Termenul de valabilitate al unui smartphone este, însă, un aspect de care orice potențial cumpărător ar trebui să fie interesat. În Europa, garanția producătorului este acum stabilită la doi ani pentru toate smartphone-urile. Dacă ai, însă, îndoieli referitoare la termenul de valabilitate al device-ului, îl poți afla singur.
Durata de viață a unui telefon mobil variază între 2 și 7 ani (sau chiar mai mult). Aceasta variază în funcție de mai mulți factori cum ar fi: calitatea componentelor, brandul, frecvența cu care este utilizat și actualizările producătorului. În general, un smartphone de care ai grijă poate fi folosit mai mulți ani înainte de a începe să să-și facă apariția primele semne de uzură.
Ca să afli data la care a fost produs telefonul tău, introdu pur și simplu numele telefonului mobil în motorul de căutare și adaugă „data de lansare”. Ar trebui să găsești foarte repede data lansării majorității smartphone-urilor. Dacă nu o găsești, accesează site-urile de testare a smartphone-urilor și caută recenzia telefonului care te interesează. Testele sunt publicate în general la câteva zile după lansarea mobilului. Acest lucru te poate ajuta să afli data aproximativă de lansare a unui smartphone.
Există câțiva factori care pot influența durata de viață a unui smartphone:
Baterie este descărcată: majoritatea smartphone-urilor se defectează după ce au fost scăpate sau lovite. Repararea unui ecran crăpat este adesea costisitoare, iar achiziționarea unui device nou este mai puțin costisitoare. Chiar dacă majoritatea smartphone-urilor de astăzi sunt rezistente la apă, daunele cauzate de apă au și ele o influență. Durata de viață a bateriei are, de asemenea, un impact asupra duratei de viață a dispozitivului. Înlocuirea unei baterii stricate sau uzate nu mai este la fel de simplă ca înainte, deoarece multe dispozitive nu mai au o baterie detașabilă. Actualizările software afectează durata de viață dacă nu mai sunt efectuate.
Folosește o folie protectoare pentru ecran: protejează-ți dispozitivul de căderi, zgârieturi și lovituri folosind o carcasă robustă, rezistentă la impact. Sau cumpără o husă impermeabilă care să protejeze dispozitivul de daunele cauzate de apă. Un sfat pentru a prelungi durata de viață a bateriei telefonului este să îl încarci cu încărcătorul original.
Telefonul tău are o baterie detașabilă? Poți înlocui cu ușurință bateria defectă cu o baterie nouă.
Încearcă să previi uzura bateriei: cu cât folosești mai mult smartphone-ul, cu atât mai mult trebuie să reîncarci bateria, ceea ce duce la uzura bateriei. Prin încărcarea corectă a smartphone-ului, previi uzura bateriei și prelungești durata de viață a dispozitivului. De exemplu, nu îți încărca smartphone-ul la 100% și nu îl lăsa prea mult timp conectat la încărcător.
Actualizează-ți smartphone-ul: Sistemul de operare și actualizările de securitate sunt foarte importante pentru durata de viață a smartphone-ului tău. Datorită actualizărilor software, dispozitivul va funcționa mai mult și mai bine. Bateria nu se va descărca la fel de repede, dispozitivul va funcționa mai repede. Actualizările de securitate remediază pierderile mari, ceea ce îngreunează accesul hackerilor la smartphone. Durata și frecvența actualizărilor software și de securitate variază în funcție de marcă și de dispozitiv.