TEST DE ZIUA PĂMÂNTULUI. La noapte priviti catre cer! Avem parte de un fenomen spectaculos chiar de Ziua Pamantului. Punctul maxim al Lyridelor coincide in acest an cu Ziua Pamantului iar pasionatii de astronomie pot admira si cate 20 de meteoriti pe ora, relateaza stirileprotv.ro.
In luna aprilie, mai ales in noaptea de 22 spre 23, toti cei ce vor privi spre cer, vor vedea mai multe stele cazatoare decat in mod normal. Este activ curentul de meteori Lyride, iar in acea noapte va fi maximul. Pe 22 aprilie sarbatorim si Ziua Internationala a Pamantului.
“Planeta noastra trece printr-o zona pe unde a trecut cometa C/1861 G1 (Thatcher), iar praful din coada ei va arde in atmosfera. Acest curent de meteori este unul dintre cele mai vechi observate, primele observatii fiind facute de chinezi acum 2600 de ani (in anul 687 i.Hr.). Pentru a putea vedea meteorii nu aveti nevoie de instrumente astronomice. Trebuie doar sa priviti inspre cer, asezati comod, timp de minim o ora, candva intre miezul noptii si rasaritul Soarelui. Nu trebuie sa priviti intr-o directie anume, pentru ca meteorii pot aparea in orice directie. Cei ce cunosc contelatiile pot identifica locul de unde par ca vin meteorii, acesta fiind situat undeva langa steaua Vega, din constelatia Lyra. Vega se va afla inspre orizontul nord-estic. Este de preferat ca observatiile sa se faca din afara oraselor mari sau de la marginea lor, pentru ca iluminatul public face ca majoritatea meteorilor sa nu mai poata fi observati. Se estimeaza ca se vor vedea aproximativ 20 de stele cazatoare pe ora, din locurile situate in afara orasului”, explica Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu.