Campania de comunicare prin care s-a anunțat decizia a fost demarată pe data de 6 iunie, la nivel național. Anunțul venit din partea guvernului a stârnit o mulțime de reacții, pozitive și negative. Politicieni, diverse persoane publice și societatea civilă a reacționat pe marginea acestui subiect.
Ana Măiță, președintele Asociației „Mame pentru Mame”, susține că practica testării virginității este o formă de discriminare.
„Este un grav abuz asupra copilului și femeii faptul că în România anului 2022 mai poți, ca fetiță sau adolescentă, să fii dusă în mod legal de părinți sau aparținători la un test de virginitate – în fapt, o procedură pseudomedicală intruzivă, umilitoare și traumatizantă, care s-a dovedit că nu demonstrează nicidecum dacă ți-ai început sau nu viața sexuală!
Niciun medic legist nu ar trebui să mai accepte să perpetueze acest abuz în condițiile în care literatura medicală de specialitate s-a pronunțat definitiv despre lipsa de acuratețe și caracterul traumatizant, profund discriminatoriu al acestei proceduri.
Pe scurt, procedura trebuie eliminată din legislație urgent și după scoaterea ei din legalitate trebuie ca părinții care insistă să ceară pentru fiicele lor test de virginitate să primească în schimb o vizită de la Protecția Copilului. Iar medicii care sunt dispuși să livreze acest serviciu pseudomedical, să devină obiectul unei anchete din partea Colegiului Medicilor.
Destul că fetițele și adolescentele, precum și toate femeile din România, sunt printre cele mai violate și abuzate din Europa, ele mai sunt supuse și molestării instituționale de către părinți abuzivi și medici constrânși de această lege perpetuată din Evul Mediu.
Este incredibil că această lege mai există încă”, a declarat reprezentantul asociației de părinți, potrivit DCNews.
Aproximativ 1.000 de teste de virginitate au fost aplicate doar în anul 2019. Institutul Național de Medicină Legală susține că această practică încalcă drepturi civile fundamentale.
„Având în vedere îngrijorările exprimate în societatea civilă privind calificarea testării virginității drept o practică vătămătoare de natură să creeze o presiune socială asupra femeii aptă de a determina discriminare și excluziune socială precum și încălcarea unor drepturi civile precum dreptul la intimitate integritatea Integritate fizică și dreptul la libertate.
Având în vedere recomandările Comitetului națiunilor Unite pentru eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femei cât și privind drepturile copilului, Organizația Mondială a Sănătății, în cadrul raportului special privind eliminarea acestei virginității: o declarație interinstituțională WHO RHR / 18.15.2018, se dispune:
Art. 1 Eliminarea practicii testării virginității la femei la cererea persoanelor fizice indiferent de vârsta persoanei la camera de gardă a INML – MM, a examinării integrității himenale precum și a constatării virginității de către medicul legist în INML-MM, precum și eliberarea certificatului medico legal asupra stării de virginitate unei femei la nivelul INML- MM începând cu data de 10.06. 2022.
Art. 2 In cazul în care există suspiciuni cu privire la comiterea unui act sexual, raport sexual sau oricăror alte infracțiuni contra libertății și integrității sexuale, se aduce la cunoștință solicitantului că determinarea că examinare medico legală genitală se va efectua numai în procedura oficială la solicitarea poliție, medicilor legiști revenindu-le obligația de a anunța de îndată organele judiciare”, a transmis INML.