„Avizul CSAT este consultativ, nu este o obligaţie, trebuie să fie consens în cadrul CSAT. Chiar dacă nu e consens după şedinţa de mâine nu înseamnă ca e şi obligatoriu avizul. Ce am postat azi pe site-ul Ministerului de Finanţe asta este forma cu care mergem mâine în CSAT, pentru care aducem argumente pentru fiecare structură în parte. Vom vedea dacă mai sunt şi alte contraargumente sau prezentări în cadrul CSAT din partea celorlaltor structuri, dar noi pe această formă rămânem, nimic altceva”, a precizat Teodorovici, citat de Agerpres.
Acesta a precizat că banii tăiaţi de la unii ordonatori de credite se duc acolo unde este nevoie, precum pensii, salarii, pesta porcină.
„Dacă am taiat per total aproximativ 150-170 milioane lei, banii ăştia se duc acolo unde este nevoie, că vorbim de pensii, de salarii, de pesta porcină, de alte nevoi pe care le are bugetul. Pe site se vede o alocare în plus de 50 milioane lei la ANSVSA pentru despăgubiri şi ce mai are nevoie agenţia în momentul de faţă.(…) Noi alocăm cât au cerut dânşii azi, dar se fac analize şi, pe măsură ce se înaintează şi se ştie exact suma, cei de la ANSVSA vin la noi, la Ministerul Finanţelor şi alocăm sumele astfel încât toată lumea să fie despăgubită pentru fiecare neplăcere creată de această situaţie neplăcuta din România”, a explicat Eugen Teodorovici, adăugând că vor fi alocaţi bani şi la fondul de rezervă la dispoziţia Guvernului, care în momentul de faţă este zero.
Anterior, ministrul Finanţelor declarase, la Antena 3, ca va merge marţi în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) cu o variantă modificată a rectificării bugetare, în sensul că Serviciul de Informaţii Externe, Serviciul de Pază şi Protecţie şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale vor avea alocări în plus, dar vor rămâne în continuare pe minus la rectificare.
„Este o întârziere nejustificată şi sper să reglăm şi din punct de vedere legal acest lucru ca pe viitor să nu mai avem o astfel de rectificare atât de mult întârziată. Noi am postat pe 3 august toate datele pe site-ul Ministerului de Finanţe şi aproape o lună de zile… Va fi o discuţie vizavi de momentul la care CSAT se poate pronunţa pe bugetul structurilor care fac parte din CSAT şi în ce formă şi la ce moment, ca să evităm astfel de situaţie total neplăcută pentru ţară în ansamblu. Pentru discuţiile de mâine o să postăm pe site o situaţie refăcută faţă de momentul 3 august. Acolo ori să fie câteva revizuiri ale acelor sume alocate. Au fost discuţii după acel moment al postării publice cu anumiţi ordonatori de credite care au venit la Ministerul de Finanţe şi cu argumentele de rigoare noi am decis să mai suplimentăm anumite zone. Dar strict pentru discuţia din CSAT, pentru cele cred că şase structuri care fac parte din CSAT, au mai intervenit şi acolo câteva modificări, în sensul de alocări suplimentare de sume”, a afirmat Teodorovici la Antena 3.
Potrivit ministrului Finanţelor, la Ministerul Apărării rămâne nemodificată suma alocată, la fel ca şi la Ministerul Afacerilor Interne. De asemenea, la Serviciul Român de Informaţii rămâne tăierea de 113 milioane lei.
„La Serviciul de Informaţii Externe, din discuţia cu ordonatorul de credit, acolo este o influenţă pozitivă de plus 13,7 milioane lei, dar per ansamblu structura rămâne cu un minus de 2,8 milioane lei. Serviciul de Pază şi Protecţie are o modificare pozitivă, plus 7,6 milioane lei, dar pe ansamblu rămâne cu minus 15 milioane lei, pentru cheltuieli de capital ca urmare a unor plăţi efectuate în iulie-august şi ca urmare a unor necesităţi de derulare a unor proiecte cu finanţare europeană pentru preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene de anul viitor. La Serviciul de Telecomunicaţii Speciale va fi o influenţă pozitivă de două milioane lei la bunuri şi servicii în vederea derulării unor achiziţii în vederea preluării preşedinţiei, dar pe ansamblu structura rămâne cu un minus de 14,1 milioane lei”, a explicat Eugen Teodorovici.
Acesta a subliniat că la Preşedinţie rămâne nemodificat, respectiv o diminuare cu peste 11 milioane lei a bugetului, dar a precizat că „nu face subiectul discuţiilor de mâine, pentru că nu e parte din CSAT”.
Pe de altă parte, Teodorovici a afirmat că îi va explica marţi preşedintelui Klaus Iohannis care sunt mecanismele legale pentru acordarea de despăgubiri celor afectaţi de pesta porcină africană.
„O să-i explic preşedintelui mâine care sunt mecanismele legale prin care sumele în cazul pestei porcine se pot duce către ANSVSA, fie prin realocări între ordonatori, cum deja am făcut acest lucru, fie din alocări din fondul de rezervă, dar care la acest moment este pe zero, pentru situaţii care apar (…), pentru ca lucrurile să fie cât de cât aşa cum trebuie”, a mai spus şeful de la MFP.