Testarea elevilor în şcoli. Sorin Cîmpeanu a declarat că la nivelul Ministerului Educaţiei nu sunt suficienţi medici şcolari care să asigure testarea în masă a elevilor.
„Elevii vulnerabli vor învăţa tot online. Testarea elevilor este un proiect al Ministerului Sanatatii pe care il sustinem. Nu avem competenta pentru testare si vaccinare in Ministerul Educatiei. numărul medicilor scolari este 113.
Decizia privind deschiderea şcolilor va fi luată mâine”, a declarat Sorin Cîmpeanu, luni.
Reamintim că recent, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andreea Moldovan a declarat că va fi începută testarea împotriva COVID-19 în şcoli, cu teste rapide antigen, şi vor fi testaţi elevii şi cadrele didactice care au simptome sau sunt contacţi direcţi ai unor persoane diagnosticate cu COVID-19.
Citeşte şi Cum se va face testarea elevilor şi profesorilor suspectaţi de COVID-19 la şcoală
Andreea Moldovan a explicat că în cazul în care un elev dintr-o clasă este depistat pozitiv, atunci toţi colegii lui vor fi testaţi.
„Testele antigen rapid sunt relevante la persoanele care au simptome sugestive pentru COVID sau la contacţi. La persoanele asimptomatice, senzitivitatea scade mult. Testarea se va face doar celor cu simptome sau contacţilor direcţi”, a spus Andreea Moldovan, citată de Adevărul.
Testele vor fi efectuate în principiu în cabinetele medicale din şcoli.
Citeşte şi Elevii vor să fie trecuţi pe lista prioritară de testare pentru COVID
„Cel mai corect este să se facă în cabinetul şcolii, pentru că e un test care poate să aibă un potenţial de risc. Procedura nu este complicată. E foarte important ce facem apoi cu informaţia. (…) O parte din teste sunt în ţară, au fost distribuite de IGSU. Urmează să avem o centralizare a celor rămase şi cel mai important e să avem şi teste suplimentare”, a adăugat Andreea Moldovan.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat după întâlnirea cu miniştrii Sănătăţii şi ai Educaţiei şi cu şeful DSU, că începând din 8 februarie, majoritatea şcolilor se vor redeschide. Şeful statului a precizat că o decizia finală va fi luată în 2 februarie. În cazul învăţământului universitar, decizia va fi luată la nivelul fiecărei instituţii de învăţământ, în virtutea autonomiei universitare.