Testul dezvoltat de cercetătorii Universităţii Oxford este unul rapid deoarece pacienţii pot primi rezultatul în mai puţin de cinci minute, fără a fi nevoie de procesarea probelor. Acest lucru ar putea facilita testarea în masă, o nevoie crucială pentru a limita răspândirea pandemiei de COVID-19. Tehnica dezvoltată de Oxford este concepută eficient deoarece poate fi adaptată cu uşurinţă pentru a depista numeroase infecţii virale, notează Techcrunch.com.
Noua tehnologie pentru depistarea COVID-19 funcţionează prin descoperirea oricăror particule purtătoare de virus în probele prelevate de la pacienţi, folosind catene de ADN fluorescente drept markeri. Proba este analizată la microscop, odată cu virusul. Apoi, un software ce are la bază algoritmi de învăţare prin inteligenţă artificială identifică virusul. Diferenţele sunt constatate în funcţie de lumina fluorescentă emisă şi raportat la dimensiunea şi compoziţia chimică.
Cercetătorii Oxford susţin că această tehnologie, ce include echipamentul de colectare a probelor, microscopul pentru imagistică, echipamentele de introducere a catelor fluorescente, precum şi algoritmul informatic, poate fi miniaturizată în aşa fel încât să poată fi folosită aproape oriunde – de la sedii de firmă, concerte, la aeroporturi. În prezent, obiectivul este de a înfiinţa o companie pentru a comercializa dispozitivul care să integreze toate componentele.
Oamenii de ştiinţă speră că vor putea începe dezvoltarea producţiei la începutul anului 2021, iar obţinerea tututor autorizaţiilor pentru folosirea şi distribuirea dispozitivului să fie făcută în cel mult şase luni.