Cercetătorul Albert-Laszlo Barabasi susţine că pe măsură ce internetul a început să se dezvolte la începutul anilor 90′ s-a crezut că această masă de informaţie imensă nu are un sistem organizat de comunicare între site-uri.
„De la începutul dezvoltării mediului online în 1990, s-a crezut că acest spaţiu virtual are proprietăţile unei reţele haotice”, susţine cercetătorul ungar.
Studiul iniţial al felului în care paginile de internet din lume sunt legate între ele prin doar 19 click-uri a început cu dezvoltarea unor tipuri de algoritmi care colectau date şi informaţii de pe paginile web. Pe măsură ce aceştia strângeau informaţii, urmăreau întregul traseu pe care site-urile îl parcurg.
Echipa condusă de Barabasi a descoperit că de fapt orice pagină de internet este conectată la alte pagini din lume printr-un număr surprinzător de mic de click-uri, respectiv 19.
„Studiul spune că două noduri sunt conectate între ele, chiar şi într-un mediu atât de vast ca internetul, printr-un număr uimitor de mic de click-uri. Site-urile sunt legate între ele prin doar 19 click-uri”, a declarat profesorul Albert-Laszlo Barabasi.
Explicaţia pentru această descoperire este una relativ simplă. Datorită unor portaluri gigantice precum Google sau Facebook, site-urile din toată lumea sunt legate între ele, cele două acţionând precum un soi de ancore în mediul online.
Cu toate acestea, dependenţa de super-site-uri, precum Google sau Facebook, poate fi o vulnerabilitate pentru întregul mediu online. Atacarea acestor „hub-uri”, aşa cum au fost numite de cercetătorii ungari, poate însemna dezastru pentru internetul din toată lumea, aceste puncte fiind un călcâi al lui Ahile.
Astfel, la un atac grupat asupra Google sau Facebook legături importante în mediul online pot fi distruse.