Bogdan Drăghici, președintele Asociației T.A.T.A., cel căruia femeia i-a cerut ajutorul, precum și Adrian Amuza, avocatul româncei au prezentat istoricul acestui caz.
„Doamna avea în Canada o carieră foarte frumoasă, câștiga lunar vreo 10.000 de dolari canadieni, era o partidă bună pentru un vânător de întreținere fără muncă. Doamna a rămas gravidă, a născut, tatăl nu a fost interesat de copil. După un an, a cerut să fie trecut în acte ca tată al copilului. Nu au fost căsătoriți. Ca atare, mama, care se lămurise cu cine are de-a face, văzând cât de agresiv este, că este adeputul unei secte cu tot felul de practici vodoo, el a recunoscut asta inclusiv în fața autorităților canadiene, doamna a încercat să obțină ajutorul autorităților. Numai că doamna era în Toronto, tatăl era în Montreal. Era distanță mare între ele două domicilii. Copilul se întorcea de la tată vânăt, schingiuit. (…) Bărbatul a putut să scape, el a încercat la un moment dat chiar să dea cu mașina peste mamă, de față cu copilul, și pentru că nu erau martori, s-a ignorat. A existat o custodie comună și un lanț de agresiuni asupra copilului, dar și asupra mamei și a bunicii materne care era acolo pentru a o ajuta pe mamă„, a explicat Bogdan Drăghici la B1TV.
CITEŞTE ŞI Procurorii NU au cerut arestarea mamei acuzate că şi-a răpit copilul din Canada
„Doamna a decis, în disperare de cauză, să plece din Canada, mai ales că aflase și de niște legături cu lumea interlopă ale acestui individ. Între timp, dintr-o altă relație mai are un copil. Doamna a reușit să vină în România, sperând că statul român va proteja interesul superior al copilului său. A intrat în biroul meu, știind că sunt coautor al legii pentru protecția copilului și mi-a cerut ajutorul. Am vorbit cu copilul, mi-a confirmat toate lucrurile astea. Era un copil îngrozit de gândul că ar putea să revină la tată. Am sfătuit-o să se adreseze autorităților. Asta a și făcut. A sesizat Direcția de Protecție a Copilului Sector 3, unde locuia, a primit stupefiată răspunsul că nu este de interes acest caz. A înscris copiii la gradițniță, pe cel mare în clasa pregătitoare. Amândoi sunt perfect integrați, vorbesc românește. De altfel, returnarea lor în Canada ar însemna o traumă teribilă pentru ambii copii„, a mai explicat președintele Asociației T.A.T.A.
În același timp, avoctul Adrian Amuza a povestit ce s-a întâmplat după ce tatăl copilului a acuzat-o pe rămâncă de faptul că l-a răpit pe micuț.
„Firesc, s-a declanșat procesul de răpire internațională în România. Anterior momentului în care doamna Nedelcu s-a adresat domnului Drăghici, a apelat la un avocat care s-a îmbolnăvit și nu a putut să facă întâmpinarea, să depună probele în timp util. În disperare de cauză, a apelat ulterior la mine. Am făcut tot ceea ce depinde de mine ca să conving instanța să îmi încredințeze toate probele necesare„, a explicat avocatul.
„Cred că superficialitatea ar fi cuvântul care definește ceea ce s-a întâmplat, superficialitate din partea instanței de judecată. Este vorba despre ce s-a întâmplat în dosarul de răpire din România. Chiar în hotărârea instanței din România se spune că nu mai analizăm nimic din ce s-a întâmplat acolo, instanța canadiană a dispus că acest copil trebuie să meargă la tată, îl înapoiem. Într-adevăr, trebuie să îl înapoiem, conform convenției, dar tot convenția are anumite excepții. Dacă există riscul ca acel copil să fie supus unui abuz, atunci tu, sat, refuzi înapoierea copilului. Din păcate, aici nu s-a întâmplat lucrul acesta”, a mai spus Adrian Amuza.