1. Teoria Ham Ham
Această terorie susţine ideea că oamenii au imitat sunetele pe care le scot lucrurile sau fiinţele din jur: ham ham, miau, mu etc. Această teorie nu este foarte probabilă, pentru că există puţine lucruri care emit sunete specifice şi puţine cuvinte sună a ceea ce ar trebui sa exprime, potrivit The Week.
2. Teoria Au
O terorie care susţine că limbajul vine de la răspunsul vocal automat la durere, frică, surpriză şi alte emoţii: râsul, ţipătul etc. Dar o mulţime de animale scot astfel de sunete şi nu au dezvoltat un limbaj.
3. Teoria Ding-Ding
Ideea că limbajul reflectă o rezonanţă mistică legată de lucurile din această lume. Este neclar cum poate cineva să demonstreze această ipoteză.
4. Teoria Hei-rup
Ideea că limbajul a început cu fraze ritmice pe care oamenii le foloseau pentru a-şi coordona acţiunile fizice atunci când lucrau împreună.
5. Teoria Pa-Pa
Ideea că limbajul vine de la folosirea limbii şi gurii pentru a imita gesturile. De exemplu, când spui „pa-pa” este ca şi cum faci cu mâna „la revedere”. Dar majoritatea lucrurilor pe care le spunem nu au gesturi caracteristice asociate cu ele, cu atât mai puţin gesturi pe care le poţi imita cu limba şi gura.
6. Teoria La-La
Ideea că limbajul provine de la sunete care inspiră fericirea, sensibilitatea, tristeţea, iubirea, joaca sau cântecul. Probabil cea mai plauzibilă ipoteză dintre toate.
Teorii din zilele noastre
La aproximativ un secol după ce originea limbii a fost exclusă din discuţiile academice, oamenii de știință au început să ia din nou problema în considerare, dar de data aceasta cu dovezi de paleontologie despre creier şi caracteristici ale tractului vocal ale primilor oameni. În loc să speculeze cu privire la tipurile de vocalize care au dat naștere la sunete vorbite, oamenii de ştiinţă iau acum în considerare ce aspecte fizice, cognitive, şi factori sociali trebuie să fi existat ca limbajul să apară.