Terapia cardiacă, revoluţionată de o echipa de studenţi MAVIS din Iași: o inimă artificială complet wireless

Când vine vorba despre afecțiuni cardiace, ne vine în minte imaginea unor intervenții extrem de complexe asupra inimii, în cadrul cărora câțiva medici fac tot posibilul pentru ca inima pacientului să mai bată o dată, și încă o dată…
Filip Stan
06 dec. 2024, 14:55
Terapia cardiacă, revoluţionată de o echipa de studenţi MAVIS din Iași: o inimă artificială complet wireless

Echipa MAVIS Artificial Heart, alcătuită din șase studenți de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, lucrează la un prototip care ar putea aduce o schimbare de paradigmă în terapia cardiacă: o inimă artificială complet wireless, controlabilă printr-o aplicație mobilă, și cu dimensiuni optimizate pentru a se potrivi unor categorii variate de pacienți.

Spor de 100% din salariul de bază pentru profesorii, directorii şi inspectorii care lucrează în weekend. Măsura vizează angajații din București

Acest prototip nu este doar o simplă idee pe hârtie. Faptul că echipa MAVIS a primit din partea Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României un premiu de 10.000 de lei la Gala Studenților 2024 vorbește de la sine. Premiul recunoaște potențialul real al dispozitivului, care promite să fie mai ușor de integrat în organism, dar și mult mai simplu de monitorizat și ajustat. În locul unui sistem complicat și greu de gestionat, pacienții și medicii ar putea beneficia de o soluție medicală ușor de folosit, conectată direct la un smartphone.

Planul echipei MAVIS este să folosească fondurile din premiul primit pentru materiale, componente și un test bench, astfel încât să poată verifica și perfecționa prototipul. Cu cât dispozitivul devine mai precis, mai fiabil și mai mic, cu atât crește șansa ca el să fie folosit în situații în care intervențiile tradiționale sunt prea riscante sau dificile. Prin reducerea dimensiunilor și adaptarea dispozitivului la nevoile copiilor și femeilor, se deschide calea către o terapie cardiacă mai puțin invazivă și mai personalizată.

SoundSight, sistem inovator pentru persoanele cu deficienţe de vedere, realizat la Timişoara

Dar valoarea acestui proiect merge dincolo de aspectul tehnic. Este vorba despre o viziune mai largă asupra asistenței medicale, una în care tehnologia lucrează în favoarea pacientului, nu doar ca ultimă soluție, ci ca un sprijin permanent și inteligent. Pasul următor pentru MAVIS ar putea fi colaborarea cu centre de cercetare și specialiști, pentru a ajunge la testări clinice și certificări care ar face această inimă artificială disponibilă în domeniul medical real.

Costul unei inimi artificiale tradiționale poate ajunge până la 300.000 de dolari, o sumă inaccesibilă pentru mulți pacienți, în special din țările în curs de dezvoltare. Prototipul dezvoltat de MAVIS Artificial Heart răspunde acestei provocări printr-un cost estimat semnificativ mai mic și prin integrarea unor tehnologii avansate care simplifică utilizarea și monitorizarea.

Designul compact îl face ideal pentru pacienții pediatrici, oferind o soluție personalizată pentru copiii născuți cu insuficiență cardiacă, în timp ce controlul prin aplicația mobilă permite pacienților să monitorizeze și să ajusteze parametrii inimii artificiale în timp real. În plus, alimentarea wireless elimină cablurile externe, astfel încât mobilitatea și confortul pacienților vor fi mult mai mare.

Într-un peisaj în care transplanturile cardiace și intervențiile complexe sunt adesea singurele opțiuni, inovații precum cea a echipei MAVIS sugerează că viitorul ar putea fi mult mai prietenos cu pacientul. Și dacă totul pleacă dintr-un laborator studențesc din Iași, cu atât mai impresionant – dovadă că progresul adevărat nu ține întotdeauna de un buget imens, ci și de pasiune, ingeniozitate și sprijinul oportun.

 

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Planta care este un somnifer natural. Poți face ceai din ea, ajută și la alungarea stresului și calmarea simptomelor menopauzei
Capital.ro
Adevărul despre Călin Georgescu. Silviu Predoiu a dezvăluit totul: Am mai spus acest lucru
Playtech.ro
Bancnotele se schimbă. Cum vor arăta noii bani şi ce se întâmplă cu cei pe care mulţi români i-au economisit
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Peripețiile unor interlopi din Moldova, în pelerinaj la Muntele Athos. „Se auzeau lupii, coioții”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Prădătorul dispărut din România a revenit să își cucerească teritoriul. Preferă doar anumite zone
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Anunț de ultimă oră pentru pensionari. Câți bani vei primi la pensie în funcție de data nașterii și stagiul complet de cotizare
Cancan.ro
Obiect din România, pus în sicriul Papei Francisc. Ce este, de fapt: 'Rămâne… până în ziua de apoi'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Document obligatoriu pentru persoanele cu vârste între 18 și 30 de ani. Se dă ordin de la UE
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Papa Francisc a ajuns alături de Hristos! Imaginile care au făcut înconjurul lumii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte