Termoenergetica, anunţ-bombă după tragedia de la Balş. Regia susţine că există un act normativ privind proiectarea și verificarea construcțiilor spitalicești care prevede că orice unitate spitalicească are obligația de a asigura surse alternative, atât pentru apă caldă, cât și pentru căldură.
Prima oară acest act normativ a fost menţionat în anul 2019, după ce două spitale de copii din Capitală au rămas fără apă caldă şi căldură timp de trei zile. Atunci, directorul Termoenergetica, Alexandru Burghiu, a invocat normativul 15 din 1997 care prevede că orice spital are obligația de a asigura surse alternative pentru apă și căldură.
Contactat pentru un punct de vedere de jurnaliştii de la Libertatea, directorul adjunct al Termoenergetica, Adrian Gîtlan, a declarat că, din câte cunoaște, acest act obligă spitalele să asigure confortul termic pentru pacienți inclusiv din resurse proprii.
Normativul 15 din 1997 stipulează că: dotarea cu instalații termice se stabilește în conformitate cu necesitățile funcționale ale unităților spitalicești.
Instalațiile termice trebuie să corespundă unor niveluri superioare de performanță, având în vedere rolul lor important în funcții igienice, dar și curative de bază – pentru condiții de microclimat adecvate, pentru spălări și sterilizări termice, dar și pentru prepararea hranei etc.
Se are în vedere asigurarea funcționării instalațiilor fără întrerupere la nivelurile de satisfacere a cerințelor de consum, dar nu face referire la nicio obligație referitoare la spitalele construite înainte de 1997.
De altfel, reprezentanții Termoenergetica spun că nu au fost probleme cu furnizarea agentului termic. Directorul companiei, Adrian Gîtlan, a declarat pentru Digi24 că punctul termic care deservește atât Institutul Matei Balș, cât și spitalul Colentina este în administrarea celor de la Matei Balș.
„Acest punct termic nu ne aparține nouă, aparține spitalului, ei îl exploatează.
Noi verificăm în fiecare seară care sunt parametri. Aseară (joi – n.r.), la 21.30, când s-au luat parametri de către echipele noastre, nu erau probleme de funcționare, furnizăm la 50 de grade apa caldă și 43 de grade încălzire, asta în condițiile de plin consum.
Este o temperatură care asigură un climat optim. Dacă apărea vreo problemă peste noapte, am fi fost anunțați”, a spus Gîtlan.