Este vorba de lucrările de extindere și recompartimentare a unei părți din terminalul Cargo al aeroportului în terminal de pasageri, începute în anul 2014. Extinderea a fost de la 1.300 de metri pătrați, la 4200 de metri pătrați, terminalul Cargo urmând să rămână cu 700 de metri pătrați, suprafață apreciată ca suficientă pentru desfășurarea activității acestuia, potrivit Agerpres.
„În prezent, prin inaugurarea noului terminal, Aradul are după părerea mea una dintre cele mai frumoase aerogări din România. Aradul nu a beneficiat de nicio investiție majoră din anul 1994, amenajarea acestui terminal fiind prima condiție pentru a ca aeroportul să redevină operațional. Operatorii erau nemulțumiți de condițiile din vechea aerogară construită în 1936 și care nu mai era funcțională din punct de vedere al reglementărilor. Însă, prin efectuarea unui volum minim de lucrări, aceasta va deveni terminalul „Sosiri” a aeroportului„, a declarat Adrian Țolea, președinte interimar al Consiliului Județean Arad.
El a adăugat că, în continuare, trebuie să se lucreze pe zona de marketing, de promovare, astfel ca din vară, aeroportul să aibă atât curse interne, cât și internaționale regulate.
„După terminarea acestor lucrări, activitatea pe aeroport ar trebui să se dubleze. Fluxurile sunt autorizate de către Autoritatea Aeronautică Civilă, cu tot ceea ce înseamnă televiziune cu circuit închis, toate sistemele de securitate necesare. Terminalul va putea asigura un flux de 500 de pasageri pe oră. Investiția s-a ridicat la milioane euro, finanțarea fiind asigurată dintr-un credit furnizor, contractat de Aeroportul Arad„, a spus Adrian Țolea.
Primarul municipiului, Gheorghe Falcă, a arătat că modernizarea unei componente importante a aeroportului demonstrează faptul că Aradul a devenit un „pol economic important”.
„Sunt sigur că împreună cu Timișoara vom realiza un pol economic puternic pentru România și va exista o colaborare între cele două aeroporturi, astfel încât această zonă să fie considerată un hub important de transport pe calea ferată, un hub important de transport pe autostradă și un hub important de transport pe căile aeriene. A rămas și zona de Cargo, suntem deschiși în acest sens la colaborări și cred că perspectiva Aradului și a Timișoarei în acest pol economic, pe următorii zece ani, va genera economie, cercetare și, evident, turism„, a afirmat Gheorghe Falcă.
Directorul Aeroportului Arad, Dan Bălăcel, a precizat că primele destinații care vor fi operate odată cu reluarea curselor de pasageri vor fi Verona, Stuttgart, Viena și zilnic, București — tur/retur
„Aceste destinații sunt cele anunțate de operatorul cu care am semnat deja contractul de operare, însă am fost contactați și de alte companii care ar dori să opereze aici, companii cu ai căror reprezentanți am demarat discuții care sperăm să se concretizeze’„, a adăugat Dan Bălăcel.
La eveniment au luat parte oficialități locale, parlamentari, reprezentanți ai celor două universități locale, oameni de afaceri.
Slujba de sfințire a noului terminal al aerogării a fost oficiată de un sobor de preoți, în frunte cu IPS Timotei Seviciu, arhiepiscopul Aradului.