Terorismul poate fi combătut cu o strategie de creare a unei culturi a securităţii

Combaterea terorismului nu poate fi eficientă doar prin adoptarea unor măsuri de forță împotriva grupărilor teroriste, ea necesită o abordare care să ia în calcul cauzele profunde ale fenomenului, dar și educarea populației, mai ales a tinerilor care sunt cei mai vulnerabili în fața propagandei acestor grupări, după cum arată numărul mare al celor care aleg să devină combatanți de partea jihadiștilor.
Filip Stan
28 mai 2015, 18:29
Terorismul poate fi combătut cu o strategie de creare a unei culturi a securităţii

Acestea sunt concluziile dezbaterii ‘Combaterea Terorismului și nevoia unei culturi a securității’ — ‘Fighting Terorism and the Need of a Security Culture’, organizată joi de ambasada Iranului în România, Institutul Politic și Economic al Orientului Mijlociu (MEPEI) din București și Institutul European pentru Risc, Securitate și Managementul Comunicării (EURISC).

Expansiunea grupării jihadiste Statul Islamic (SI) a dat o nouă dimensiune terorismului, care acum nu se mai limitează la atacuri punctuale împotriva civilizației occidentale, cum a procedat organizația al-Qaida, ci vizează crearea de entități teritoriale.

În opinia expertului malaezian în antiterorism, Andrin Jerome Nevis Raj, obiectivul final al SI este crearea unui stat islamic multinațional care să cuprindă nu doar teritoriul pe care-l controlează în prezent în Siria și Irak, ci si teritorii ale țărilor majoritar musulmane din Orientul Mijlociu, Africa și chiar Europa (precum Turcia, Albania sau zonele preponderent musulmane din Bosnia), folosindu-se în acest scop de o multitudine de grupări afiliate, un fel de ‘franciză’ a SI. Cât despre factorii principali care au alimentat afirmarea acestei grupări, analistul menționat a enumerat invazia Irakului în anul 2003, rivalitatea istorică dintre șiiți și suniți și furnizarea de armament jihadiștilor de către alte state arabe, informează Agerpres.

Citeşte şi Statul Islamic susţine că ar putea achiziţiona o bombă nucleară în termen de un an

Și directorul Institutului pentru Studii Strategice Orientale din Teheran, Kayhan Barzegar, a menționat implicarea actorilor externi ce sprijină discret SI printre cauzele succesului jihadiștilor, o alta fiind subdezvoltarea economică din zonele unde s-a instalat SI.

O problemă ce preocupă tot mai intens statele occidentale este numărul surprinzător de mare al tinerilor europeni — ce nu sunt de confesiune musulmană — care devin combatanți ai SI. Directorul executiv al Asociației pentru Implementarea Democrației (AID), Alexandru Cumpănașu, a estimat că acest fenomen nu este doar rezultatul crizei economice care a condus la creșterea șomajului în rândul tinerilor, ci și al unei ‘crize ideologice’ în statele occidentale. Pe de altă parte, Cumpănașu a mai menționat că unele dintre acestea din urmă, precum și unele țări musulmane, manifestă o ‘atitudine ipocrită’ în combaterea terorismului, întrucât ele țin cont în special de interesele lor complexe în regiune.

‘Terorismul nu se autofinanțează, el este ținut în viață de state și grupuri’, a punctat Cumpănașu, avertizând în acest context că, mai aproape de noi, Ucraina poate deveni în perspectivă un exportator de terorism. Și aceasta pentru că Rusia are interesul ca în această țară să se perpetueze instabilitatea, situație de natură să alimenteze terorismul, potrivit Agerpres.

Cât despre căile de combatere a pericolului terorist în Europa, unde, la fel ca în Statele Unite, actualele politici antiteroriste sunt marcate de confuzie, secretarul general al Asociației Tratatului Atlantic (ATA/NATO), Jason Wiseman, a apreciat că este necesar să se acționeze deopotrivă asupra luptei împotriva grupărilor teroriste și a motivațiilor ce determină un număr tot mai mare de europeni să devină simpatizanți sau combatanți ai acestor grupări.

Citeşte şi Statul Islamic a ajuns în Republica Moldova. Unsprezece persoane au fost reţinute VIDEO

Ca un pas important în crearea unei culturi a securității, elaborarea de programe educaționale în învățământ care să ajute tinerele generații să conștientizeze acest risc și să le ofere anumite repere pentru a nu fi convinse de subtila propaganda mediatică a grupărilor teroriste a fost o propunere pe care s-a pus accentul în dezbateri.

De altfel, această propagandă și rolul presei în diseminarea ei au fost în centrul discuțiilor. Astfel, Andreea-Paula Ibănescu, manager de program și cercetător în cadrul MEPEI, a subliniat apetitul presei pentru ‘infotainment’, referire la mediatizarea excesivă a tot ceea ce ține de grupările teroriste, astfel că uneori mass-media devine involuntar un canal de transmitere a propagandei teroriștilor, celălalt canal de bază fiind internetul. Ea a evidențiat în acest context un element de bază al strategiei grupării al-Qaida enunțat de liderul acesteia, Ayman al-Zawahiri, care cu zece ani în urmă afirma că ‘mai mult de jumătate din luptă se desfășoară pe frontul mass-media’.

La rândul său, Mostafa Zahrani, directorul Institutului iranian de Studii Politice și Internaționale, a remarcat faptul că astăzi ‘nu doar teroriștii încearcă să atragă atenția mass-media, ci și mass-media aleargă după grupările teroriste’. El a avertizat totodată că ‘terorismul este o consecință a globalizării, dar el luptă acum împotriva globalizării’.

DailyBusiness
Ai planuri de concediu? Iată cum va fi vremea până pe 2 decembrie
Spynews
Bărbat din Sibiu, mort după ce a fost zdrobit de mașina de gunoi. La volan se afla colegul său, care dădea cu spatele
Bzi.ro
Dana Budeanu a „sărăcit-o“ pe Andra! „Mi s-au înmuiat picioarele!”
Fanatik.ro
Ce se întâmplă dacă pui acetonă pe gresia din baie. Metoda prin care poți scăpa de o mare problemă
Capital.ro
Dan Diaconescu aruncă bomba despre Traian Băsescu: Este diavolul pe Pământ (VIDEO)
Playtech.ro
Detalii mai puțin știute despre Kamala Harris. Cum a schimbat a schimbat fața politicii americane o fată de imigranți
DailyBusiness
Investiție MAMUT în ARMATA ROMÂNĂ! Anunț de ultimă oră
Adevarul
Autostrada cu tuneluri, de zece ori mai scumpă decât ar fi fost în anii 2000. Urșii nevăzuți, „vinovați” de soarta autostrăzii
wowbiz.ro
Elodia trăiește?! Mama lui Cristian Cioacă șochează! Unde ar fi nora ei, de fapt?!
Spynews
Rețeta de plăcintă cu mere a bunicii. Ingredientul secret care o face pufoasă și extraordinar de delicioasă
Spynews
Cele mai frumoase 12 insule grecești. Locurile în care istoria se îmbină cu peisajele superbe
Evz.ro
Cum arată casa în care locuiesc prințul Harry și Meghan Markle. Imagini uimitoare
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
kanald.ro
A murit în fața spitalului din Slatina, după ce a fost trimisă acasă. O femeie de 70 de ani s-a prăbușit sub ochii celor două fiice, după ce medicii i-au pus un diagnostic greșit
Cancan.ro
Ce s-a descoperit la autopsia femeii care a murit în fața spitalului din Slatina. Rudele acuză medicii de malpraxis
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Mama lui Cristian Cioacă spune adevărul după 17 ani. Unde se află Elodia
StirileBZI
Vârsta la care trebuie să renunți la permisul de conducere! Legea se aplică în toată România
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
stirilekanald.ro
Rezultate alegeri prezidențiale SUA 2024: Când vom afla cine este noul președinte al Americii?
substantial.ro
Polonia investește 750 de milioane de dolari pentru creșterea producției de muniție
MediaFlux
RĂSTURNARE TOTALĂ în ALEGERILE din SUA! CUTREMUR în ZIUA VOTULUI american
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ironia sorții. O comună din România are drumuri de pământ, dar piste de biciclete asfaltate