„Da, au fost diverse discuţii ( cu Traian Băsescu – n.r.) legate de această temă. Am înţeles că este o preocupare a preşedintelui, în legătură cu obligaţiile care îi revin în ceea ce priveşte numirea de miniştri şi de membri ai Guvernului, de a-şi da o părere, de a putea să-i refuze. Însă, în toate aceste discuţii, am susţinut că există o reglementare juridică foarte clară şi că, în consecinţă, nu avem posibilitatea să facem acest lucru”, a spus Meleşcanu.
Întrebat dacă a fost vorba de o solicitare a preşedintelui căreia SIE nu i-a dat curs, Teodor Meleşcanu a răspuns: ‘Nu, a fost o discuţie’.
Şeful SIE a arătat că a existat o cerere din partea Comisiei parlamentare de control a SIE, motiv pentru care Serviciul a transmis o informare în care se arăta că, pe baza datelor pe care le deţine, nu există, între candidaţii la Preşedinţie, un ofiţer acoperit.
Traian Băsescu: Au fost cazuri când mi s-a propus numirea în Guvern a unor ofiţeri acoperiţi
Meleşcanu a precizat că, dacă un ofiţer acoperit şi-a încheiat activitatea, nu i se poate face cunoscută identitatea.
De asemenea, şeful SIE a arătat că la lista cu ofiţerii acoperiţi are acces un număr foarte mic de persoane, două-trei persoane, deoarece constituie secret de stat, potrivit legii.
‘Orice deconspirare constituie infracţiune şi se poate pedepsi’, a spus Teodor Meleşcanu.
Şeful SIE a susţinut că şeful statului a făcut declaraţii pe această temă, potrivit afirmaţiilor sale, pe materiale publice, discuţii, nu pe dovezi sau documente.
‘Nu mă pot pronunţa dacă erau zvonuri sau erau chiar informaţii, dar nu veneau din partea serviciului nostru, asta pot să vă asigur’, a arătat el.
Cu privire la ‘dubla comandă’, Meleşcanu a subliniat că aceasta nu poate să existe pentru ofiţerii din serviciile de securitate deoarece aceste instituţii, ‘reformate în societatea democratică’, sunt puse sub autoritatea politicului.
‘Nimeni nu face în serviciile de securitate ceea ce îl taie pe el capul. Nimeni nu adoptă decizii politice. Obligaţia serviciilor de informaţii este să furnizeze informaţii pentru beneficiari, în primul rând preşedintele, Guvernul, preşedinţii celor două Camere, pe care dânşii iau decizii. La noi nu se iau decizii politice, deci nu am ce comandă să dau nimănui, chiar dacă ar exista prin absurd aşa ceva’, a mai spus Teodor Meleşcanu.
Preşedintele Băsescu a declarat, miercuri seara, că va da amănunte despre „ofiţerul acoperit” care candidează la alegerile prezidenţiale de faţă cu toată presa, precizând că nu are nicio informaţie de la serviciile secrete şi că, dacă, totuşi, „printre candidaţi există un domn care a avut în trecutul lui un astfel de lucru, acest lucru trebuie recunoscut”.
„N-aş veni în acest moment cu completări, am o oarecare planificare. Vreau să aibă acces toată presa. Să nu se aştepte nimeni că va fi un document al serviciilor secrete„, a spus preşedintele.
Băsescu a susţinut că afirmaţia sa a fost făcută în lipsa unui document venit de la serviciile de informaţii. El a precizat că a vizat nu doar calitatea de ofiţer activ, ci şi pe aceea de fost ofiţer sub acoperire.
„Discutăm despre ceea ce legea secretului de stat permite. Când se suspectează o ilegalitate, nu poate fi secret de stat (…) Nu am primit vreun document cu nume şi prenume de la vreun serviciu de informaţii din România. În cazul acest ar fi trebuit să tac pentru că este vorba de un secret de stat„, a spus preşedintele.