”Astăzi este prima noastră reuniune a Consiliului ECOFIN în calitate de Preşedinţie română a Consiliului Uniunii Europene. Este o perioada foarte atipică, pentru că sunt şase luni de preşedinţie, dar totuşi avem doar aproximativ două luni de zile în care să putem discuta, avansa, dezbate şi decide la nivel de Consiliu, mai departe, de Parlament. Ştim că mandatele a două instituţii sunt la final, atât la Parlamentul European, cât şi la Comisia Europeană. Poate acest lucru face mai interesantă, să spunem aşa, preşedinţia noastră în această perioadă în care trebuie să fim foarte eficienţi şi foarte pragmatici în a rezolva cât mai multe dintre dosarele atât de importante pentru cetăţenii europeni în ansamblul nostru, ca Uniune Europeană”, a spus Teodorovici, potrivit Agerpres.
Potrivit oficialului român, o primă discuţie va avea loc asupra unui subiect important, instrumentul InvestEU, un dosar la care ”România îşi va aduce cu siguranţă contribuţia având la bază şi experienţa anilor trecuţi, şi pragmatismul pe care noi l-am afişat de foarte multe ori”.
Obiectivul este de a reuni în cadrul unui singur program diferitele instrumente disponibile în prezent pentru sprijinirea investiţiilor şi a creării de locuri de muncă în UE, în contextul viitorului cadru financiar multianual 2021-2027. În prezent există 14 instrumente diferite care contribuie la sprijinirea investiţiilor în UE; principalul astfel de instrument este Fondul European pentru Investiţii Strategice (FEIS), lansat în iulie 2015 şi prelungit în decembrie 2017.
În iunie 2018, Comisia Europeană a propus, în vederea reunirii diverselor fonduri alocate de la bugetul UE sub forma împrumuturilor şi a garanţiilor, crearea programului InvestEU.
Miniştrii economiei şi finanţelor europeni vor face bilanţul negocierilor purtate în prezent pentru revizuirea arhitecturii existente a supravegherii financiare. În urma discuţiei, ECOFIN va trebui să decidă dacă este cazul ca dispoziţiile referitoare la consolidarea supravegherii activităţilor de combatere a spălării banilor şi a finanţării terorismului să fie separate de restul revizuirii sistemului european.
În septembrie 2017, executivul UE a prezentat propuneri de îmbunătăţire a mandatelor, a guvernanţei şi a finanţării celor trei autorităţi de supraveghere din Uniune.
Miniştrii vor dezbate şi măsurile luate ca urmare a summitului euro din decembrie, când liderii ţărilor din zona euro au ajuns la un acord asupra principalelor caracteristici ale reformei Uniunii Economice şi Monetare.