Eugen Teodorovici: Impozitul pe venitul global este în analiză la Ministerul Finanţelor. Ce se întâmplă cu Declaraţia 600

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) va avea activ un departament care se va ocupa cu analiza cheltuielilor instituţiilor publice, a anunţat, luni, ministrul propus pentru a prelua portofoliul Finanţelor, în cadrul audierii sale din Comisiile reunite de buget-finanţe din Parlament.
Filip Stan
29 ian. 2018, 11:24
Eugen Teodorovici: Impozitul pe venitul global este în analiză la Ministerul Finanţelor. Ce se întâmplă cu Declaraţia 600

UPDATE. Comisiile permanente pentru Buget-Finanţe din Parlament l-au validat, luni, pe Eugen Orlando Teodorovici, candidatul PSD la funcţia de ministru al Finanţelor, cu 19 voturi „pentru” şi 12 „împotrivă”.

Eugen Teodorovici, avizat luni în funcţia de ministru de Finanţe de Comisia de buget-finanţe din Camera Deputaţilor, a declarat luni, după audieri, că nu exclude revenirea la impozitarea progresivă, dacă această măsură ”are o logică” şi dacă se va dovedi că este o măsură mai bună pentru români, iar Declaraţia 600 ar putea fi unită cu Declaraţia 200.

Stabilitatea mediului de afaceri, reducerea birocraţiei, predictibilitatea fiscalităţii şi eficientizarea cheltuielilor publice sunt priorităţile menţionate de Eugen Teodorovici pentru noul său mandat la Ministerul Finanţelor. „Investitorii nu ocolesc România pentru motivul că am sta rău din punct de vedere economic sau bugetar – dimpotrivă, la acest capitol stăm foarte bine -, ci din cauza birocraţiei. Din păcate, la asta am contribuit cu toţii, fiecare a venit şi a mai adăugat câte ceva la această stare”, a spus Teodorovici. El a adăugat că va crea un departament de analiză în Ministerul Finanţelor, care va urmări cheltuielile fiecărei unităţi a administraţiei publice locale şi „unde sunt justificate le acceptăm cu plus, unde nu – se vor trece cu minus, adică la ele se va putea renunţa”.

Răspunzând la întrebările unor parlamentari, Eugen Teodorovici a mai spus:
„Faţă de ceea ce s-a întâmplat cu întârzierea modernizării ANAF, eu nu am cartonaşe galbene, am doar cartonaşe roşii pentru cei care se fac vinovaţi de starea actuală”

– „Deductibilităţile pentru angajaţii din IT, persoanele cu dizabilităţi şi alte asemenea sunt acum în lucru la minister”
– „Cei aflaţi în insolvenţă, să se aştepte că vor fi somaţi să-şi respecte obligaţiile legale asumate”
– „Punctul de pensie va fi 1.100 de lei în 2018”
– „Formularul 600 – se va amâna depunerea acestuia, am să propun comasarea cu Formularul 200; nu se va adăuga absolut nimic faţă de ceea ce este”
– „Ordonanţa 79/2017 (n.n. – măsurile fiscale) – deocamdată aplicăm ceea ce este în vigoare, schimbările încă le mai discutăm”
– „Impozitul pe venitul global este în analiză la Ministerul Finanţelor, îl vom prezenta atunci când vor fi clarificate toate conceptele, dar fără un sistem informatic bine pus la punct nu vom avea decât o idee pecare vrem s-o aplicăm”.

În România nu vor fi taxe şi impozite suplimentare şi nici nu se vor creşte actualele taxe, sub conducerea mea, susţine Eugen Teodorovici, ministrul propus al Finanţelor Publice.

„Nu se va adopta în acest an nicio taxă suplimentară, nicio creştere a unei taxe, impozit şi aşa mai departe. Asta este abordarea mea. Sub conducerea mea nu se vor pune în România taxe şi impozite suplimentare, nici număr, nici cuantum, obligaţia mea e să fac invers”, a spus Teodorovici luni, după audierile din comisiile parlamentare de specialitate reunite.

În ceea ce priveşte o eventuală cotă progresivă de impozitare, acesta a precizat că măsura trebuie analizată, dar dacă se constată că aceasta nu aduce beneficii contribuabililor, nu se va aplica.

„În acest an, vom analiza acest nou concept pentru că nu este o chestiune simplă, este una de concept fiscal, un lucru care depinde mult de structura de informatizare a fiscului. Voi gândi, analiza, vom vedea care este o abordare bună, care sunt beneficiile. Nu exclud nimic atâta timp cât are o logică. Dacă nu are o logică, nu se aplică. Nu se aplică dacă nu este un lucru mai bun pentru români. Nu o să vedeţi să aplic ceva care o să fie contestat de mediul de afaceri, de contribuabili”, a arătat ministrul Finanţelor.

El a precizat că actualul ministru, Ionuţ Mişa, ar putea lucra alături de el.

„Am avut o discuţie cu dânsul ieri şi din punctul meu de vedere ar trebui să continue într-o formulă alături de mine. Nu am vorbit de o funcţie, ci de această propunere”, a mai spus Teodorovici.

Eugen Orlando Teodorovici s-a născut în 12 august 1971. Este absolvent al Academiei de Studii Economice şi are un doctorat în managementul fondurilor europene.

În perioada 2000-2004, Teodorovici a fost director în Direcţia de Coordonarea a Programelor ISPA şi SAPARD din Ministerul Integrării Europene, iar timp de un an, între ianuarie şi decembrie 2000, a activat în Ministerul Afacerilor Externe, la Departamentul pentru Afaceri Europene.

Între 2004 şi 2005, Eugen Teodorovici a lucrat la Ministerul Finanţelor Publice şi a fost director general la Autoritatea de Management pentru Fondul de Coeziune. În perioada 2007-2009, Teodorovici a fost secretar de stat la Ministerul Economiei şi Finanţelor, după ce între 2005 şi 2007 a fost director general al Autorităţii de Management pentru Infrastructură din minister.

În perioada mai-decembrie 2012, el a fost consilier de stat al premierului, după ce din iunie 2009 şi până în mai 2012 a fost director la Autoritatea de Audit a Curţii de Conturi a României.

„Debirocratizarea este obiectiv esenţial, iar MFP are o arie largă, ca tot Guvernul. Este obligatoriu de evitat abordarea contabilă. Este important ca toată echipa să funcţioneze în mod normal. Sper să nu fie cazul de bani publici alocaţi şi necheltuiţi. Voi avea discuţii cu colegii din Guvern pentru a ajuta cu idei, soluţii ca banii alocaţi să fie utilizaţi, corect, legal şi pentru proiectele care au valoare adaugată”, a spus Teodorovici.

El a precizat că, din 2015, a fost înfiinţat un departament pentru analiza cheltuielilor instituţiilor publice, pe care intenţionează să-l reactiveze.

„Din 2015 a fost înfiinţat un departament la MFP pe care aş putea să-l activez, care să se ocupe cu această analiză pe fiecare instituţie publică a modului în care banii publici sunt cheltuiţi. Se va lua punct cu punct orice cheltuială. Sunt cheltuieli care, dacă nu se pot justifica, clar vor fi trecute cu minus, adică cheltuieli la care se poate renunţa. Sunt multe resurse financiare care se pot redirecţiona către alte zone”, a precizat ministrul propus al Finanţelor.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Planta care nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun. Se spune că aduce energia pozitivă în familie, dar și prosperitatea
Capital.ro
Taxă impusă la bancomate. Avertisment pentru cei care scot banii cash de la ATM
Playtech.ro
Partea mașinii de spălat pe care sigur nu ai curățat-o niciodată, dar e plină de mucegai. Aici se strânge cea mai multă mizerie
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Asalturi neobișnuite în jurul Pokrovsk. De ce folosesc rușii mașini civile
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Gabriela Oțil, de la spital, la bal. Unde a mers să se relaxeze
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Elena Udrea n-a mai rezistat. Anunț chiar din spatele gratiilor: Adio, dar rămân cu tine...
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Tanczos Barna, propus ca ministru al Finanţelor şi vicepremier de UDMR
MediaFlux
O SUTĂ de MII de PENSIONARI primesc MAI MULȚI BANI! SE întâmplă la FINAL de 2024
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Trupele speciale germane au trăit ”șocul vieții”: românul și portbagajul misterios