Teste de salivă pentru depistarea COVID-19 vor fi disponibile în şcolile din România de săptămâna viitoare, a anunțat ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu a anunţat că a primit asigurări de la Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate că de săptămâna viitoare testele pe bază de salivă vor ajunge în școli.
Vă reamintim că la începutul luni octombrie, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat Hotărârea nr. 83 privind includerea testelor rapide de determinare a antigenului SARS-CoV-2 efectuate din probă de salivă în categoria stocurilor de urgență medicală de strictă necesitate, în scopul monitorizării permanente și eficiente a riscului epidemiologic la nivelul unităților de învățământ și asigurarea fondurilor necesare achiziționării acestora din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului.
Sorin Cîmpeanu: Pe 8 noiembrie, şcoala va începe
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat, luni, că şcoala va începe în 8 noiembrie. O decizie final privind modul în care se reiau cursurile, fizic sau online, ar urma să fie reluată vineri în funcţie de situaţia epidemiologică.
„Două săptămâni de vacanță este maximum ce poate fi recuperat fără ca elevii să piardă, fără ca elevii să aibă datele examenelor naționale modificate. Drept urmare, în 8 noiembrie școala va începe. Există un document, o anexă în care s-au prezentat o serie de măsuri propuse spre adoptare prin ordin comun al ministrului Educației și ministrului sănătății.
Vom avea consultări cu cei din Ministerul Sănătății pentru a vedea exact modul în care va începe școala pe 8 noiembrie.
Nu vom ajunge în niciun caz în situația în care, dacă, să spunem în situație de jumătate de țară vom avea o situație cu rata de infectare foarte scăzută, fără cazuri de infectare în școli, să nu poate funcționa cu prezență fizică acele școli. Nu se va ajunge la această situație”, a explicat Sorin Cîmpeanu.
Cîmpeanu: Avem 303.000 de elevi vaccinaţi. Asta înseamnă peste 25% din numărul elevilor eligibili pentru vaccinare
„Un element foarte important, este progresul ratei de vaccinare în rândul elevilor. Ultimele date ne arătau că avem 303.000 elevi vaccinaţi. Asta înseamnă peste 25% din numărul elevilor eligibili pentru vaccinare, în vârstă de peste 12 ani. Este un progres important, chiar dacă mai mic decât cel pe care ni-l dorim cu toţii, dar este un element care contribuie la siguranţa sanitară în şcoli. Dacă vreţi defalcat pe categorii de vârstă, vă spun că am ajuns la 80.000 elevi din categoria de vârstă 12-15 ani şi la 223.000 elevi de peste 16 ani”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.