Testul de 30 de lei care te poate lăsa fără porc de Crăciun, plus o amendă de la 2.000 la 12.000 de lei

Pesta porcină, dar şi cazurile grave de intoxicare în prejma sărbătorilor au determinat autorităţile să mărească amenzile cu privire la sacrificare, transportul şi comercializarea cărnii de porc.
Filip Stan
12 dec. 2024, 16:59
Testul de 30 de lei care te poate lăsa fără porc de Crăciun, plus o amendă de la 2.000 la 12.000 de lei

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bistriţa-Năsăud reamintește cetăţenilor care sacrifică porc în gospodărie pentru consum familial să solicite, înainte de sacrificarea acestora, vizita medicului veterinar (verificare, asomare). Situaţia este similară în orice judeţ al ţării, cu precizarea că regulile suntz mult ma stricte acolo und eexistă focare de pestă porcină.

Sacrificarea porcului din gospodărie şi consumarea acestuia în familie fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute poate avea consecinţe grave pentru sănătatea consumatorilor precum şi pentru creşterea riscului de difuzare a bolilor la animale sau de la animale la om.

Unde se face examenul trichineloscopic al cărnii de porc și cât costă

Carnea şi produsele din carne provenite de la porcul sacrificat în gospodărie sunt interzise a fi comercializate. Deţinătorul animalelor are obligaţia de a preda medicului veterinar de liberă practică împuternicit crotaliile auriculare ale animalelor sacrificate, odată cu solicitatea efectuării examinării pentru Trichinella spp., sau în termen de maxim 7 zile de la sacrificare, pentru actualizarea Bazei Naţionale de Date (BND).

În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul este bolnav, nu riscaţi sacrificarea şi consumul cărnii. Veţi fi despăgubiţi de stat la valoarea de piaţă a animalului, numai dacă acesta este identificat, înregistrat în BND şi aţi anunţat medicul veterinar îmediat ce constataţi că animalul s-a îmbolnăvit.

Examinarea cărnii provenite de la porcii sacrificaţi în vederea depistării Trichinella spp. este obligatorie. Probele (de dimensiunea unei nuci) se recoltează din pilierii diafragmatici, limbă, musculatura intercostală, muşchii maseteri, muşchii abdominali, partea musculară a diafragmei situate în apropierea coastelor sau a sternului.

Nu consumaţi carnea şi nu o preparaţi, până nu obţineţi de la medicul veterinar buletinul analiză a examinării pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă şi pentru carnea obţinută de la porcii mistreţi, cu mențiunea că, în acest caz, numărul câmpurilor care trebuie examinate este dublu față de porcii domestici.

În judeţul Bistriţa-Năsăud efectuarea examenului pentru identificarea Trichinella spp. în carnea de porc se poate face la:

Circumscripţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Oficiale (CSVSAO) din Bistriţa – Piata Decebal, Beclean – str. Rusului, Năsăud – str. Vasile Naşcu nr. 15, Sângeorz-Băi – str. Someșului nr. 8.
Circumscripţiile Sanitare Veterinare din toate Unităţile Administriv Teritoriale din judeţ
Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor din Bistriţa, str. Tărpiului nr. 26, doar pentru digestie artificială
Costul unui examen trichineloscopic: 26 lei +TVA  (30,94 lei porc); 52 lei + TVA (61,88 lei pentru vânat); 103 lei + TVA – digestie artificială (122,57 lei).

Medicii veterinari din cadrul DSVSA, precum şi cei de la nivelul Circumscripţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor oficiale (CSVSAO) de la nivelul pieţelor agroalimentare vin în sprijinul consumatorilor prin asigurarea unui program prelungit de lucru în perioadele 29.11.2025- 24.12.2024 şi 27.12.2024 – 31.12.2024, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică.

Programul de lucru al personalului de specialitate este pe site-ul DSVSA judeţene şi afişat la punctele de lucru, incluzând numele medicului veterinar responsabil şi numerele de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor.

Luni – vineri: 08:30 – 17:00;

Sâmbătă: 08:30 – 16:30;

Duminică: 08:30 – 14.00

Numărul de telefon al Call Center-ului A.N.S.V.S.A. este 0800 826 787 şi poate fi apelat gratuit de către cetăţeni, din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor iar la D.S.V.S.A. 0263224974 sau 0733014054.

Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se sancţionează cu amenzi cuprinse între 10.000 şi 40.000 de lei.

Amendă până la 12.000 de lei pentru românii care nu respectă această regulă când taie porcul. Legea e clară

Sărbătorile de iarnă se apropie cu pași rapizi și, alături de tradițiile specifice, una dintre cele mai iubite obiceiuri din România este sacrificarea porcului în curte. Acest obicei, important pentru multe gospodării, trebuie să respecte însă o serie de norme legale. Nerespectarea acestora poate atrage sancțiuni financiare severe, de până la 12.000 de lei. Așadar, pentru a evita orice neplăceri, este esențial ca toți cei care vor să taie porcul să cunoască reglementările în vigoare.

Deși sacrificarea porcului în curte este permisă, aceasta trebuie să fie făcută în condiții de igienă corespunzătoare și cu respectarea unor metode legale care să protejeze atât animalul, cât și sănătatea publică.

Legea impune ca înainte de sacrificare, porcul să fie asomat, adică să fie lovit ușor pe cap pentru a fi amețit și a nu resimți durerea sau stresul. Această metodă este esențială pentru a preveni orice formă de cruzime față de animal.

În caz contrar, sacrificarea fără asomare poate fi considerată un act de cruzime și poate atrage amenzi de până la 12.000 de lei, conform Legii nr. 205/2004 privind protecția animalelor.

Citeste si Prețul unui kilogram de carne de porc în magazinele Lidl, Kaufland, Auchan și Carrefour, înainte de sărbătorile de Crăciun. Cât trebuie să scoți din buzunar pentru produsele din carne

Pe lângă această reglementare, gospodarii trebuie să știe că sacrificarea porcului nu poate avea loc fără un aviz prealabil din partea unui medic veterinar autorizat.

Acesta va verifica sănătatea animalului, iar în cazul în care se constată semne de boală, sacrificarea este interzisă. În astfel de cazuri, autoritățile vor despăgubi proprietarul doar dacă porcul a fost înregistrat și identificat corespunzător.

Examenul trichineloscopic este obligatoriu
Un alt aspect important de care trebuie să țină cont cei care taie porcul este examenul trichineloscopic, un test esențial pentru a verifica dacă carnea este infectată cu trichineloză.

Acest test este obligatoriu și, în caz de nerespectare, poate atrage o amendă de până la 2.000 de lei. Este recomandat ca gospodarii să se asigure că toate procedurile sunt respectate, pentru a evita orice sancțiuni sau probleme de sănătate publică.

Cu cât se vinde pulpa de porc din Germania la Kaufland. Internauții nu sunt încântați de proveniența cărnii: „Cumpărați de la micii producători locali și ajutați economia locală”

În plus, produsele provenite de la animalele care nu respectă aceste norme nu pot fi consumate sau vândute, ceea ce poate crea multe complicații pentru cei care nu sunt atenți la reglementările legale.

Încălcarea reglementărilor poate duce la confiscarea animalului
Nerespectarea normelor legale privind sacrificarea porcului poate duce nu doar la amenzi, dar și la confiscarea animalului sacrificat. În aceste condiții, gospodarii riscă să piardă porcul sacrificat, iar produsele din carne nu vor mai putea fi comercializate sau consumate.

De asemenea, dacă autoritățile constată nereguli majore, pot aplica sancțiuni suplimentare, iar proprietarii se pot confrunta cu pierderi financiare considerabile.

DailyBusiness
Poșta Română introduce plata cu cardul. Românii vor putea plăti direct la poștaș
Spynews
Declarațiile dureroase ale familiei lui Armando, unul dintre tinerii morți în accidentul din Ploiești: „Mama lui nu știe că a murit”. Tânărul ar fi participat la o cursă ilegală
Bzi.ro
Moment rușinos pentru artista! Andreea Bănică a fost dată afară din restaurant!
Fanatik.ro
De unde provine, de fapt, laptele din untul Pilos de la Lidl. Puțini români cunosc ingredientele acestui produs
Capital.ro
Adio, Călin Georgescu! Lovitura care îl distruge definitiv. Au apărut interceptările
Playtech.ro
Ce să adaugi în aluatul de cozonac ca să crească mare și pufos. Drojdia nu e cel mai important ingredient
DailyBusiness
Selena Gomez a spus DA! Logodnă de vis cu Benny Blanco și un inel spectaculos care a cucerit internetul
Adevarul
Surse: dosar penal pentru fiul lui Gigi Corsicanu, după incidente produse la o gală depravată
wowbiz.ro
Răzvan, minorul căutat cu disperare, mesaj halucinant pentru părinți! Mama lui a avut un șoc
Spynews
Mary Borca de la Chefi la cuțite, prima reacție după ce a fost eliminată. Ce mesaj i-a transmis cuțitul de aur al lui Ștefan Popescu
Spynews
Vlad Gherman, vacanță în Dubai fără soția lui. Ce fotografie a publicat actorul dintr-o locație superbă / FOTO
Evz.ro
Filmul care stoarce lacrimi. E românesc și vine cu o mare surpriză
Ego.ro
Iulia Vântur și-a ”oficializat” relația cu Salman Khan! Părinții au fost acolo!
Prosport.ro
FOTO. Modelul a rămas la bustul gol pe stadion. Cât de frumoasă e tânăra
kanald.ro
Câte persoane primesc pensii speciale în România. Numărul lor a scăzut de la o lună la alta, potrivit CNPP
Cancan.ro
Mama lui Armando, tânărul de 27 de ani mort în accidentul din Ploiești, nu știe că fiul său nu mai este în viață 😲
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Mașinile care dispar din 2025. Devin interzise. Decizia UE, obligatorie în România
StirileBZI
Scumpiri de la 1 ianuarie 2025! Pentru ce produse și servicii vom plăti mai mult
Prosport.ro
FOTO. Ce mai face Dan Bilzerian, milionarul numit „Regele Instagramului” pentru viața lui de lux
stirilekanald.ro
Fiul șoferului român de TIR care a fost lovit de tren în Belgia, mărturii cutremurătoare. Tânărul vorbea cu tatăl lui la telefon în momentul în care s-a produs tragedia: „Mi-a strigat numele de două ori”
substantial.ro
Rusia, acuzată că vrea să preia controlul politic în Republica Moldova
MediaFlux
RĂSTURNARE privind VIITORUL GUVERN! S-a AFLAT de ABIA ACUM!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cristian Gațu: „Să vă fie rușine că ați transformat CSA Steaua București într-o grupare de amatori!”