„Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat Hotărârea nr. 83 privind includerea testelor rapide de determinare a antigenului SARS-CoV-2 efectuate din probă de salivă în categoria stocurilor de urgență medicală de strictă necesitate, în scopul monitorizării permanente și eficiente a riscului epidemiologic la nivelul unităților de învățământ și asigurarea fondurilor necesare achiziționării acestora din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului”, a anunţat CNSU.
HCNSU nr 83 din 08 10 2021CNSU a decis astfel că testele de salivă pot fi folosite în şcolile din România, pentru a putea fi diagnosticaţi rapid elevii infectaţi şi a fi evitată închiderea unităţilor de învăţământ.
” Se aprobă stabilirea unei noi categorii de produse, stocuri de urgență medicală de strictă necesitate, constând în teste rapide de determinare a antigenului SARS-CoV-2 efectuate din probă de salivă, în scopul monitorizării permanente și eficiente a riscului epidemiologic la nivelul unităților de învățământ, cantitatea necesară fiind stabilită în anexă”, a decis CNSU.
70 de milioane de teste rapide urmează să fie achiziţionate de autorităţi.
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că nu ar fi nevoie de solicitarea de acorduri din partea părinţilor pentru a putea fi folosite în şcoli teste cu probe din salivă pentru a fi depistată infecţia cu COVID-19.
„E o măsură de screening, nu cred că pentru această măsură de screening, care nu este un act medical, e nevoie de formulare de acord. Este pur şi simplu prelevarea unui strop de salivă. Nu cred că trebuie să exagerăm în cazul ăsta. Există aceste teste utilizate în mai multe state europene, este adevărat, nu este un test omologat la nivelul Agenţiei Europene a Medicamentului, dar este un test omologat la nivelul unor agenţii naţionale, precum cele din Franţa sau Austria”, a afirmat Sorin Cîmpeanu, miercuri seară, , la postul B1 Tv, citat de News.ro.
Sorin Cîmpeanu a subliniat că rezultatul testului din salivă trebuie confirmat printr-un test antigen sau RT-PCR.
Rămânerea şcolilor în format fizic şi la rata de incidenţă de 6 la mie a fost condiţionată de testarea elevilor cu teste din salivă după ce testarea cu „antigen” a fost un eşec. Din păcate, nici licitaţia nu a fost deschisă pentru aceasta.
În urmă cu o săptămână, Raed Arafat a fost întrebat când ar putea fi achiziţionate testele din salivă pentru testarea elevilor în şcoli. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă afirmă că, după ce vor fi primite specificaţiile pentru testele din salivă pentru screening-ul elevilor ONAC va porni licitaţia, pentru a primi în cel mai scurt timp aceste teste.