Testează-ți și tu coeficientul de inteligență. Felul în care creierul tău interpretează această iluzie optică determină, aparent, nivelul IQ-ului tău. Creierul și ochii noștri lucrează împreună pentru a interpreta ceea ce se află în fața noastră, doar că, din când în când, imaginile pe care le generează nu sunt conforme cu realitatea.
Citește și: Test de inteligență pentru cei cu IQ ridicat! Găsește cele cinci diferențe din imagini în 30 de secunde
Culorile, umbrele și perspectivele ajută creierul să înțeleagă ceea ce ve și să-și formeze o opinie bazată pe indicii, dar dacă acestea sunt construite într-un mod specific, creierul poate fi indus în eroare. Așa cum două persoane pot privi aceeași iluzie optică și pot vedea două lucruri complet diferite.
În această iluzie optică, cititorii sunt provocați să depisteze fructul corect, printre toate acele linii și culori. Conform cercetărilor publicate în Current Biology, oamenii cu un coeficient de inteligență mai mare sunt capabili să se concentreze pe detalii și să ignore informațiile irelevante cu ușurință.
Persoanele dotate cu inteligență naturală, care identifică fructul, sunt, conform Instantprint: ”Bune la capitolul comunicare, organizate, incredibil de curioase, pregătite pentru orice. La locul de muncă, sunt colegi minunați, de încredere”.
Fructul din imagine este un ”măr”. Ai reușit și tu să-l identifici? Dacă da, înseamnă că ai un IQ peste medie.
Einstein este astăzi sinonim cu geniu; această identificare este pe deplin justificată, căci teoriile lui Einstein au avut o influenţă copleşitoare asupra ştiinţei în general (deci nu doar asupra fizicii). Dar cât de deştept era?
Coeficientul de inteligenţă (IQ – intelligence quotient), concept ce a fost inventat de Wilhelm Stern (1871-1938) în 1912, este un instrument de măsură a performanţei intelectuale a unei persoane. Probabil că cei mai mulţi cititori au efectuat cel puţin o dată în viaţă un test IQ; dacă nu în cadru formal, măcar au încercat acasă să-şi afle potenţialul intelectual. IQ-ul este determinat pe baza administrării unui test specific şi al cuantificării performanţelor intelectuale rezultate în urma evaluării rezultatului testării, raportat la vârsta subiectului testat.
Au existat încercări ale unor psihologi de a evaluat IQ-ul unor genii, ca Mozart, Goethe ori Einstein. S-au bazat pe date biografice în întreprinderea lor. IQ-ul lui Einstein a fost estimat între 160 şi 180, dar această estimare nu reprezintă IQ-ul lui Einstein, ci o plajă probabilă de valori.