCANU, a doua oară candidat, sare din barca serviciilor direct în confruntarea electorală

El a precizat că doreşte respectarea legii şi că are obligaţia, în calitatea sa de ministru al Afacerilor Externe, să asigure imaginea şi prestigiul instituţiei

Titus Corlăţean a declarat că Ministerul Afacerilor Externe a luat măsuri pentru suplimentarea personalului din secţiile de votare deja existente şi creşterea numărului de cabinete de vot şi de ştampile în secţiile de vot organizate în străinătate.

„În legătură cu măsurile luate pentru ca turul doi să se desfăşoare corespunzător. BES a pus la dispoziţie o echipă de 800 de persoane, personal MAE, pentru a suplimenta personalul din secţiile de vot. Ştiţi bine că declaraţia pe propria răspundere poate fi descărcată. Am decis şi creşterea numărului de cabine, dar şi al numărului de ştampile din secţiile de vot”, a  afirmat Corlăţean.

De asemenea, Corlăţean a afirmat că nu există temei legal pentru înfiinţarea unor noi secţii de votare, în ciuda comunicatului BEC care afirma că acest lucru poate fi realizat. Corlăţean a spus că în noaptea de vineri spre sâmbătă, la 23.58, s-a primit la MAE pe fax un comunicat BEC în care se preciza că nu există niciun impediment legal pentru organizarea de noi secţii de votare. El a precizat că în hotărârea anterioară a BEC, act cu forţă juridică, nu există precizarea din comunicat, iar comunicatul nu are forţă juridică.

El a mai adăugat că MAE îşi menţine poziţia că nu există baze legale pentru înfiinţarea de noi secţii de votare în străinătate la turul 2.

„Problema noilor secţii de vot. MAE îşi menţine poziţia că nu există bază legală de a înfiinţa noi secţii de votare în străinătate, comunicatul BEC nu are forţă juridică. În consecinţă, ca ministru, am obligaţia de a susţine legalitatea”, a comunicat Titus Corlăţean, de la sediul MAE.

Decizia lui Titus Corlăţean de a-şi depune mandatul vine ca urmare a criticilor privind organizarea primului tur al alegerilor prezindetiale 2014 în străinătate. La sfarsitul saptamanii au avut loc mai multe proteste, atât în Bucureşti şi în alte oraşe, dar şi în strainatate, prin care românii au cerut alegeri libere si cresterea numarului de sectii de votare pentru romanii din Diaspora.

Citeşte şi: ALEGERI 2014: Declaraţia pe propria răspundere pentru românii din străinătate poate fi descărcată ONLINE

Citeşte şi: ALEGERI PREZIDENŢIALE. BEC a stabilit formatul buletinului de vot pentru al doilea tur de scrutin FOTO

După scandalul legat de votul românilor din străinătate, din 2 noiembrie, premierul Victor Ponta a declarat că dacă la turul 2 al prezidenţialelor va exista un român din diaspora care va dori să voteze şi care nu o va putea face din cauza organizării, atunci toată echipa din MAE pleacă, menţionând că Titus Corlăţean va fi la Londra pe 16 noiembrie.

„Consider inacceptabil ca un român, o mie de români au vrut să voteze şi nu au putut. Mâine se vor lua măsuri privind îmbunătăţirea procedurii de vot, completarea online a acelor declaraţii anti-fraudă. Apoi, dacă e un singur român care nu poate vota în diaspora, pleacă toţi, ministrul de Externe, ambasadorii. Întârzierea a fost produsă de procedura anti-fraudă, scanarea buletinului. Eu aş fi vrut să voteze cât mai mulţi oameni. În Republica Moldova a fost pentru prinma dată când am câştigat alegerile. Pe 16 noiembrie va fi respectat votul tuturor românilor”, a declarat Victor Ponta, la România TV.

Premierul a arătat că MAE a organizat acelaşi număr de secţii de votare ca şi la prezidenţialele din 2009. Cel mai important motiv pentru care o parte dintre românii din diaspora nu au reuşit să voteze a fost formularul prin care cei care au votat pe listele suplimentare au declarat pe proprie răspundere că nu au mai votat la acest scrutin şi că nici nu intenţionau să o facă.

Primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2 noiembrie 2014 a fost marcat de incidente şi scandaluri la multe secţii de votare din străinătate. În multe secţii de votare din Europa şi SUA, românii nu şi-au putut exercita dreptul la vot din cauza faptului că dura mult ca fiecare votant să completeze declaraţii pe propria răspundere.

Mii de români au aşteptat cu orele în faţa secţiilor de votare organizate în străinătate pentru alegerea preşedintelui pentru următorii cinci ani. Au fost cozi imense la Institutul Cultural Român şi la Ambasada României din Chişinău, la secţiile de votare din Italia, Spania, Germania, Austria, Marea Britanie şi Franţa.

Şi preşedintele Traian Băsescu a cerut de mai multe ori demiterea „imediată” a ministrului Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, pe motiv că acesta a dezinformat în legătură cu votul românilor în străinătate şi a dorit să îi împiedice pe românii din diaspora să îşi exercite dreptul constituţional de a vota.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului a luat notă de poziţia Biroului Electoral Central cu privire la posibilitatea ca Ministerul Afacerilor Externe să mărească numărul secţiilor de votare din străinătate, astfel încât să permită tuturor cetăţenilor români din afara graniţelor să-şi poată exercita dreptul constituţional de a vota.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Ce spune Titus Corlăţean despre demisia din funcţia de ministru

Traian Băsescu afirmă că Titus Corlăţean a dezinformat atunci când a afirmat că nu poate mări numărul secţiilor de votare din străinătate.

„Domnul preşedinte Traian Băsescu a luat notă de dezinformarea pe care ministrul Afacerilor Externe, domnul Titus Corlăţean, a lansat-o în spaţiul public prin declaraţia de presă de vineri, 7 noiembrie a.c., în care a afirmat că legal nu poate mări numărul de secţii de votare din străinătate, deşi BEC a dat o astfel de aprobare prin Hotărârea nr. 4H/4.11.2014 publicată ca atare în Monitorul Oficial”, se arată în comunicatul citat.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. MAE, prima reacţie la incidentele din străinătate: „Este regretabil”

Preşedintele Băsescu consideră necesară luarea măsurilor care se impun pentru ca toţi românii aflaţi în străinătate să poată vota.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Gogoșele minciunele ca la bunica acasă! Rețeta care îți va aduce aminte de copilărie! Se fac rapid și sunt delicioase
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Ce acte îți trebuie pentru a merge în Marea Britanie în 2025. Nu mai poți intra pe teritoriul Angliei fără asta
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. Verdictul venit chiar acum: Va fi măcel!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
Justin și Hailey Bieber s-au despărțit?! Ce indiciu anunță o posibilă separare la Hollywood | FOTO
Spynews
Cine e tânăra în vârstă de 34 de ani găsită moartă în casă, în Târgu Jiu. Trupul Andei a fost mâncat de câinii pe care îi avea / FOTO
Evz.ro
Doliu în lumea literară. A murit un nume de referință în România
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Verdict crunt pentru Călin Georgescu: Este o variantă de neacceptat!
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Ofițeri ucraineni arestați pentru apărarea nereușită din Harkov
MediaFlux
SE ANULEAZĂ ALEGERILE PREZIDENȚIALE? MAI a transmis DECIZIA FINALĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Posibil spionaj de înalt nivel: Serviciile de informații maghiare, investigate la Strasbourg!