Termen limită pentru această pensie! Ce trebuie să faci până pe 25 septembrie pentru a primi în continuare banii

În iunie, pensia de urmaş s-a acordat unui număr de 459.097 persoane (1.026 lei pensia medie), în timp ce ajutor social au primit 136 de pensionari (462 de lei în medie).
Filip Stan
16 sept. 2023, 12:09
Termen limită pentru această pensie! Ce trebuie să faci până pe 25 septembrie pentru a primi în continuare banii
Câţi bani câştigă pe lună un poştaş în România. Salariul s-a majorat în 2023

Dreptul la pensie poate fi accesat de către cei care au contribuit la sistemul public de asigurări sociale și au ieșit din câmpul muncii, dar și de către alți indivizi îndreptățiți, în funcție de criteriile stabilite. Există o varietate de tipuri de pensii disponibile pentru cei care îndeplinesc anumite cerințe specifice.

Pensia de urmaș reprezintă o formă de sprijin financiar acordată urmașilor unei persoane asigurate în cazul decesului acesteia. Accesul la această formă de pensie este condiționat de îndeplinirea unor criterii specifice. Printre aceste criterii se numără perioada de căsătorie, situația școlară a solicitantului și alte aspecte individuale.

Pensii 2023. Vin majorările, Comisia Europeană a dat undă verde schimbărilor din PNRR

Ce înseamnă, mai exact, pensia de urmaș? Ea se adresează persoanelor care au suferit pierderea unei persoane dragi, cum ar fi soțul/sau supraviețuitor sau copiii. Această compensație financiară este acordată ca o recunoaștere a contribuției aduse de persoana decedată la sistemul de pensii de stat și la beneficiile acumulate în timp. Pentru a putea beneficia de pensia de urmaș, copiii persoanelor decedate trebuie să îndeplinească anumite criterii. Conform informațiilor furnizate de Casa Națională de Pensii, acești urmași pot primi pensia de urmaș până la vârsta de 16 ani. În cazul în care ei își continuă studiile, au dreptul să primească în continuare această pensie. Aceștia pot beneficia de pensia de urmaș până la absolvirea studiilor sau până la împlinirea vârstei de 26 de ani.

Termen limiă-25 septebrie

În acest context, CNPP a emis o notificare importantă pentru persoanele încadrate în aceste categorii sau care deja primesc pensie de urmaș. Conform informațiilor furnizate, beneficiarii acestei pensii trebuie să prezinte dovada continuării studiilor pentru anul universitar 2023-2024. Este obligatoriu ca aceștia să furnizeze documente care să ateste că sunt în continuare studenți până la data de 25 octombrie 2023.

Studenții trebuie să depună o declarație pe proprie răspundere până la data de 25 septembrie 2023, în care să-și exprime intenția de a-și continua studiile. De asemenea, elevii cu vârsta peste 16 ani trebuie să prezinte o adeverință care să ateste faptul că își continuă studiile.

Aceste măsuri și proceduri sunt cruciale pentru asigurarea continuării pensiei de urmaș pentru cei care se încadrează în această categorie și reprezintă o formă de sprijin importantă pentru educația și bunăstarea tinerilor beneficiari și a familiilor acestora. Casa Națională de Pensii rămâne un pilon esențial în asigurarea drepturilor și beneficiilor pentru cetățenii români, potrivit KanalD

Pensii 2023. Cum ieşi la pensie şi cu ce bani dacă ai lucrat în Germania, Spania sau Italia

Şeful Casei de Pensii a explicat care sunt modificările legislative la care se lucrează în domeniul pensiilor. Daniel Baciu a făcut referire, în intervenţia sa, şi la pensionarea anticipată. Iată ce a declarat acesta: „Vorbim despre reducerea semnificativă a pensiilor anticipate – iar aici nu mă refer la pensia anticipată ca şi categorie de pensie din sistemul public ci mă refer la faptul că, datorită unor condiţii speciale de muncă, există nişte beneficii pentru aceste persoane care au lucrat în aceste condiţii grele de muncă.

În momentul de faţă această reducere este de până la 13 ani, deci dacă discutăm de vârsta standard de pensionare se pot pensiona şi la 52 de ani şi vrem să avem în vedere o legislaţie foarte clară privind aceste locuri de muncă grea, condiţii deosebite şi condiţii speciale, astfel încât să se ştie foarte clar cine îndeplineşte aceste condiţii pentru a ieşi cu aceste reduceri aferente acestor condiţii grele de muncă pentru că, în prezent, avem foarte multe procese pe rol, tocmai pe această legislaţie privind grupele de muncă şi aici trebuie să rezolvăm problema astfel încât legislaţia să fie foarte clară şi predictibilă„, a explicat, într-un interviu acordat România TV, Daniel Baciu, preşedintele CNPP.

CNPP: Peste 4,76 milioane de pensionari, la finele lunii iunie 2023

Un număr de 4.766.578 de pensionari era înregistrat la finele lunii iunie 2023 în România, cu 914 persoane mai puţin comparativ cu luna precedentă, iar pensia medie a fost de 1.963 de lei, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).

Dintre aceştia, 669.680 aveau perioade lucrate în agricultură, pensia medie fiind de 565 de lei.

Din totalul pensionarilor din sistemul public de pensii, numărul celor care s-au pensionat la limita de vârstă era de 3.813.438 persoane, dintre care 2.193.230 femei, în timp ce pensia medie se situa la 2.188 de lei.

Pensie anticipată au primit, în iunie 2023, un număr de 6.301 persoane (2.766 lei, pensie medie), pensie anticipată parţială 90.172 de persoane (2.022 de lei pensia medie) şi pensie de invaliditate 397.434 de persoane (pensie medie de 865 lei), dintre care 44.893 de persoane pentru gradul I de invaliditate (744 lei, pensie medie).

În aceeaşi lună, pensia de urmaş s-a acordat unui număr de 459.097 persoane (1.026 lei pensia medie), în timp ce ajutor social au primit 136 de pensionari (462 de lei în medie).

Spynews
Accident terifiant pe Autostrada Soarelui! Sunt implicate 25 de persoane, printre care şi minori. 8 mașini au fost distruse | FOTO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Cât a ajuns să coste o ciorbă de pește la restaurantul lui Marius Tucă. Prețurile sunt aproape duble față de cele din anii trecuți
Capital.ro
Noul ordin de la Guvern. Legea se schimbă în toată România: Nu va exista toleranță
Playtech.ro
OOPS! Anna Lesko, cu părțile INTIME la vedere. Fosta lui Irinel Columbeanu a arătat TOT
DailyBusiness
Veste proastă pentru TOȚI ROMÂNII! E anunţul momentului legat de impozite
Adevarul
Forțele speciale ucrainene au lovit o bază rusească din Siria după întrevederea între Putin și Assad VIDEO
Spynews
Accuweather a actualizat prognoza meteo și anunță temperaturi de 40 de grade în august, în România
Spynews
Plombele dentare vor fi interzise de la 1 ianuarie 2025. Modificările anunțate de Uniunea Europeană
Evz.ro
Cele mai inteligente zodii. Totul depinde de data nașterii
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Mama Luizei Melencu, în pragul sinuciderii! A fost la un pas să recurgă la un gest extrem
Cancan.ro
MISTER ELUCIDAT! Al cui este al doilea ADN găsit sub unghiile dentistei din Brăila. Dosarul devine mai solid acum
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
Cutremur în România, azi, 1 august. Unde s-a produs și ce magnitudine a avut seismul
Capital.ro
Devine obligatoriu în toată România. Guvernul a decis: Termenul limită, 31 decembrie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
Al cui e al doilea ADN găsit sub unghiile doctoriței Gavril! Dezvăluiri șocante despre cazul care a zguduit România
substantial.ro
Marius Pieleanu se retrage de la SNSPA în urma acuzațiilor de hărțuire sexuală
MediaFlux
MEDUZE OTRAVITOARE la MAREA NEAGRĂ! E alertă în CONSTANȚA
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?