Ministrul Eugen Teodorovici a declarat la România TV că impactul măsurilor din noul Cod Fiscal este sustenabil pentru România.
Citeşte şi: Eugen Teodorovici, bilanţ la 44 de ani: „Am intrat în politică ştiind că îngerii nu trăiesc pe pământ”
„Încălcam un pact asumat la nivel european. Cu aceste măsuri tot ne încadrăm. Puteam să lărgim cu cel puţin cu plusul adus de cele două măsuri de azi, reducerea TVA la 20% din 1 ianuarie 2016 şi supraacciza care se prelungeşte cu un an, adică 3 miliarde de lei în 2016”, a afirmat ministrul.
Totodată, Eugen Teodorovici precizează că ţinta de deficit bugetar de 1,2% stabilită de FMI a fost depăşită.
„Acest subiect cu ceea ce vrea FMI e demult depăşită. Acea ţintă de 1,2% este depăşită de la momentul aprobării Codului Fiscal în prima formă de Parlament. Suntem undeva departe faţă de ce şi-a asumat România prin pactul fiscal.
După discuţiile de azi, deficitul bugetar este undeva în jurul de 2%. Noi ne-am fixat ţinte mult prea ambiţioase şi mult prea devreme. Este dificil să renegociezi (…)
Noi anul asta avem deficit 1,86% convenit cu FMI şi Bruxelles. Dacă e nevoie de bani la invesţii, va creşte deficitul. Dacă pe proiecte de investiţii se va cheltui şi ajungem peste 1,86%, asta vom face. Este o decizie politică a Guvernului. Putem avea o colectare mai bună la TVA şi putem avea venituri mai mari„, a mai precizat Teodorovici.
„Azi am văzut nişte cifre de la Consiliul Fiscal care nu au legătura cu cifrele Ministerului. Ei au spus cheltuieli de 17 miliarde de lei. Suma este de 10,5 miliarde de lei (…)
Ce spune BNR este luat în considerare. BNR se ocupă de politică monetară, noi de politică fiscală. Când s-au făcut tăieri de venituri şi s-au crescut taxe era clar că duci economia într-o groapă”, a precizat ministrul de Finanţe.
Eugen Teodorovici a subliniat faptul că în 2016 deficitul trebuie să fie de 0,9% şi în 2017 să fie de 0,73%.
În acelaşi timp, ministrul Finanţelor a vorbit şi despre şantierele deschise de CNADNR.
„Eu am speranţa că cu banii pe care i-am alocat inclusiv la prima rectificare se vor construi autostrăzi pentru a închide acele proiecte începute. Avem 4.500 de şantiere în valoare de 13 miliarde de lei.
Vrem să alocăm banii în funcţie de cât se lucrează şi nu invers. Nu lucrează omul în funcţie de cât îi dau eu. Şi dacă vor lucra de 3 miliarde de lei, 3 miliarde de lei vor primi. Până acum s-a lucrat în funcţie de câţi bani aveam noi. Acum schimbăm abordarea. Mobilizaţi-va exemplar şi veniţi la facturi”, a adăugat ministrul.
Eugen Teodorovici a vorbit şi despre cauza tăierii de fonduri de la Transporturi.
„La Transporturi am avut reproşuri pentru că am tăiat la rectificare. Abordarea mea e să nu încurajez deficit artificial. Zonele unde nu se cheltuie banii, le tai fondurile. Nu pot să las acolo banii dacă ei nu îi cheltuie.
Contract cu contract vreau să ştiu care sunt probleme şi indiferent de companie, zboară de pe contract. Vreau să văd că CNADNR, cel mai mare beneficiar de fonduri, îşi face treaba, adică stă în fiecare zi pe şantier şi vede cum se lucrează. Nu se lucrează, penalizări şi chiar rezilieri”, a adăugat şeful Ministrului Finanţelor.
Referitor la creşterea salariilor medicilor, ministrul Finanţelor a precizat că acestea se vor mări după 1 octombrie.
„Ceea ce s-a promis pentru medici categoric se va întâmpla de la 1 octombrie şi pentru celalalte categorii de bugetari se va discuta astfel încât toţi să primească o creştere salarială”, a menţionat Eugen Teodorovici.