Adoptată miercuri de Parlament, noua reglementare prevede că şoferii pot să execute un viraj la dreapta chiar dacă semaforul arată culoarea roşie, în intersecţiile echipate cu o semnalizare ad-hoc.
Opoziţia social-democrată a denunţat această iniţiativă, promovată de ministrul Transporturilor din Austria, Norbert Hofer (membru al partidului de dreapta FPO), considerând că ea „nu ţine cont de securitatea persoanelor cu handicap şi a copiilor”, care vor traversa pe trecerile de pietoni din acele intersecţii.
Generalizat în America de Nord, virajul la dreapta când semaforul arată roşu rămâne o manevră rar întâlnită în UE, cu excepţia unor ţări din Europa Centrală. Permis în fosta RDG (Republica Democrată Germană), s-a răspândit apoi şi în Occident, după reunificarea celor două Germanii.
Virajul la dreapta câştigă însă teren în mai multe ţări în ceea ce priveşte bicicletele, mai ales în Franţa, unde a fost legalizat de municipalităţile unor oraşe importante, precum Paris şi Rennes.
Norbert Hofer a demarat în luna august o controversată etapă de testare, ce a dus la stabilirea vitezei maximale admise pe anumite sectoare de autostradă la 140 de kilometri pe oră. Ministrul austriac a evocat posibilitatea de a extinde această măsură după o fază-test ce va avea durata de un an.