Teroare în oraşul sirian Alep: S-a ajuns ca morţii să fie îngropaţi în parcări

La mai bine de 4 ani de la izbucnirea războiului în Siria, oraşul Alep, care pe vremuri era unul dintre cele mai înfloritoare oraşe ale ţării, nu are unde să-şi mai îngroape morţii, astfel că parcările şi terenurile părăsite s-au transformat în cimitire.
Filip Stan
19 oct. 2016, 15:05
Teroare în oraşul sirian Alep: S-a ajuns ca morţii să fie îngropaţi în parcări

Aproximativ 250.000 de sirieni au rămas în cartierele estice ale oraşului asediat, care au reprezentat în ultimii patru ani o ţintă pentru forţele guvernamentale, după ce grupările de rebeli moderaţi şi islamişti au preluat controlul.

Viaţa locuitorilor a fost marcată în ultimii ani de moarte şi distrugere, iar victimele războiului civil au umplut toate locurile de veci din cimitirele Alepului. Nu există date complete cu privire la numărul persoanelor ucise în ultimii patru ani în luptele din metropola odată prosperă, însă numerele speculate de activişti depăşesc câteva mii de morţi.

În ultimii doi ani, mai multe parcări au fost transformate peste noapte în cimitire, pentru a acomoda miile de persoane care şi-au pierdut viaţa în sângerosul război civil. Însă, locuitorii oraşului susţin că toate parcările oraşului sunt deja pline cu morţi, iar multe persoane sunt obligate să-şi îngroape apropiaţii în terenurile rămase libere între blocuri sau pe câmpurile abandonate de fermieri.

Mohamad Abou Marwan este unul dintre puţinii şoferi de ambulanţă, care îşi continuă rutina pe străzile din Alep.

”Atunci când găsim cadavre în clădirile distruse de raidurile aeriene, le transportăm spre cel mai apropiat spital, pentru ca rudele să îşi găsească uşor morţii şi să-i identifice. Noi sugerăm familiilor să-şi îngroape morţii în gropi deja folosite, tocmai pentru a salva spaţiu. Însă multe familii refuză, pentru că simt că o asemenea înmormântare este lipsită de respect. Colaborăm cu autorităţile locale pentru a încerca să-i convingem”, susţine şoferul sirian de ambulanţă.

Atunci când familia acceptă, persoana decedată este înmormântată într-o groapă comună dintr-un parc devenit cimitir. Voluntarii folosesc doar lopeţi pentru a săpa gropile comune, întrucât nu există alte echipamente în cartierele asediate.

În schimb, unele familii anunţă autorităţile că vor căuta pe cont propriu un loc adecvat îngropării unei rude decedate, iar de multe ori persoana este înmormântată pe terenuri abandonate sau chiar în curţi private.

”Facem pozele cu detaliile care ar putea ajuta la identificarea victimelor”, susţine Marwan.

Însă, multe cadavre sunt atât de carbonizate şi desfigurate încât orice identificare devine imposibilă. În acest caz, victimele sunt transportate la singurul departament de medicină legală din cartierele asediate ale Alepului. Clădirea departamentului de medicină legală are o morgă destul de încăpătoare pentru câteva zeci de cadavre.

Voluntarii serviciului de medicină legală nu pot să efectueze teste de genetică pentru identificarea persoanelor decedate, însă participă la o documentare meticuloasă în încercarea de a găsi rudele morţilor. Atunci când toate eforturile departamentului de medicină legală eşuează, persoana decedată primeşte un număr de identificare înainte de a fi depusă într-o groapă comună.

Însă, upă trei săptămâni de bombardamente intense, departamentul de medicină legală este în situaţia de a rămâne fără resurse.

DailyBusiness
Categoria de români care poate primi ajutor de 200.000 de euro din partea statului. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Cum comunică Ozana Barabancea cu părinții ei decedați. Ce face jurata Te cunosc de undeva de fiecare dată când merge la mormânt: „Îi bag în ședință”
Bzi.ro
Alexandru Papadopol, acuzat că și-ar fi părăsit iubita înainte de nuntă! Ce a spus actorul în apărarea sa
Fanatik.ro
Destinație de vacanță perfectă pentru februarie. Este un adevărat paradis tropical, iar temperaturile ajung și la 30 de grade
Capital.ro
Bancnotele de care trebuie să te ferești imediat! Scapă de ele! Avertisment pentru românii care folosesc numerar
Playtech.ro
Dan Negru, reacție tranșantă după retragerea Simonei Halep: “I-aș cere să nu mai spună niciodată suntem o țară...
DailyBusiness
Pensie record în România! Un român încasează peste 108.000 de lei pe lună doar din contributivitate!
Adevarul
Un fost primar la Iașiului, la al doilea dosar penal pentru pornografie infantilă. A fost reținut acum trei ani după ce ar fi agresat trei copile
wowbiz.ro
Mihaela a murit alături de tatăl ei, după ce s-au scufundat cu mașina în râul Olt! Ce a apucat tânăra să facă în ultimele clipe de viață?
Spynews
De ce să nu mai arunci coaja de la fructe și legume. Cum poate fi folosită
Spynews
O influenceriță din România a izbucnit în lacrimi după ce a fost acuzată că a slăbit cu medicamente de diabet și nu mâncând sănătos / VIDEO
Evz.ro
Temperatura din locuință o poți ridica fără să atingi termostatul. Secretul hotelierilor, dezvăluit
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Ultimul mesaj al Mihaelei, înainte să se stingă alături de tatăl ei după ce au plonjat cu mașina în râul Olt: „Ai fi nemuritoare...”
Cancan.ro
Divorț-ȘOC în showbiz! Mădălina Pamfile s-a despărțit de tatăl fetițelor sale + Primele declarații 😲
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu este furios. Se prăbușește totul. A primit refuz imediat și definitiv
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Ea e tânăra care s-a scufundat cu mașina în Olt. Mihaela avea 23 de ani și venise în vacanță la rude
substantial.ro
UEFA ia în considerare eliminarea prelungirilor din Liga Campionilor
MediaFlux
Poți să rămâi FĂRĂ PENSIE. Ce documente trebuie să depui NEAPĂRAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bugetul CNAS pentru 2025 acoperă doar 10 luni de medicamente compensate: sănătatea românilor în mare pericol