Al-Hashd Al-Shaabi, o coaliţie de miliţii care ajută armata să alunge jihadiştii Statului Islamic din toate centrele urbane din Irak, a anunţat luni moartea combatanţilor săi într-o ambuscadă, duminică, în apropiere de regiunea Hawija, în provincia Kirkuk (nord), scrie agerpres.ro.
Acesta este cel mai grav atac asupra forţelor pro-guvernamentale de când acestea au preluat în octombrie controlul asupra regiunii Hawija, ultimul bastion al Statului Islamic în nordul Irakului.
Într-un comunicat difuzat pe reţelele de socializare, Statul Islamic revendică atacul, afirmând că a ‘ucis peste 30’ de combatanţi şi a ‘distrus şase vehicule’.
‘O unitate Al-Hashd Al-Shaabi a nimerit duminică seara într-o ambuscadă a grupării teroriste Statul Islamic în regiunea Hawija. Atacatorii erau îmbrăcaţi în uniforme militare şi 27 dintre eroii noştri au căzut ca martiri în lupte’, a indicat această structură într-un comunicat.
Această coaliţie de miliţii dominată de şiiţi a menţionat că ea desfăşoară ‘de câteva zile operaţiuni de reţinere a teroriştilor şi de destructurare a celulelor în stare latentă în regiunea Hawija’.
Potrivit unui general de poliţie din Kirkuk, care a solicitat anonimatul, cei mai mulţi dintre combatanţii ucişi au fost decapitaţi.
Un responsabil al coaliţiei Al-Hashd, care a solicitat de asemenea anonimatul, a declarat pentru AFP că jihadiştii au instalat un post de control rutier în apropiere de oraşul Hawija. Deghizaţi în militari, teroriştii au cerut membrilor din convoiul Al-Hashd să oprească, să coboare din vehicule şi să se alinieze la marginea drumului sub pretextul unei percheziţii.
Apoi, i-au executat pur şi simplu cu tiruri de arme şi au fugit. Întăririle au venit prea târziu pentru ca atacatorii să fie prinşi.
Premierul irakian Haider al-Abadi a ordonat o anchetă cu privire la acest atac, potrivit lui Fateh al-Fayad, liderul Hashd.
În ianuarie, jihadiştii au efectuat mai multe atacuri sângeroase în regiunea Hawija şi s-au confruntat cu miliţiile respective.
În decembrie 2017, premierul al-Abadi a anunţat ‘sfârşitul războiului’ împotriva Statului Islamic şi preluarea de către trupele proguvernamentale (armata şi Al-Hashd Al-Shaabi) a controlului total al frontierei dintre Irak şi Siria.
Experţi şi oficiali consideră că jihadiştii, ascunşi în zonele deşertului după înfrângerea lor militară, încă mai au capacitatea de a lovi şi chiar de a cuceri localităţi din Irak, în special în apropierea graniţei cu Siria.