Scopul proiectului este de a îmbunătăți calitatea vieții bătrânilor internați în centru, care vor primi săptămânal vizita celor trei căței din echipa „Câini pentru oameni” a Vier Pfoten. Echipa este compusă din Mulan, Tucă și Tibi, foști câini maidanezi salvați și antrenați de Vier Pfoten pentru programul de terapie asistată de animale, derulat în ultimii 7 ani în sprijinul copiilor cu dizabilități.
”Pare aproape incredibil că acești câini, numiți în mod impropriu maidanezi, sunt de folos societății care de cele mai multe ori îi respinge și îi condamnă la eutanasiere. Sper că acest proiect va fi doar începutul unei colaborări mai ample, al unui proiect mult mai ambițios, prin care aceste animale să-și poată dovedi utilitatea și dreptul de a trăi, în limitele respectării legii și a normelor de trăi civilizat”, a declarat primarul sectorului 6, Cristian Constantin Poteraș.
În fiecare miercuri, cei trei câini însoțiți de antrenorii lor vin la centru, unde intră în saloane și interacționează cu bătrânii. La cerere, cățeii execută comenzi sau se lasă mângâiați. Primele întâlniri au avut loc deja, iar unii rezidenți s-au obișnuit să-i îi aștepte în fiecare miercuri pe Mulan, Tucă și Tibi cu câte ceva de mâncare.
„Bătrânii internați în centre au fost scoși din mediul în care au trăit toată viața, iar adaptarea la un nou stil de viață e uneori dificilă. Mulți dintre ei au avut acasă animale de companie, iar noi vrem să le redam o mică parte din această normalitate cu ajutorul câinilor din programul nostru. Acești câini pot face minuni nu numai pentru copii, ci și pentru bătrâni”, a declarat Anca Tomescu, coordonatorul programului „Animale fără stăpân” al Vier Pfoten.
Bătrânii internați în centre tind să se izoleze și să devină foarte pasivi, iar în multe cazuri apare depresia. Un obiectiv foarte important al programului este să-i activeze comportamental și să-i scoată din saloane având că pretext activitățile cu câinii.
„Câinele e un element viu, dinamic, care-i scoate pe bătrâni din rutina specifică vârstei. Pe de altă parte, prezența câinilor le oferă un context în care să socializeze, dându-le un subiect de conversație. Acest lucru previne apariția depresiei și în același timp le stimulează memoria. Mergem de o lună la centru și deja observăm la unii rezidenți o îmbunătățire a tonusului, a atitudinii și disponibilității de a comunica”, Victor Chitic, psihologul echipei „Câini pentru oameni”. Rolul acestuia este de a însoți echipa și de a urmări evoluția interacțiunii dintre bătrâni și animale.
8 ani de terapie asistată de animale în România
Terapia asistată de animale (AAT) a fost introdusă că metodă alternativă de terapie în anii 60, în SUA, având că scop îmbunătățirea funcțiilor sociale, emoționale și cognitive ale pacienților. Valoarea terapeutică a unui animal constă în abilitatea sa de a aborda oamenii într-o manieră imparțială, necondiționată, fără a judeca persoană după vreun criteriu, cum fac oamenii.
Acest tip de terapie a fost introdus în România, în 2004, de către Fundația Vier Pfoten, prin programul „Câini pentru Oameni”, destinat până acum numai copiilor cu dizabilități, precum autismul sau sindromul Down. Câinii au fost selectați cu foarte mare atenție, și-au încheiat cu succes pregătirea și au trecut examenele obligatorii pentru a putea fi considerați câini de terapie. Ședințele se desfășoară în prezența psihologilor, care monitorizează atât interacțiunea dintre animal și pacienți, cât și evoluția pacientului.