„Legea funcţionarului public va fi schimbată anul viitor, pentru a scoate din sfera funcţionarului public personalul care lucrează cu fonduri europene. Să nu mai fie funcţionar public, ci personal contractual, pentru a putea fi mai uşor angajat, plătit mai bine şi sancţionat atunci când greşeşte. Sunt oameni pe care vrei şi ai motive să îi scoţi din administraţie, dar din păcate parcursul foarte lung al acestui mecanism te face, efectiv, să renunţi. Unii stau şi îşi iau salariile total nemeritat, în loc să aduci tineri, cu un suflu nou în sistem”, a declarat Teodorovici.
Ministrul Fondurilor Europene s-a arătat deranjat de faptul că sunt funcţionari publici în unele ministere, altele decât cel pe care îl conduce – după cum a ţinut să precizeze – care îşi încasează banii nemeritat.
„Când discut cu beneficiarii, au tot felul de răspunsuri care mai de care mai hilare primite de la ministere, pe anumite subiecte, care mie mi se par simple. Este adevărat că formarea profesională a fost ultima grijă a administraţiei trecute, dar ca să poţi forma pe cineva, trebuie să ai şi pe cine să formezi. Din păcate, sunt în administraţie oameni, pe care, oricât de mult ai încerca, nu ai cum să îi formezi. Trebuie să facem anumite schimbări”, a spus Teodorovici.
Legat de ministerul pe care îl conduce, Teodorovici a spus că, în curând, va fi emisă o hotărâre de guvern cu o nouă organigramă, care va funcţiona în paralel cu cea existentă şi va fi plătită din fonduri europene.
„Vreau mult să aduc foarte mulţi tineri în minister, chit că vom avea o schemă pe lângă minister, un proiect european cu o schemă foarte mare de oameni, pe care o vom finanţa din bani europeni. Vrem să creăm o alternativă la ceea ce este azi ministerul. Eu vreau să creez o structură care să funcţioneze singură, fără mine”, a declarat ministrul.
Teodorovici a mai spus că, începând de anul viitor, tot pentru creşterea eficienţei şi a performanţei în sistem, angajaţii din Ministerul Fondurilor Europene vor fi evaluaţi semestrial, nu anual ca până acum.
„Vom avea, anul viitor, o evaluare semestrială, nu cum este acum anuală, ca să putem ştii foarte clar cum stăm. Dacă la jumătatea anului persoana respectivă are o problemă să ştie că se poate îndrepta până la finalul anului, pentru a-şi merita salariul din bani europeni. În caz contrar, avem acest instrument de a tăia acei bani celui care nu îşi respectă obligaţiile de serviciu”, a completat ministrul.