Mărtutisirea a fost făcută după o zi de la alegerile senatoriale câştigate de Partidul Liberal-Democrat (PLD, dreapta) al premierului japonez Shinzo Abe, foarte favorabil energiei nucleare. Tokyo Electric Power (TEPCO), compania care administrează centrala avariată Fukushima Daiichi, a anunţat la începutul lui iulie că în aceste ape subterane au fost detectate doze semnificative de elemente radioactive.
Compania a anunţat totodată o multiplicare de 110 ori a nivelului de cesiu 134 înregistrat într-un puţ de prelevare situat între reactoare şi mare.
Aceste substanţe radioactive s-au scurs din reactoare ale centralei devastate în urma unui seism urmat de tsunami pe 11 martie 2011, în nord-estul arhipelagului, după care au poluat ape subterane.
TEPCO a afirmat că aceste ape poluate erau prezente în betonul şi în armăturile de oţel ale fundaţiei centralei, părând să îndepărteze o difuzare masivă în mare. „Acum credem că apa contaminată s-a scurs în mare„, a declarat luni pentru AFP un purtător de cuvânt al companiei de energie electrică însărcinată cu alimentarea cu electricitate a megalopolisului Tokyo.
El a spus că acestă scurgere radioactivă în ocean ar fi limitată. „Datele privind apa de mare nu arată o creştere anormală a nivelului de radioactivitate”, a asigurat acest purtător de cuvânt.
Experţi în domeniul mediului avertizează că scurgerile radioactive de acest tip ar putea afecta sănătatea animalelor marine, iar ulterior a persoanelor care le consumă. În urma catastrofei de la Fukushima, combustibilul s-a topit în trei dintre cele şase reactoare ale instalaţiei, ceea ce explică prezenţa a numeroase elemente radioactive în zonă.