Teodorovici: Peste 1.500 de şantiere deschise la şcoli, oprite din lipsa finanţării

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat, joi, la Sibiu, că lucrările la peste 1.500 de şcoli au fost oprite din lipsa finanţării, 230 de milioane de euro din realocarea financiară discutată cu reprezentanţii Comisiei Europene urmând să fie repartizaţi pentru aceste proiecte.
Filip Stan
07 nov. 2013, 17:23
Teodorovici: Peste 1.500 de şantiere deschise la şcoli, oprite din lipsa finanţării

Ministrul Eugen Teodorovici a declarat, joi, la Sibiu, că 230 de milioane de euro din realocarea financiară de 350 de milioane de euro către Programul Operaţional Regional, discutată cu reprezentanţii Comisiei Europene, ar urma să fie destinaţi finalizării lucrărilor în şcoli, care au fost începute, dar au fost oprite din lipsa finanţării, scrie Mediafax.

„Şcoli, spitale şi drumuri judeţene. S-a făcut şi o propunere de sume: 230 de milioane de euro pentru partea de şcoli, 87 de milioane de euro către partea de drumuri judeţene şi diferenţa pentru spitale, 33 de milioane de euro”, a precizat Teodorovici.

Întrebat câte proiecte sunt începute, dar nefinalizate din lipsa finanţării, Teodorovici a precizat că „doar pe partea de şcoli sunt peste 1.500 de proiecte”.

„Sunt foarte multe şantiere deschise, tocmai asta este şi obligaţia noastră, să punem cu precădere aceste sume în aceste zone, unde şantierele sunt deschise, contractele nu sunt terminate şi unde efectiv, lucrările se degradează şi toată lumea pierde dacă nu sunt încă finalizate”, a mai spus Teodorovici.

De asemenea, întrebat dacă cea mai gravă situaţie din acest punct de vedere se înregistrează la şcoli, ministrul Fondurilor Europene a răspuns: „Şi la şcoli, dar şi la drumurile judeţene. Să nu uităm că România are, din păcate, faţă de UE, o treime din media europeană, ca şi densitate de drumuri. Deci, este o zonă în care noi trebuie să investim enorm şi în următoarea perioadă. Cu siguranţă, pe următorul Program Operaţional Regional, cel care începe din 2014, o mare parte dintre sumele pe care acest Program Operaţional le va avea alocate, se vor duce către aceste zone. Aşa cum am spus, drumuri judeţene, partea de şcoli, de spitale, efectiv, ceea ce România are nevoie în partea de infrastructură primară”.

Ministrul Fondurilor Europene a precizat că, pe toate cele şapte programe operaţionale, sunt foarte multe proiecte care, deşi au fost aprobate, nici măcar nu a fost începută implementarea, din lipsă de fonduri, valoarea totală a acestora fiind de peste două miliarde de euro.

Eugen Teodorovici participă, joi, la Sibiu, la şedinţa Comiterului de Monitorizare a Programului Operaţional Regional 2007-2013 (CM POR), la eveniment fiind prezenţi oficiali din mai multe ministere, reprezentanţi ai Comisiei Europene, dar şi ai autorităţilor publice locale din ţară.

Ministrul Fondurilor Europene declara, în 31 octombrie, la Mediaş, că se discută cu oficialii CE o realocare financiară de 350 de milioane de euro către Programul Operaţional Regional pentru finanţarea lucrărilor la şcoli, spitale şi drumuri judeţene.

Potrivit acestuia, reprezentanţii Comisiei Europene ar trebui să se pronunţe până la finalul acestui an.

Teodorovici preciza atunci că s-a decis ca proiectele aprobate în actualul exerciţiu bugetar, dar care nu au primit finanţare, să intre deja în implementare urmând să fie finanţate în primul an al exerciţiului bugetar 2014-2020.

„Astfel, din primul an, din 2014, deci în următorul cadru financiar, să avem deja absorbţie destul de ridicată. Este o abordare logică şi de bun simţ”, afirma Teodorovici.

El preciza că, în prezent, gradul de absorbţie a fondurilor europene se ridică la circa 26 la sută, urmând ca, până la finalul anului, suma totală intrată în România, în 2013, să fie de circa trei miliarde de euro.

„Au intrat în România, până astăzi, undeva la 2,5 miliarde de euro. Asta înseamnă că deja, noi ţinta pe care am avut-o cu FMI-ul, am atins-o. Este foarte important şi sunt şanse ca, până la final de an, să mai intre încă jumătate de miliard de euro. Sunt undeva la trei miliarde de euro pe final de an, ceea ce înseamnă foarte mult”, explica ministrul Fondurilor Europene.

Citeşte şi Eugen Teodorovici a cerut UE realocarea a 350 milioane euro către şcoli, spitale şi drumuri judeţene

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ei sunt noii jurați X Factor 2024! „Mă simt onorat de invitație!”
Fanatik.ro
Cele 3 zodii care își pot schimba destinul în august 2024. E șansa vieții lor
Capital.ro
A murit marele actor. Doliu în televiziune. Va rămâne o legendă
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia desfășoară obuziere de pe vremea lui Stalin pe frontul din Ucraina. Moscova rămâne și fără stocurile din epoca sovietică
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Dumnezeu a fost de partea mea! Donald Trump a povestit de ce a întors capul în timpul atentatului
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
'Cumetriile' din Antenă! Bordea i-a luat iubita lui Cazacu 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Doliu în lumea filmului! Bob Newhart, actorul din „Elf” și „The Big Bang Theory” s-a stins din viață la 94 de ani
Capital.ro
Mașinile interzise pe autostradă. Legea spune clar: NU au voie să circule pe autostrăzi!
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Donald Trump acceptă nominalizarea pentru a treia candidatură prezidențială și condamnă „vânătorile de vrăjitoare partizane”
MediaFlux
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'