UPDATE Premierul Viorica Dăncilă a trimis Corpul de control la Complexul Energetic Oltenia (CEO) pentru a verifica inclusiv a modului de stabilire şi acordare a drepturilor salariale, a anunţat, joi, Guvernul.
”Obiectivele controlului constau în verificarea respectării prevederilor legale privind regulile de guvernanţă corporativă, modului de stabilire şi acordare a drepturilor de natură salarială pentru personalul societăţii Complexul Energetic Oltenia – S.A., respectarea normelor de sănătate şi securitate în muncă la nivelul acestei entităţi, exploatarea resurselor minerale şi constituirea stocurilor, realizarea programelor anuale de investiţii şi dezvoltare”, se arată în comunicat.
În plus, Corpul de control al primului-ministru a mai efectuat acţiuni de control ce au vizat încheierea de către CEO a unui contract de transfer al activului Unităţii Miniere de Carieră Berbeşti către societatea Centrala Electrică de Termoficare Govora S.A. Râmnicu Vâlcea, precum şi preluarea de către Electrocentrale Grup a datoriei Termoelectrica faţă de CEO.
În plus, controlul vizează respectarea de către CEO a prevederilor legale cu privire la angajarea şi plata cheltuielilor de sponsorizare şi a altor cheltuieli de finanţare a unor activităţi sportive.
”Dintre acestea, în anul 2018, au fost finalizate două acţiuni de control ce au vizat primele două obiective enunţate mai sus, iar concluziile rezultate au fost comunicate instituţiilor abilitate. Totodată, au fost sesizate organele de urmărire penală pentru verificări şi măsuri potrivit competenţelor”, se arată în comunicat.
În urmă cu o săptămână, minerii de la CEO au declanşat o grevă, fiind nemulţumiţi de condiţiile de muncă. Ei au obţinut ulterior promisiuni privind unele majorări salariale, dar o parte dintre ei nu au renunţat la protest. În noaptea de miercuri spre joi, una din cele trei unităţi funcţionale ale termocentralei de la Rovinari a fost închisă pe fondul reducerii rezervelor de cărbune.
________
UPDATE Ministrul Energiei, Anton Anton, şi secretarul de stat Doru Vişan vor avea, joi, o noua întâlnire cu liderii sindicali din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO), ca urmare a reluării grevei in carierele CEO, a anunţat Ministerul Economiei într-un comunicat.
„Ministrul Energiei Anton Anton impreuna cu Secretarul de Stat Doru Visan vor avea in cursul zilei de astazi, 17 ian 2019, o noua întâlnire cu liderii sindicali din cadrul Complexului Energetic Oltenia, urmare a reluării grevei in carierele CEO. Discutiile vor avea loc începând cu ora 12:00 la sediul Prefecturii din Targu Jiu”, se arată în comunicatul ministerului.
În urmă cu o săptămână, minerii de la CEO au declanşat o grevă, fiind nemulţumiţi de condiţiile de muncă. Ei au obţinut ulterior unele majorări salariale, dar o parte dintre ei nu au renunţat la protest.
În noaptea de miercuri spre joi, una din cele trei unităţi funcţionale ale termocentralei de la Rovinari, cu o putere instalată de 330 MW fiecare, a fost închisă din lipsă de cărbune.
________
Termocentrala Rovinari a fost oprită miercuri noapte, la ora 00:51, din cauza lipsei de cărbune, conform unui document public al Transelectrica, scrie Economica.net. Conform documentului, „TA 6” (Turbină Abur – n.r.) a fost oprită „Acc.” (accidental – n.r.) din „lipsă cărbune”.
Directorul centralei de la Rovinari, Ion Pisc, avertiza încă de miercuri că trebuie să oprească două dintre cele patru grupuri energetice, pentru că nu mai are cărbune. Un al treilea grup va fi oprit joi dimineaţă. Minerii care asigură cărbunele pentru termocentralele din Oltenia sunt încă în grevă.
Ion Pisc, directorul centralei, citat de publicaţia locală presafarastapani.ro:
„Sistemul energetic românesc, astăzi, că e ger, că e noapte, nu poate să înlocuiască energia pe care o dă CEO, care e 20-25% la sută din necesar. Nu are cu ce. Asta vreau să se înţeleagă. Toată lumea a greşit. Eu sunt revoltat la culme! În 38 de ani am mai văzut greve, dar doar de câteva ore. Dacă nu încep să dea cărbune, eu, în noaptea asta trebuie să opresc două grupuri, iar dimineaţă, al treilea. Nu am cu ce merge. Suntem iresponsabili. Toţi, să suporte consecinţele! Da, e o situaţie foarte grea. Dar eu vă întreb, dacă instanţa spune că greva este ilegală, după cinci zile, şi este nesocotită această decizie iar pentru grevă ilegală, sancţiunile curg de tot felul: răspundere pentru prejudiciu produs angajatorului. Despăgubiri, nu numai de la organizatorii grevei şi de la simpli participanţi, ce facem? (…)
Cărbunele fără termocentrală nu are nicio valoare şi nici termocentrala fără cărbune. Oamenii din sistem nu înţeleg şi asta mă revoltă. Sunt de acord că există discrepanţe între salarii, că au nevoi, dar asta nu înseamnă să întorci lumea pe dos. Nu poţi. (…) Problema e următoarea: dacă ei nu încearcă să dea cărbune, cât de puţin, oprim două grupuri. Mâine… oprim şi pe al treilea. Şi Guvernul, si ministerul ştiu că, oprind Rovinarii, e dezastru”.
Centrala de la Rovinari are patru grupuri energetice, cu o putere totală de circa 1.000 MW.
România importă aproape constant în orele de zi energie electrică. Situaţia este generată în principal de lipsa capacităţilor de producţie care nu pot susţine consumul mare din perioada de iarnă, deşi suntem încă departe de vârfuri de peste 10.000 MW, iar temperaturile nu sunt foarte scăzute.
Premierul Viorica Dăncilă a convocat, pentru miercuri, o şedinţă operativă cu responsabilii din energie, la care urmează să participe miniştrii Energiei şi cel al Economiei pentru o analiză asupra stării sistemului energetic naţional, în contextul nemulţumirilor exprimate de angajaţii de la Complexul Energetic Oltenia.