„Răpirile în masă de femei și copii devin o tactică de război folosită în mod sistematic pentru a teroriza, pentru a controla și umili comunități întregi”, a explicat Leila Zerrougui în cadrul unei dezbateri a Consiliului de Securitate privind soarta copiilor în războaie.
Copiii răpiți sunt apoi folosiți ca soldați, scuturi umane, sclavi sexuali sau pentru a comite atentate sinucigașe, a adăugat ea. „Aceste răpiri în masă s-au înmulțit (…) Invit Consiliul să acorde întreaga atenție acestui fenomen îngrijorător”, a subliniat reprezentanta ONU.
Printre alte cazuri, gruparea nigeriană Boko Haram a răpit în aprilie anul trecut 276 de fete de liceu în nord-estul Nigeriei. 57 dintre fete au reușit să fugă, dar 219 dintre ele sunt în continuare date dispărute.
Citeşte şi Jihad cu minori. 400 de copii au fost recrutaţi în Siria de Statul Islamic
Leila Zerrougui a sugerat ca țările membre ale Consiliului de Securitate „să-și activeze mijloacele de presiune” de care dispun asupra grupărilor armate. „În afară de presiunea militară (…), nu trebuie neglijată importanța presiunii judiciare și a sancțiunilor„, a spus ea, informează Agepres.
Franța, al cărei ambasador prezidează Consiliul de Securitate în martie, propune elaborarea unor ‘linii directoare’ ale ONU privind protecția copilului, destinate mediatorilor din conflicte.
Potrivit secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, aproape 230 de milioane de copii trăiesc în țări și în zone de conflict, iar 15 milioane dintre ei „sunt direct afectați de violențe”.
„Amplificarea extremismului violent în zonele de conflict este extrem de îngrijorătoare”, a spus el, subliniind că Boko Haram și Statul Islamic „iau deseori ca țintă fete și băieți”.