Terapiile inovative folosite şi în Vestul Europei, şansa pacienţilor români cu probleme hematologice

Românii care au probleme hematologice au acces la aceleaşi terapii inovative folosite şi în spitalele din Vestul Europei.
Filip Stan
28 apr. 2022, 14:31
Terapiile inovative folosite şi în Vestul Europei, şansa pacienţilor români cu probleme hematologice

Terapiile inovative folosite şi în Vestul Europei, şansa pacienţilor români cu probleme hematologice. Horia Bumbea, președintele Comisiei Consultative de Hematologie din Ministerul Sănătății, spune că România se află printre ţările europene care pot spune că au mai multe molecule inovative, ceea ce reprezintă un real ajutor pentru medici.

„În ultimii ani, putem spune că hematologia a beneficiat de introducerea multor molecule și chiar putem să considerăm că accesul pacientului la aceste molecule a fost destul de rapid. Suntem printre țările europene care pot spune că au mai multe molecule inovative, poate chiar pentru o singură boală, ceea ce reprezintă un real ajutor pentru medici – pentru că, folosind alternative terapeutice, pot mai ușor să trateze pacientul în funcție de profilul bolii sale –  și pentru pacienți, bineînțeles, care beneficiază de rezultate mult mai bune”, spune Horia Bumbea, președintele Comisiei Consultative de Hematologie din Ministerul Sănătății, potrivit Sursa Zilei. 

Citeşte şi Alte două cazuri suspecte de hepatită misterioasă în România. Fetiţa de 5 ani confirmată cu acestă boală ar putea avea nevoie de transplant de ficat

Cum se pot diagnostica rapid şi corect bolile hematologice

Pentru diagnosticarea corectă şi rapidă a  hemofiliei este necesar  un laborator foarte bine echipat, cu expertiză în teste specifice de hemostază, care să poată identifica tipul de factor de coagulare care lipsește. Ar trebui să poată fi identificată chiar şi  modificarea genetică responsabilă de apariția tipului de hemofilie.

„Identificarea modificărilor genetice este absolut necesară în prezent pentru a evalua prognosticul, a încadra corect pacientul și a găsi ținta terapeutică. Asta pentru că, există multe terapii care se dezvoltă cu o țintă spre modificarea genetică sau moleculară responsabilă de apariția bolii sau de evoluția nefavorabilă a bolii”, a explicat medicul primar Horia Bumbea.

Profesorul universitar doctor Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România și șeful Centrului de Hematologie si Transplant Medular Fundeni, a semnalat această deficiență legată de diagnosticare.

„Problema noastră este accesul la anumite proceduri de diagnosticare și avem probleme foarte mari la infrastructură pentru că spitalele noastre sunt contruite în urmă cu 50 – 60 de ani. Nu poți să compari un spital din Vestul Europei cu un spital din România. Sunt câteva spitale destul de bine construite, cu fluxuri moderne, dar marea majoritate a spitalelor au această problemă. Deci, nu accesul la terapie biologică este problema pentru că, din punctul meu de vedere, cel puțin în hematologie, aici chiar nu stăm rău, stăm foarte bine. Casa Națională de Asigurări de Sănătate, în ultimii ani, a aprobat, imediat, medicamentele necesare în anumite boli”, spune prof. univ. dr. Daniel Coriu, potrivit sursei citate.

Specialisţii subliniază că este foarte important să identificăm cât mai repede semnele unei boli și, în acest sens, analizele de sânge ne ajută foarte mult.

„Este foarte important ca, atunci când observăm că ceva nu este în regulă, să verificăm, eventual chiar să mergem la medicul de familie și să cerem un consult. În rest, trebuie să avem încredere că, în general, în România există acces la medicamente. Cel puțin în ultima vreme, lucrul acesta se îmbunătățește permanent”, a mai explicat medicul primar Horia Bumbea.

Citeşte şi Mai multe medicamente ar putea dispărea din farmacii după creşterea costurilor de producţie

Spynews
Antonia și Cristian Marinescu de la Mireasa, sezonul 9, au aniversat trei luni de relație. Tânăra, mesaj emoționant pentru iubitul ei din afara competiției / FOTO
Bzi.ro
Teo Trandafir îl distruge pe Florin Salam! „Regele României a murit!”
Fanatik.ro
Top 5 alimente care te îmbătrânesc prematur. Românii le adoră pe unele dintre ele, fără să știe ce efect au în timp
Capital.ro
Ilegal pentru proprietarii din România. Nu ai dreptul în propria curte sau pe teren. Mergi după gratii
Impact.ro
Delia, poze de INFARCT! Și-a etalat posteriorul OBRAZNIC pe internet, s-a văzut TOT
DailyBusiness
Șoferii trebuie să știe! Medicamentul banal care îi poate lăsa fără permis
Adevarul
VIDEO Reacția epică a unui britanic atunci când savurează prima dată bucate românești. „Păcat de ea, Românie, că își bat joc alții de ea”
Spynews
Știrile Antena Stars. Alina Eremia, incident neașteptat pe scena de la Neversea. Ce a pățit artista când se afla în fața publicului: „Simțeam adrenalina” / VIDEO
Spynews
Mira și Levi Elekes, vacanță de lux în Santorini! Cum arată locul fabulos în care s-au cazat: ”E ireal de frumos” / VIDEO
Evz.ro
Rute alternative pentru Bulgaria, Turcia și Grecia. Ponturi pentru șoferi
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet
Cancan.ro
Note LIVE Bacalaureat 2024 | Rezultatele la BAC, publicate pe EDU.RO
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Care este județul cu cea mai mare rată de promovare la Bacalaureat 2024: La nivel național aceasta a crescut cu 3,6% comparativ cu anul precedent
Capital.ro
S-a dat interzis pentru cei cu telefoane mobile. Toți românii trebuie să înțeleagă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
VIDEO Edu.ro Rezultate BAC 2024: S-au afișat notele. Scrie codul tău și află ce medii ai obținut
Rata de promovare la Bacalaureat 2024 este cea mai bună din ultimul deceniu
MediaFlux
FLORIN CÎȚU, combinat cu O COLEGĂ de PARTID! Cine e femeia mai tânără cu 20 de ani decât el
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!