Potrivit angajaților de la Rovinari, este pentru prima dată în ultimele trei decenii când activitatea termocentralei este complet suspendată, o situație fără precedent care ridică semne de întrebare în legătură cu stabilitatea întregului sistem de producție energetică.
Măsurile au fost implementate din cauza riscului unui excedent de producție energetică în raport cu cererea, ceea ce ar fi putut cauza dificultăți semnificative în funcționarea termocentralelor. În consecință, conducerea Complexului Energetic Oltenia, în colaborare cu Ministerul Energiei, a decis oprirea temporară a termocentralei de la Rovinari.
În acest an, Paștele catolic și cel ortodox se suprapun, iar autoritățile estimează un consum redus de energie. Totuși, se preconizează o creștere a producției din surse regenerabile, datorită temperaturilor mai ridicate.
Hidroelectrica, în baza dispozițiilor de dispecer, este dispusă să-și reducă producția de energie electrică până la zero MW și va programa funcționarea pompelor din amenajările Lotru, Sebeș și Drăgan pe golurile de sarcină, asigurând astfel o creștere a consumului de energie electrică de aproximativ 40 – 50 MW.
ELCEN va avea toate grupurile oprite și va asigura doar necesarul de termoficare din CAF-uri; CE Oltenia va avea două grupuri în funcțiune. În caz de necesitate, a fost pregătită o schemă specială de funcționare a celor două grupuri, care va permite reducerea producției la aproximativ 80-90 MW/grup.
De asemenea, CNE Cernavodă va funcționa echilibrat, corespunzător contractelor comerciale pe care le vor avea.
„Dacă acestea nu vor acoperi puterea disponibilă a grupurilor, acestea vor funcționa descărcat. Reducerea de putere pe care o pot realiza, fără impact major asupra U1 și U2 este de 140 MW/unitate (20% din puterea instalată/unitate). Doar în caz excepțional luăm în considerare posibilitatea de a putea reduce 280 MW/unitate (40% din puterea instalată/unitate)”, a menționat Sebastian Burduja, într-o postare pe Social Media.
Nu în ultimul rând, instalațiile de stocare cu baterii vor funcționa în regim de încărcare (de consumator) pe golurile de sarcină, asigurând astfel o creștere a consumului de energie electrică de aproximativ 50 MW pe o perioadă de aproximativ 6 ore.
Ministrul Burduja spune că există instalații de stocare, aflate în exploatare comercială, de aproximativ 330 MW, în doar 15 luni ajungându-se de la 16 MW la 330 MW.
„Se vor atenționa furnizorii de energie electrică și clienții racordați la rețeaua electrică de distribuție să-și respecte prevederile din ATR, respectiv din certificatele de racordare, iar energia electrică injectată în punctul de racordare să nu depășească puterea aprobată prin aceste documente”.
O a doua măsură de precauție și control vizează reducerea nivelului de tensiune din SEN. În acest context, Dispecerul energetic național (DEN) va dispune funcționarea în regim de absorbție de putere reactivă la CEE-uri și CEF-uri mici (1 mai mic sau egal P mai mic sau egal 5 MW), în conformitate cu cerințele tehnice prevăzute în normele tehnice, prin utilizarea tuturor mijloacelor tehnice pe care le dețin.
Burduja precizează că dispoziția se va transmite în prealabil atât gestionarilor acestor instalații, cât și centrelor de dispecer local pe centrală (DELC), pentru cele care sunt operate de la astfel de centre de dispecer.
Pentru perioadele în care se va dispune funcționarea în acest regim, centralele vor fi exonerate de plata energiei reactive consumată suplimentar.
De asemenea, DEN va dispune funcționarea în regim de absorbție de putere reactivă la centralele electrice aflate în probe de verificare a conformității tehnice, indiferent de categoria din care fac parte (B, C și D), prin utilizarea tuturor mijloacelor tehnice pe care le dețin; se va asigura funcționarea în regim de compensator sincron a grupurilor de la CHE Lotru și CHE Vidraru; centralele electrice clasice, centralele electrice regenerabile și instalațiile de stocare de categorie C și de categorie D vor primi dispoziții de reglaj de tensiune/putere reactivă de la DEC și/sau DET-uri, se arată în postarea ministrului Energiei.
Citește și: Vești proaste pentru români. Guvernul pregătește noi creșteri de taxe