Atacatorul era cunoscut printre prieteni drept ”Abz” şi a apărut anterior într-un documentar despre un grup de jihadişti, care s-a format în jurul predicatorului Anjem Choudary. Mai mult, atacatorul chiar a reuşit să întindă un steag al jihadiştilor Statului Islamic în parcul londonez Regent şi a fost surprins de nenumărate ori în timp ce încerca să radicalizeze copii oferindu-le dulciuri. Anchetatorii susţin că acesta a fost la un moment dat filmat în compania a doi cunoscuţi predicatori islamişti, care sunt bine cunoscuţi de serviciile de securitate pentru poziţiile lor extremiste.
Un prieten al atacatorului a sunat chiar autorităţile antiterorism, după ce acesta din urmă a devenise obsedat de videoclipurile urcate de predicatori extremişti pe YouTube.”Eu mi-am făcut partea, ştiu că şi alţi oameni şi-au făcut partea, dar autorităţile nu şi-au făcut partea”, a explicat prietenul atacatorului, care este considerat liderul grupării din spatele atentatului de pe London Bridge, informează news.ro
”Abz” a mustrat un imam care şi-a încurajat credincioşii să voteze în alegerile generale din 2016, ceea ce i-a câştigat o interdicţie la moscheea din Barking. De asemenea, teroristul a organizat şi o petrecere de adio în apartamentul său din Barking, unde şi-a servit invitaţii cu brioşe înainte de a declanşa atacul sângeros de pe London Bridge şi carnagiul din Borough Market, ”Săptămâna trecută, el a organizat un grătar şi ne-a invitat pe toţi. Cred că aşa îşi spunea la revedere”, a declarat un vecin din Barking.
Alţi vecini l-au descris drept o persoană veselă, iar fratele său era membru al armatei Marii Britanii. Vecinii susţin că acesta a început să poarte în urmă cu patru ani haine islamice şi obişnuia să meagă la o moschee radicală, care era vizitată de mulţi tineri cu tendinţe extremiste.
Al doilea atacator identificat de către autorităţile britanice este Rachid Redouane, care avea asupra sa un act de identitate irlandez şi cel mai probabil locuia la Dublin. Anchetatorii britanici susţin că acesta locuia în zona Rathmines şi era căsătorit cu o femeie din Scoţia, potrivit news.ro.
Autorităţile britanice au reuşit să-i ucidă pe jihadişti la aproximativ opt minute după declanşarea carnagiului, după ce au tras peste 50 de gloanţe în direcţia acestora.
Şapte persoane şi-au pierdut viaţa, în vreme ce alte 48 au fost rănite după ce trei atacatori au intrat cu o furgonetă în pietonii de pe London Bridge, înainte de a-i ataca pe trecători cu mai multe cuţite în zona Borough Market.