Mitsubishi Outlander PHEV. Mitsubishi nu sunt la prima experienta electrica.
Daca vreti, originile PHEV se regasesc in iMiEV, despre care am scris mai demult ca ar fi o alternativa urbana benefica, eco, dar mai ales low-cost daca ar exista si o infrastructura de prize publice contra cost. In Romania nu stiu daca s-au vandut de lansare mai mult de 10-15 modele de acest fel.
Mitsubishi Outlander PHEV. Insa cu PHEV planurile celor de la Mitsubishi este sa il transforme intr-un succes de vanzare. Asta ramane de vazut in Romania, in Europa comenzile fiind potrivit datelor Mitsubishi precomenzi pentru 10.000 de bucati. In Romania, putini vor fi cei care si l-ar permite, pretul este oarecum prohibitiv, momentan. PHEV are un pret de 45.496 eur (TVA inclus), in timp ce un Outlander cu motor clasic ajunge in anumite perioade si la 20.000 euro cu tva inclus. Insa, cei care si-l vor lua vor face o alegere buna si va spun de ce.
Mitsubishi Outlander PHEV. Sa presupunem ca cine si l-ar permite ar avea casa, iar firma unde lucreaza are parcare privata/interioara, etc. Deja, ai unde sa il incarci si deja beneficiezi de aproximativ 50-70 km autonomie doar pe electric. Atat cat iti trebuie pana la serviciu si inapoi acasa/intalniri sau supermarket.
Sa revenim. Prin urmare, în afara unor logo-uri „plug-in EV” şi „Outlander PHEV”, nimic nu sugerează că maşina asta are ceva diferit faţă de un Outlander obişnuit. Aceeaşi situaţie şi în ce priveşte interiorul: habitaclul are o ambianţă deja cunoscută si placuta, dominată de plastice bune calitativ şi de un aspect clasic al planşei de bord.
Ce e totusi diferit la interior este ca Outlander PHEV nu are cel de-al treilea rând de scaune. Sacrificiu dictat, probabil, de plasarea unui motor electric în spate şi a bateriilor sub podea. Deci vorbim de un Outlander cu doar 5 locuri, foarte mari, spatioase şi cu un portbagaj de 463 de litri.
Până în acest moment, Outlander PHEV mi s-a părut un SUV normal, cu bune valenţe practice şi care oferă o ambianţă interioară reuşită, în special ca spirit practic.
In materie de consum, cei de la Mitsubishi spun ca în medie consumul combinat (electric si termic ) este de 1,9 litri/100 km. Insa atentie, acest consum este valabil doar daca bateria este incarcata.
Mai jos regasiti specificatiile tehnice ale modelului testat de noi:
Dimensiuni – L x l x h |
4655 x 1800 x 1680 mm |
Caroserie – nr. locuri |
SUV, 5 usi – 5 locuri |
Transmisie |
Automata |
Motor: Tip/ nr. cilindri / nr.supape / capacitate cilindrica / Nivel polure |
DOHC MIVEC EURO 5 / 4 linie / 16V / 1998 cmc – bezina EURO 5 Electric tip S61 (punte fata) Electric tip Y61 (punte spate) |
Putere maxima kW(CP) |
89 (121) / 4500 rot /min – motor benzina 60 (82) – motor electric punte fata 60 (82) – motor electric punte spate |
Cuplu maxim (Nm) |
190 / 4500 rot /min – motor benzina 137 – motor electric fata 195 – motor electric spate |
Viteza maxima |
170 km/h |
Acceleratie 0-100 km/h |
11.0 sec |
Combustibil / Capacitate rezervor |
Benzina fara plumb / 45 L |
Consum* (baterie incarcata / baterie descarcata / combinat) |
0 / 5.8 / 1.9 l/100 km |
Emisii (baterie incarcata / baterie descarcata / combinat) |
0 / 135 / 44 g/km |
Insa, conditiile nu sunt ideale mereu si prin urmare am obtinut niste valori un pic diferite, dupa cum urmeaza. Prin oras, nu ai ce sa ii reprosezi acestui SUV daca ai bateria incarcata si nu depasesti 60 km la ora. Insa datele problemei se schimba o data ce iesi la drum intins si trebuie sa mergi cu ceva mai mult de 90-100 km/h. Pe A2 pana la Constanta, cu bateria descarcata si cu aerul conditionat pornit si pus pe modul auto Outlander PHEV, cu motor pe benzina de 2l si 120 cai, a avut un consum de 9.7 l. In momentul in care apesi pe butonul de charge, care buton ce face… iti incarca din mers bateria, consumul a sarit binisor spre 12 litri/100 km. Si in conditiile in care rezervorul este micut de doar 45 de litri te trezesti ca la drum lung faci cam 400 km. Asa ca am ajuns la Constanta si cu bateria incarcata, care mi-a ajuns aproximativ 50 km si cu rezervorul gol. Insa la intoarcere a fost alta situatie.
Am incarcat bateria la priza si am alimentat de 150 de lei. Ei bine, acum m-am apropiat de valorile indicate de constructor si am mai facut in regim mixt, urban si extra, inca 400 km, cu un varf de viteza de 138 km/h. Singura mentiune pe care trebuie sa o fac este ca circuland noaptea am inchis aerul conditionat. Ceea ce se traduce intr-un consum mixt de 5.9%.
Asa cum vedeti mai sus in fisa tehnica sunt 3 motoare, unul pe benzina de 120 de cai si 2 motoare electrice de 80 de cai fiecare. Iar acest lucru se simte cel mai bine in conditii de depasire sau apasare brusca a pedalei de accelaratie cand toata puterea este combinata, nu stiu exact cum, dar cel putin 200 de cai tot se fac, si te infinge bine in scaun chiar si la viteze de peste 120 km/h.
Cu alte cuvinte, pe drumurile lungi pe autostradă Outlander nu se dovedeşte foarte economic, fiind cam la acelaşi nivel cu un SUV pe benzină şi clar dezavantajat faţă de un SUV diesel. Intrebarea care se pune este cât timp folosiţi maşina în regim de autostradă?
Iar in oras e cum spuneam mai sus, atat timp cat bateria este incarcata si nu depasesti 60 km la ora nu ai treaba cu alimentarea cu benzina. Si sa fim sinceri, cati dintre noi fac mai mult de 40-50 de km pe zi de acasa la serviciu si inapoi?
Deci, mergând cuminte şi cu viteză redusă, Outlander PHEV pot spune că are un consum mai mult decât acceptabil. Practic, sistemul hibrid încearcă să privilegieze cât mai mult funcţionarea motoarelor electrice sau măcar folosirea cu preponderenţă a motorului pe benzină în rol de generator – în acest mod, motorul este mult mai puţin solicitat (deci consumă mai puţin) decât în regim de tracţiune, când trebuie să „tragă” cele aproape 2 tone pe şosea.
Daca as schimba ceva la aceasta masina ar fi 3 lucruri. As pune un sistem de Electric Lock care sa permita rularea exclusiv pe electric si dupa pragul de 60 km/h. As opta pentru versiunea de 7 locuri dintr-un motiv simplu, iti trebuie mai mult spatiu in spate pentru bagaje, mai ales in vacanta. Si cel mai important, m-as gandi serios la o echipare cu un diesel economic pentru drumurile lungi. In rest, numai de bine. Performanta in materie de viteza, cuplu, forta, comoda si spatioasa si in fata si in spate. O masina ideala … in conditii ideale de trai.
Si sa nu uit, Tiriac Auto are zilele astea un serviciu disponibil numit „Comanda-ti un test-drive!„ prin care poti sa ceri un Outlander PHEV sau orice model din portofoliul Tiriac Auto la tine acasa, la serviciu, la sala de sport, etc.
Si pentru ca traim in secolul vitezei, Tiriac Auto pune la dispozitie persoanelor interesate de modelele din portofoliu, un consilier care va veni cu masina comandata la *4141, pentru o sesiune de test-drive si detalii despre model.