„Dacă merge tot așa sau chiar mai rău, 2017 va arăta foarte urât. Dacă vei ține cont de ceea ce spun europenii, adică acel deficit să nu sară de 3%, atunci va trebui să începi să tai sau să nu mai finanțezi ceva. Anul trecut am lăsat bugetul așa cum a fost făcut inclusiv pe partea de investiții. Mi-e greu să înțeleg logica acestui guvern, dar, din păcate, nu se arată nimic bun la orizont, în sensul de a aduce la bugetul de stat bani în plus, din contră, acele găuri se vor acutiza, măsurile adoptate în Parlament, cu indemnizații și altele, vor pune automat și ele presiune pe bugetul de stat, colectarea este una din ce în ce mai slabă, TVA-ul, la fel. Lucrurile merg exact în direcții opuse, tot ce trebuie să vină la bugetul de stat nu mai vine, iar ceea ce dau de la bugetul de stat se mărește. Se înființează departamente, posturi peste posturi. Dacă ne uităm câte posturi s-au înființat de când a venit Guvernul Cioloș în zona publică și pe ce salarizare, o să vedem cum cresc cheltuielile. Tocmai obligația ta ca tehnocrat era inversă: neavând nicio presiune politică, puteai să cureți administrația, puteai să să spui că în loc de două ministere, faci unul singur, în loc de două departamente, faci unul singur, de ce Ministerul Mediului să aibă în fiecare zonă din teritoriu structurile sale de personal, juridică și așa mai departe, fă una singură la nivel central, partea de resurse umane, concentrează într-un singur loc, nu dispersa această cheltuială la nivel local. Acesta era atributul unui Guvern tehnocrat, să reducă partea de cheltuieli acolo unde partea politică nu avea curaj s-o facă. (…) Prima oară când deschide gura Cioloș, ai impresia că spune ceva bun, când auzi apoi până la final spui: ‘dom’ne, a fost prea multă așteptare’„, a spus senatorul Eugen Teodorovici, la DCNEWS.
Întrebat dacă estimează că vor fi reduceri de pensii și salarii în 2017 dacă Guvernul Cioloș va continua dezastrul, fostul ministru al Fondurilor Europene a răspuns: „Credeți-mă că mie mi-e greu să cred că o astfel de situație poate fi posibilă chiar și având un adversar la guvernare. Mi-e greu să cred că se poate gândi la așa ceva, să taie venituri. Eu nu pot să concep chestia asta. Și mi-e greu să cred că chiar și Cioloș cu guvernul său de oamenii care nu cunosc d-ale guvernării să facă o astfel de chestiune, dar, teoretic, asta este calea. Pentru că de unde să taie? A și spus-o la televizor. Ministrul Justiției a spus că se va lua de la sănătate, se va lua de la educație, când România va plăti acei optzeci și ceva de milioane de euro pe an pentru că pușcăriile din România sunt supraaglomerate. Cât de curând, vin penalitățile pentru neconformarea pe mediu. Treizeci și cinci de miliarde de miliarde de euro poate fi amenda maximă pentru România pentru apă, canal, deșeuri, pentru neconformare. Asta ne va costa, nu bagi bani la timp să-ți reabilitezi o lucrare de infrastructură de apă, stație de epurare te va costa pe zi și înmulțim cu multe zile până când tu vei face acea lucrare să fie europeană. Va fi o sumă extrem de mare„.
Eugen Teodorovici a mai atras atenția: „De aia am spus mereu că fiecare ministru trebuie să fie analizat și, pentru ceea ce n-a făcut la timpul său, să răspundă. Nu pot să uit când îi spuneam doamnei Barbu de la Mediu ‘doamna ministru, haideți să vedem cum facem, haideți să facem un proiect de finanțare’. Pe nimeni nu interesa deloc. Deloc. (…) Nimeni nu asculta. Vom plăti foarte mulți bani. Păi când vine o astfel de plată pe buget te-a dat peste cap total. Nu poți să spui că nu poți s-o plătești. Ți-ai asumat când ai aderat, e o zonă a mediului în care nu se face rabat, pentru că și Polonia a plătit amenzi și o să zică Polonia: ‘eu de ce am plătit? tu cum să nu plătești?’.