Testarea elevilor în şcoli. Ministrul Educaţiei a făcut noi precizări referitoare la formularul de consimţământ pe care părinţii trebuie să îl semneze în cazul în care doresc ca elevul să fie testat pentru COVID-19 în şcoli.
„Acest formular va fi schimbat, vor fi adăugate informaţii ca să fie adus în conformitatea cu legislaţia în domeniu”, a declarat Sorin Cîmpeanu, sâmbătă seara, la Realitatea PLUS.
Întrebat cine şi de ce s-a grăbit, Sorin Cîmpeanu a răspuns: “Probabil din dorinţa de a face bine în spiritul prevenţiei s-au strecurat şi astfel de erori, care sunt generate doar de grabă nu de rea intenţie”.
Ministrul a precizat că publicarea acelui formular pe siteul Ministerului Sănătăţii a fost o grabă, nu o greşeală, dar una care „nu face bine într-o situaţie deja tensionată”.
„La şcoală acel formulare trebuie primit de cadre didactice, de diriginte, de învăţător. Cadrele didactice din şcolile din România nu pot face astfel de operaţiuni fără ca Ministerul Educaţiei, prin inspectoratele şcolare, către şcoli, să decidă acest lucru, iar Ministerul Educaţiei nu a făcut niciun anunţ ieri. Ministerul Educaţiei a venit astăzi cu un comunicat care face o traducere a precizărilor din ordinul de ministru comun Educaţie şi Sănătate. A fost o grabă, nu o greşeală, dar o grabă care nu face bine într-o situaţie deja tensionată”, a explicat Cîmpeanu.
Ministrul Educaţiei a mai spus că formularul nu este necesar în prima zi de şcoală şi va fi utilizat doar în cazul un elev prezintă simptome sau este contact al unui caz confirmat, iar părinţii doresc să fie testat în cadrul unităţii de învăţământ.
„Acel formular trebuie să fie scris şi semnat şi va fi necesar în cazul în care copilul prezintă simptome sau în cazul în care sunt colegi contacţi direcţi ai unui caz confirmat. Acel formular nu este necesar în prima zi de şcoală, nu scrie niciunde.
Dacă cineva vrea să-l ducă în prima zi de şcoală, noi vom încerca să acoperim şi această situaţie şi să transmitem precizări către şcoli în aşa fel încât profesorii să le primească. (…) Dacă are simptome sau e contact direct al unui coleg confirmat, în această situaţie vi se face cere acest consimţământ informat şi semnat. Nu merge electronic din motive juridice.
Dacă îl daţi, el va putea fi testat în şcoală dacă există cabinet medical sau la DSP. Dacă nu vi-l daţi, copilul va merge cu dumneavoastră acasă şi medicul de familie va spune ce paşi trebuie urmaţi”, a mai precizat Sorin Cîmpeanu.
„Calitatea actului educaţional a scăzut. Grădiniţele şi învăţământul primar vor fi deschise în orice scenariu”
Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu a declarat că actul educaţional are o calitate foarte scăzută, în mare parte din motive structurale şi anume predarea online, cât şi din motive circumstanţiale, cum ar fi accesul dificil la tehnologie. Acesta a adăugat că pierderile sunt foarte mari, fiind diferenţe între şcoli, clase şi elevi şi este foarte greu de crezut că va putea fi tot recuperat.
„Calitatea actului educaţional a scăzut foarte mult, din motive structurale, predarea online, şi din motive circumstanţiale, acces dificil la tehnologie. Ambele cauze au generat pierderi mari care trebuie recuperate în cea mai puternică măsură cu putinţă. Vom monitoriza acest program de ore remediale. Pierderile sunt mari şi foarte mari. Sunt diferenţe între şcoli, între clase şi între elevi. Este foarte greu de crezut că vom putea recupera tot. Încercăm să recuperăm cât mai eficient şi cât mai mult. Am insistat foarte mult pe interesul major pentru deschiderea şcolilor în format fizic, fără a neglija starea de sănătate. Am insistat pe dreptul la educaţie. Pentru a recupera pierderile, e nevoie de prezenţa fizică. Dacă ai pierdut ceva din cauza de online, nu are rost să încerci să recuperezi acel ceva pierdut tot în online”, a afirmat Sorin Cîmpeanu sâmbătă la Realitatea PLUS.
El a mai spus că „sunt 168.000 de elevi în clasa pregătitoare şi jumătate din alfabet a fost învăţat cu dificultate”.„Nu îşi doreşte nimeni că şi cea de-a două jumătate a alfabetului să fie învăţată online. Grădiniţele şi învăţământul primar vor fi deschise în orice scenariu”, a completat ministrul Educaţiei.