Inițial, reducerea de TVA anunțată era de la 24% la 20%.
Citeşte şi: PNL susţine Codul Fiscal propus de Guvernul Ponta
„Miercuri se votează ce a propus Guvernul cu o singură modificare: reducerea TVA de la 24% la 19% începând cu 1 ianuarie 2016”, a spus Teodorovici.
El a reamintit că noul Cod Fiscal va elimina taxa pe construcțiile speciale și supra-acciza la carburanți tot de la 1 ianuarie 2016. În ceea ce privește impozitul pe dividende, ministrul Finanțelor a afirmat că acesta va rămâne la 5%, deși, în varianta aprobată de Guvern, urma să fie eliminat.
Ministrul Finanțelor a adăugat că Executivul intenționează să reducă TVA la 19% chiar înainte de finalul acestui an, prin Ordonanță de Guvern, însă măsura va fi analizată la rectificarea bugetară din luna iulie.
Referitor la criticile venite de la instituțiile financiare internaționale cu privire la riscul unor derapaje de la țintele bugetare asumate în cazul aprobării proiectului de Cod Fiscal, Eugen Teodorovici a spus că anul viitor deficitul bugetar se va menține sub 3%, estimările sale fiind de 2,8% — 2,9%. Autoritățile române și-au asumat, însă, în cadrul acordului cu Comisia Europeană, Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială încadrarea într-o țintă de deficit de 1,1% în 2016.
În ceea ce privește impactul bugetar al reducerii TVA, ministrul Finanțelor a precizat că acesta este de aproximativ 1,8 miliarde de lei pentru fiecare punct procentual, iar impactul tuturor măsurilor prevăzute în proiect se ridică la 12 miliarde de lei.
Potrivit lui Teodorovici, există și măsuri compensatorii pentru aceste reduceri de taxe, el menționând o mai bună colectare și gestionarea cheltuielilor într-un mod mai eficient.
„ANAF își va intensifica rolul pentru finanțele țării, de a colecta mai bine. ANAF a planificat venituri de opt miliarde de lei la buget în acest an, iar Comisia Europeană a luat în calcul doar 4,4 miliarde. Acesta este doar un exemplu de compensare a reducerii taxelor”, a explicat Teodorovici.
Citeşte şi: Teodorovici: Codul Fiscal va fi finalizat luna aceasta în Parlament, dar nu va fi aprobat fără acordul FMI
Deputații din Comisia pentru buget, finanțe și bănci au aprobat, luni, cu unanimitate de voturi, amendamentul la proiectul de Cod Fiscal privind scăderea la 19% a cotei standard de TVA începând de anul viitor. Miercuri, documentul urmează să primească vot final în plenul Camerei Deputaților, aceasta fiind cameră decizională.