Teodorovici: Noul preşedinte al ANAF nu are experienţă de sistem şi acesta poate fi un lucru pozitiv

Noul preşedintele al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Mihaela Triculescu, nu are experienţă de sistem, ceea ce este un lucru pozitiv, care o poate determina să facă reforme, a declarat duminică, la Antena 3, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.
Romania TV
06 ian. 2019, 20:47
Teodorovici: Noul preşedinte al ANAF nu are experienţă de sistem şi acesta poate fi un lucru pozitiv

„Am auzit foarte multe remarci vis a vis de experienţa doamnei Triculescu. Este adevărat că dânsa nu are experienţă de sistem.Tocmai acesta poate fi un lucru pozitiv. Acel element care să determine noul şef al ANAF-ului să facă acele reforme. Până acum, marea parte a conducerii ANAF-ului a venit din sistem. Este adevărat, cu unii am lucrat foarte bine, cu alţii mai puţin bine, cu alţii deloc, dar, nefiind legat într-un fel sau altul de sistem, neaparţinând unei grupări sau alteia, atunci dorinţa de a reforma poate fi şi mai puternică. Şi cu un sprijin puternic din partea ministrului de Finanţe, din partea primului ministru, pentru că asta am şi spus, doamna preşedinte va avea sprijinul de a schimba, deci va avea un sprijin total din partea noastră. Dar la fel de mare este răspunderea pe umerii domniei sale. Adică nu va avea niciun fel de, să spunem, de înţelegere din partea mea ca ministru de Finanţe dacă un lucru pe care şi-l asumă nu îl duce la bun sfârşit”, a explicat Teodorovici.

El a subliniat că, pentru ca ANAF să facă ceea ce este de făcut, era nevoie de o nouă conducere, acesta fiind motivul schimbării din funcţie a lui Ionuţ Mişa.

„Este o situaţie care a impus o astfel de decizie din partea primului ministru, în sensul că pentru 2019, din punctul meu de vedere, pentru ceea ce avem de făcut la ANAF ca să schimbăm ceea ce spunem de ani de zile că schimbăm, era nevoie de o nouă conducere. Şi în acest sens şi pentru acest motiv s-a făcut această propunere de schimbare a fostului preşedinte al ANAF-ului.(…) ANAF-ul este o structură cheie, este poate, alături de Curtea de Conturi, deci zona de Finanţe şi Curtea de Conturi, sunt cele două zone extrem de importante care pot da direcţia unei economii. În sensul că înţelegem să avem o economie cât mai liberă, cât mai atractivă. Bun. Dacă avem atunci o structură a ANAF-ului care de la persoana fizică la persoana juridică să spunem nu e un partener, cum noi cei din piaţă am dori să fie, atunci lucrurile se complică. Dincolo de cifre, dincolo de calcule, dincolo de încasări, care şi ele puteau să fie mult mai bune, am nevoie de cineva alături de care să ducem la reformarea acestei entităţi. Şi am spus-o foarte clar acesta este motivul principal… Timp de un an de zile am venit cu soluţii. Personal am avut discuţii.(…) Repet, ANAF-ul pentru a se reforma avea nevoie de o schimbare”, a mai spus ministrul Finanţelor.

Întrebat care este suma pe care Agenţia de Administrare Fiscală trebuie să o aducă la buget în 2019, Teodorovici a precizat că acesta se va stabili în legea bugetului pe 2019, însă, în afară de planul de încasări, ANAF trebuie să vină şi cu un plan privind modul în care acţionează pentru a face verificările marilor companii.

„Luna aceasta, când vom veni public cu proiectul de buget, se va vedea exact care este planul ANAF-ului, numai că ani de zile planul ANAF-ului nu a avut şi elemente de atac în zona de neîncasare pe TVA, de evaziune. Adică vreau să văd un plan, dincolo de planul de încasări, pe care ne bazăm acum şi când facem bugetul, şi cum acţionează în piaţă ANAF-ul pentru a face verificările marilor companii, la multinaţionale, la bănci. (…) Sunt convins că tot ce s-a întâmplat în aceşti ani de după Revoluţie, în zona insolvenţei, în zona marilor corporaţii, în zona sistemului bancar, în zona multor elemente care au făcut obiectul acestei ordonanţe faimoase 114 (OUG 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal bugetare n.r) vin din neaplicarea legii de către ANAF. Nu poţi să ai în zona de insolvenţă, faliment, să ai 63 de miliarde de lei. Firmele au fugit în zona de insolvenţă. De ce? Pentru că în cazul insolvenţei sunt mai multe etape legale, şi în Codul fiscal şi în Codul de procedură fiscală, pe care, dacă ANAF-ul le-ar fi respectat, acele firme nu ar fi putut să fugă în această zonă. Să înşele partenerii de afaceri în economie, să înşele statul prin neplata unor sume importante şi alte astfel de aspecte. Sunt zone în care statul poate să colecteze mult mai bine, cum am spus insolvenţa, sunt peste 200.000 de firme cu capital negativ. 2019 trebuie să fie anul în care ne concertăm ca resursă financiară şi umană din partea ANAF-ului către locurile unde se întâmplă lucruri de acest fel, nu către micii agenţi economici. Nu acolo este problema, nu trebuie să îmi cheltui inutil resurse financiare şi umane”, a afirmat şeful de la Finanţe.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Primele imagini cu Papa Francisc în sicriu! Ce ritualuri urmează în Vatican | FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca, petrecere în costum de baie de Paște! Imagini inedite cu vedeta PRO TV în vacanța din Grecia
Fanatik.ro
Ce trebuie să dai de pomană și ce nu e bine să împarți de Sfântul Gheorghe 2025. Este sărbătoare mare, cu cruce roșie în calendar
Capital.ro
România a pierdut o mare valoare. Și-a pus amprenta asupra întregii țări. Va fi veșnic în amintirea românilor
Playtech.ro
Moștenitor în străinătate. Unde se face procura pentru succesiune
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Gabriel Liiceanu spune cu cine (nu) votează și de ce. „Poporul român doarme liniștit în cel mai cumplit vacarm”
wowbiz.ro
Ioana Tufaru, ceartă cu soțul: "Mi-am făcut bagajele și am plecat. Nu mai suportam..." | Declarații exclusive
Spynews
Chef Richard Abou Zaki de la Chefi la cuțite, alături de Mădălina Ghenea, la Roma. Ce pun la cale cei doi: “Abia aștept…” | FOTO
Spynews
Elena Viscu se căsătorește din nou?! Fosta soție a lui CRBL, moment emoționant la o nuntă! | VIDEO
Evz.ro
Construcția unui pod istoric în România. Lucrările încep sâmbătă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
O turistă a murit dupa ce s-a răsturnat cu ATV-ul pe Clisura Dunării
Cancan.ro
Cauza morții fetei de 15 ani care a căzut cu trotineta. Ce s-a întâmplat cu Valentina, în șanț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o mare doamnă a scenei artistice. Toți românii au admirat-o. Nu va mai fi nimeni ca ea
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Comoara romană ascunsă, găsită înainte de Paște în Giurgiu! Este una dintre cele mai mari descoperiri din istoria recentă
Horoscop special Alina Bădic. Finalul lunii aprilie aduce surprize total neașteptate, dar și provocări. Zodiile care dau lovitura
MediaFlux
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Gheorghe. Ce este interzis să faci în această sfântă zi
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul în care un apartament renovat costă cât o mașină SH