Terapia cardiacă, revoluţionată de o echipa de studenţi MAVIS din Iași: o inimă artificială complet wireless

Când vine vorba despre afecțiuni cardiace, ne vine în minte imaginea unor intervenții extrem de complexe asupra inimii, în cadrul cărora câțiva medici fac tot posibilul pentru ca inima pacientului să mai bată o dată, și încă o dată…
Filip Stan
06 dec. 2024, 14:55
Terapia cardiacă, revoluţionată de o echipa de studenţi MAVIS din Iași: o inimă artificială complet wireless

Echipa MAVIS Artificial Heart, alcătuită din șase studenți de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, lucrează la un prototip care ar putea aduce o schimbare de paradigmă în terapia cardiacă: o inimă artificială complet wireless, controlabilă printr-o aplicație mobilă, și cu dimensiuni optimizate pentru a se potrivi unor categorii variate de pacienți.

Spor de 100% din salariul de bază pentru profesorii, directorii şi inspectorii care lucrează în weekend. Măsura vizează angajații din București

Acest prototip nu este doar o simplă idee pe hârtie. Faptul că echipa MAVIS a primit din partea Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României un premiu de 10.000 de lei la Gala Studenților 2024 vorbește de la sine. Premiul recunoaște potențialul real al dispozitivului, care promite să fie mai ușor de integrat în organism, dar și mult mai simplu de monitorizat și ajustat. În locul unui sistem complicat și greu de gestionat, pacienții și medicii ar putea beneficia de o soluție medicală ușor de folosit, conectată direct la un smartphone.

Planul echipei MAVIS este să folosească fondurile din premiul primit pentru materiale, componente și un test bench, astfel încât să poată verifica și perfecționa prototipul. Cu cât dispozitivul devine mai precis, mai fiabil și mai mic, cu atât crește șansa ca el să fie folosit în situații în care intervențiile tradiționale sunt prea riscante sau dificile. Prin reducerea dimensiunilor și adaptarea dispozitivului la nevoile copiilor și femeilor, se deschide calea către o terapie cardiacă mai puțin invazivă și mai personalizată.

SoundSight, sistem inovator pentru persoanele cu deficienţe de vedere, realizat la Timişoara

Dar valoarea acestui proiect merge dincolo de aspectul tehnic. Este vorba despre o viziune mai largă asupra asistenței medicale, una în care tehnologia lucrează în favoarea pacientului, nu doar ca ultimă soluție, ci ca un sprijin permanent și inteligent. Pasul următor pentru MAVIS ar putea fi colaborarea cu centre de cercetare și specialiști, pentru a ajunge la testări clinice și certificări care ar face această inimă artificială disponibilă în domeniul medical real.

Costul unei inimi artificiale tradiționale poate ajunge până la 300.000 de dolari, o sumă inaccesibilă pentru mulți pacienți, în special din țările în curs de dezvoltare. Prototipul dezvoltat de MAVIS Artificial Heart răspunde acestei provocări printr-un cost estimat semnificativ mai mic și prin integrarea unor tehnologii avansate care simplifică utilizarea și monitorizarea.

Designul compact îl face ideal pentru pacienții pediatrici, oferind o soluție personalizată pentru copiii născuți cu insuficiență cardiacă, în timp ce controlul prin aplicația mobilă permite pacienților să monitorizeze și să ajusteze parametrii inimii artificiale în timp real. În plus, alimentarea wireless elimină cablurile externe, astfel încât mobilitatea și confortul pacienților vor fi mult mai mare.

Într-un peisaj în care transplanturile cardiace și intervențiile complexe sunt adesea singurele opțiuni, inovații precum cea a echipei MAVIS sugerează că viitorul ar putea fi mult mai prietenos cu pacientul. Și dacă totul pleacă dintr-un laborator studențesc din Iași, cu atât mai impresionant – dovadă că progresul adevărat nu ține întotdeauna de un buget imens, ci și de pasiune, ingeniozitate și sprijinul oportun.

 

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Lacrimi și durere la despărțirea de Andrei Perneș de la Mireasa. Imagini sfâșietoare de la înmormântare / FOTO
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Ce amendă poți primi dacă arunci chiștocul de la țigară pe geamul de la mașină. Țara europeană în care poți ajunge la închisoare pentru un astfel de gest
Capital.ro
Retragere numerar de la ATM. Avertisment pentru românii cu card. Se activează manual la bancomat
Playtech.ro
Dezastru pentru Armata Română. Ce loc ocupă ţara noastră la capitolul trupe şi armament
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Fostul consilier parlamentar Avram Gal spune că e esențial ca România să aibă un nou ministru de Externe: „Avem nevoie de diplomație clară și asumată”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Ți se rupe sufletul! Tatăl lui Andrei Perneș de la Mireasa, în lacrimi! Nu s-a putut desprinde de sicriu / FOTO
Spynews
Top 10 cele mai sigure țări de vizitat pentru femei. Unde poți călători singură fără probleme
Evz.ro
Ajutor de la Guvern pentru românii cu probleme. Va fi gratis de la 1 martie
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Andrei Perneș! Familia și prietenii sunt îngenunchiați de durere
Cancan.ro
BREAKING | Sănătatea Papei Francisc s-a deteriorat! Vaticanul vine cu cele mai proaste vești
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Băsescu, umilință greu de îndurat. S-a văzut în direct la TV: Creier îmbuibat de alcool
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Elon Musk neagă afirmațiile despre amenințările SUA de a întrerupe accesul Ucrainei la Starlink
MediaFlux
Se dă a 13-a PENSIE în APRILIE! Cine primește BANII
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ucraina – trei ani de război: de la racheta de tenis la drona militară