Din cinci acuzaţi, patru au fost condamnaţi la pedepse cu închisoarea mergând de la 5 la 20 de ani, iar ultimul la închisoare pe viaţă, potrivit televiziunii publice chineze CCTV.
Centrul Beijingului a fost teatrul, la 28 octombrie 2013, al unui atentat comis, conform poliţiei, de trei extremişti de etnie uigură din regiunea autonomă Xinjiang, unde trăiesc numeroşi musulmani. Cei trei autori – un bărbat, soţia sa şi mama acesteia – şi-au condus maşina încărcată cu canistre de benzină şi au izbit-o de intrarea Oraşului Interzis, sub portretul lui Mao Zedong, într-un atac sinucigaş soldat cu cinci morţi (printre care cei trei autori ai atacului) şi 40 de răniţi printre turiştii loviţi de maşină.
Incidentul din Piaţa Tiananmen, centrul nevralgic al puterii comuniste chineze, a reprezentat o lovitură dură pentru uriaşul aparat de securitate din ţară. Cel puţin două dintre persoanele condamnate au fost identificate luni prin nume cu consonanţă uigură. Uigurii, musulmani turcofoni, reprezintă cea mai importantă etnie din Xinjiang.
Această regiune imensă ce se află la marginea Asiei Centrale se confruntă de un an cu o recrudescenţă a tulburărilor din cauza unor tensiuni puternice între han (etnia majoritară din China) şi uiguri. Aceştia din urmă, din rândurile cărora s-a afirmat recent o ramură radicală, se declară excluşi din mediul de afaceri şi consideră că Beijingul îi împiedică să îşi practice religia şi cultura.