„Cu toate că posibilitatea (unui atac) este minimă, este treaba guvernului local să fie pregătit pentru orice eventualitate”, a spus Calvo într-o conferință de presă retransmisă în direct prin intermediul Facebook. Guvernatorul din Guam a informat că „nu există schimbări la nivelul securității” și a cerut populației și turiștilor să-și continue activitățile pe care și le-au plănuit. „În caz de atac nuclear, va fi o catastrofă nu doar pentru Guam, Coreea de Sud sau Japonia, ci pentru întreaga lume”, a avertizat Calvo, republican, la fel ca președintele american Donald Trump.
Guvernatorul Calvo și ministrul securității, George Charfauros, s-au declarat încrezători cu privire la sistemul de apărare antirachetă desfășurat de SUA în insulă și față de măsurile de prevenire adoptate de Seul și Tokyo. „Posibilitatea ca un atac cu rachete să depășească sistemul defensiv, al nostru sau al aliaților, (…) fie că este vorba despre o rachetă sau de mai multe, este de 0,00001”, a declarat Charfauros, potrivit Agerpres.
Regimul de la Phenian a anunțat joia trecută că plănuiește să lanseze la jumătatea lunii august patru rachete în apele teritoriale ale Guam, cu o populație de 163.000 de locuitori și care are statut de „teritoriu aflat în administrarea SUA”.
Experți în apărare apreciază că o rachetă cu rază intermediară de acțiune Hwasong-12 lansată de regimul nord-coreean ar avea nevoie de 14-15 minute pentru a parcurge distanța de 3.430 de kilometri și a lovi insula. „Cu cele 14 minute de avantaj între lansare și impact nu este suficient timp pentru fugă sau evacuare, însă este suficient timp pentru a menține populația la curent cu ceea ce are de făcut” într-o astfel de eventualitate, a explicat Calvo.
Citeşte şi Japonia desfăşoară sistemul Patriot după ameninţarea Phenianului cu un atac nuclear în Guam
Guvernatorul din Guam a avut un discurs dur la adresa liderului nord-coreean. „Uneori, doar un pumn în nas oprește micile brute. (…) Toți cei care au absolvit un curs de școală primară înțeleg că (președintele nord-coreean) nu este altceva decât o mică brută. (…) (Liderul nord-coreean) Kim Jong-Un este o mică brută care deține arme foarte puternice (…), o mică brută pe care trebuie s-o combatem cu toată fermitatea”, a declarat Calvo, informează Agerpres.
Calvo a remarcat că și alți președinți au recurs uneori la un ton marțial la adresa Phenianului, amintind că fostul președinte democrat Barack Obama declarase anul trecut: „Este evident că putem distruge Coreea de Nord cu arsenalul nostru”. „Un președinte (Obama) a zis-o într-un anumit mod, într-o manieră cool, calmă, și punct. (…) Un altul a vorbit despre foc și furie, cu semnul exclamării, dar mesajul este același”, a apreciat el.
Guvernatorul din Guam a respins ideea existenței unor asemănări între liderii nord-coreean și american: „Doar unul dintre ei și-a pulverizat unchiul, pe care l-a transformat într-un nor roșu, sau pe un general care a ațipit la o reuniune (și pe care l-a lichidat) cu o rachetă antiaeriană, iar acesta este Kim Jong-Un. Doar unul și-a ucis fratele cu ajutorul unuia dintre cei mai nocivi agenți neurotoxici creați vreodată, iar acesta este Kim Jong-Un”.
Pe de altă parte, ministrul securității a menționat că autoritățile nu au pregătit un plan de evacuare. „Cu un timp atât de scurt ar ieși haos”, a susținut Charfauros.
Serviciile de securitate și apărare civilă locale au publicat vineri buletine informative cu o serie de recomandări pentru a pregăti populația pentru „iminenta amenințare cu rachete”. Calvo a explicat că măsura nu are ca scop să creeze „panică” în rândul populației, ci „să ofere informații relevante” în fața unui eventual atac nord-coreean, oricând de improbabil ar fi acesta.