Dintre toate teoriile naziste ale conspiratiei, între care cele mai cunoscute sunt, de pildă, aurul scufundat în lacuri din Austria, buncărele secrete din junglele de pe continentul sud-american, bărci cu comori în largul coastelor Noii Zeelande, tablouri şi alte opere de artă, de asemenea, ascunse, cea mai incitantă dintre acestea este, de departe, cea a fugii şi supravieţuirii într-un loc secret a cuplului Adolf Hitler şi Eva Braun, după Al Doilea Război Mondial.
Se spune că atunci, Hitler şi iubita lui ar fi plecat într-o ţară paşnică din America de Sud, unde ar fi trăit liniştiţi până la sfârşitul zilelor lor.
Citeşte şi Ipoteză: Adolf Hitler ar fi murit, de fapt, în 1985, după ce a locuit în America de Sud. Dovada FOTO
Teoria nu este o noutate, pe seama acesteia existând tot felul de speculaţii. Recent, însă, s-au găsit persoane care jură că i-au văzut în viaţa pe Adolf şi Eva după război. Originea acestor zvonuri rezidă în faptul că niciodată rămăşiţele lor pământeşti nu au fost arătate publicului şi nici identificate în mod oficial.
Din multele presupuneri privind adevăratul sfârşit al cuplului, inclusiv cea a unui pact de sinucidere pe care l-ar fi făcut amândoi în caz de înfrângere de către duşmani, cea mai probabilă ar fi că ei ar fi reuşit să fugă din buncăr în secret, după căderea Berlinului, iar destinaţia în care s-ar fi retras departe de ochii lumii ar fi fost una de pe continentul latino-american, recunoscut ca fiind un „paradis” al naziştilor refugiaţi.
Astfel de ficţiuni au fost încurajate chiar de către oficialităţi importante, atât din tabăra naziştilor, cât şi din cea a Forţelor Aliate, propagându-se cu virulenţă, în confuzia produsă după război, în Occident. Astfel au apărut informaţii ca „Un trimis nazist afirmă că Hitler se află încă în viaţă”, după cum titra Associated Press în 1945, citând un diplomat german care, pe deasupra, dădea drept sigură întoarcerea iminentă a liderului nazist, scrie thedailybeast.com.
Dosarele FBI şi mărturiile celor care l-ar fi făzut pe Hitler
Informaţiile de acest gen erau atât de incitante şi persuasive, încât FBI a început imediat să le verifice. Anul trecut, Biroul Federal de Informaţii a declasificat 700 de pagini de investigaţii despre posibila supravieţuire a lui Hitler după sfârşitul războiului. În toată această comoară de documente se află sute de note dactilografiate, documente guvernamentale care tind să verifice presupunerile, precum şi răspunsurile lui J. Edgar Hoover – directorul FBI.
Într-unul dintre aceste rapoarte se spune că unul dintre cei patru oameni care au jurat că l-au întâlnit pe Hitler şi pe membri ai partidului său, a povestit că fostul dictator nazist a ajuns în Argentina cu unul dintre cele două submarine cu care ar fi fugit împreună Eva Braun şi mai mulţi dintre oamenii lui dde încredere. după aproximativ două săptămâni şi jumătate de la sfârşitul războiului. Hitler îşi răsese mustaţa şi locuia la o fermă foarte bine păzită.
Citeşte şi Telegrama care l-a împins pe Hitler la sinucidere. Cuvintele care au răpus un DICTATOR FOTO
O altă persoană a jurat că l-a văzut pe Hitler chiar în Manhattan, locul ideal de a trece neobservat, într-un oraş ca un furnicar. Un locuittor din Maryland a mărturisit că a fost convins că a stat la aceeaşi masă cu dictatorul nazist, la prânz, în 1946. Un alt „martor” a spus că l-a văzut pe Hitler în Spania, unde se trata de o „boală nervoasă”.
Scrisoarea lui Hitler despre el însuşi
O altă informaţie care vine în spijinul celor de până acum este aceea potrivit căreia Hitler ar fi scris o scrisoare lui însuşi. Scrisoare, tradusă din limba germană, era timbrată cu cu timbre ale Poştei germane şi se presupune că ar fi fost scrisă chiar de însuşi dictatorul nazist. „Când am fost informat că trupul meu neînsufleţit şi cel al soţiei mele (Eva Braun, care s-ar fi căsătorit cu Hitler înainte de căderea Berlinului, n.r.) au fost stropite cu petrol şi arse apoi în grădina Cancelariei, nu m-am putut abţine să nu râd, pentru că ne aflam deja în avion, la kilometri buni de Berlin, în drum spre Argentina”, se arată în scrisoare. Omul care ar fi arătat această scrisoare a fost catalogat de FBI la fiind un „caz de psihopatie”. Totuşi, la o altă evaluare a epistolei, un alt expert al agenţiei americane a explicat că „scrisoarea era coerentă şi nu se poate spune dacă omul era sau nu psihopat”, mai scrie thedailybeast.com.
Cercetările FBI-ului s-au oprit în 1947, dar teoriile conspiraţiei abia începeau. După 70 de ani de la sfârşitul războiului zeci de istorici, jurnalişti, documentarişti şi amatori de conspiraţii încă scotocesc după „secretele” lui Hitler.
Citeşte şi Un român, implicat în puciul care viza asasinarea lui Adolf Hitler
Dar indiferent cât de absurde par aceste teorii despre supravieţuirea dictatorului, reuşesc să captiveze atenţia publicului şi ţin chiar, periodic, prima pagină a publicaţiilor din întreaga lume. De pildă, nu mai târziu de anul 2014, tabloidul britanic Expres titra alături de fotografia unui bătrân caucazian, a cărui faţă nu se vedea: „Incredibila fotografie care demonstrează că Adolf Hitler a trăit până la 95 de ani cu amanta sa braziliană”. Această variantă se regăseşte în cartea lui Simoni Renee Guerreiro Dias, „Viaţa lui şi Moartea lui”, citată de autorul articolului care susţine că Hitler şi-a petrecut ultimii ani din viaţă într-un oraş din Brazilia, sub numele de Adolf Leipzig.