Sedanurile de 700 CP sunt extrem de rare. Recent, am descoperit două noutăţi care se luptă pentru supremaţie în acest club restrâns: Dodge Charger Hellcat şi Tesla S P85D. Charger Hellcat foloseşte reţeta tradiţională pentru atingerea puterii maxime: V8 supraalimentat, primul din istoria Dodge. Tesla este un sedan complet electric, reprezentând o alternativă ecologică pentru Charger Hellcat.
Pe scurt, este vorba de versiunea extremă a modelului Tesla S, cu tehnologie “Dual Motor”. Avem câte un motor electric amplasat pe fiecare punte a maşinii, care controlează în mod “digital şi independent” cuplul motor livrat roţilor din faţă şi din spate. Rezultă astfel un nivel al tracţiunii la cote înalte, care oferă şoferului performanţă maximă şi control în toate condiţiile de drum. Puterea totală dezvoltată este de 700 CP, în vreme ce cuplul motor atinge valoarea de 930 Nm. Acceleraţiile sunt fulminante, P85D atingând 100 km/h în 3.2 secunde, cu o secundă mai bine decât versiunea S P85 actuală, care este şi cea mai puternică din gama S. O valoare impresionantă pentru un vehicul de serie, mai ales dacă ne gândim că noul sedan electric Tesla cântăreşte nu mai puţin de 2239 kilograme.
Ca şi Model S, versiunea D, cu tracţiune integrală, va fi disponibilă şi în cele două variante mai puţin puternice: 60D şi 85D. Acestea dezvoltă aceeaşi putere, 564 CP, diferenţa este că 60D foloseşte pentru propulsie o baterie de 60 kWh, faţă de 85 kWh pentru 85D şi P85D. Tesla anunţă şi creşterea autonomiei cu aproximativ 16 kilometri pentru cele 3 modele (P85D are o autonomie maximă declarată de 475 km).
Lansarea tehnologiei “Dual Motor” coincide cu introducerea în standard a unui mod de conducere autonom, botezat simplu”Autopilot”. Fiecare model S care va ieşi de pe porţile uzinei Tesla va include un radar amplasat în faţă, 12 senzori cu ultrasunete care scanează tot ce se întamplă în jurul maşinii, camere video şi sistem de asistenţă la frânare controlat electronic.
Vor fi disponibile astfel numeroase sisteme de siguranţă şi asistenţă pentru şofer, folosindu-se controlul digital al motoarelor, frânelor şi direcţiei. Model S va fi capabil să facă mici corecţii de direcţie pentru a nu părăsi banda de mers, poate schimba banda prin simpla acţionare a semnalizatorului şi poate adapta viteza la condiţiile de drum prin citirea semnelor de circulaţie. Conform oficialilor Tesla, “Autopilot” nu este un sistem care să permita maşinilor să fie complet autonome. Obiectivul americanilor nu este o maşină care să se conducă singură, ci un sistem care să ajute, să ofere şoferilor un plus de confort şi siguranţă.