Testul de tip puzzle mental este un tip de joc prin care se exersează capacitatea creierului și atenția individului, prin asamblarea diferitelor piese. Uneori, piesele sunt fizice sau digitale, însă în cazul puzzle-urilor mentale, trebuie să ne imaginăm mutările sau întâmplările. Următorul test de tip puzzle impune mutarea unui singur băț de chibrit pentru finalizarea acestuia.
În psihologie, IQ sau Intelligence Quotient este modul prin care se măsoară capacitatea de raționament a unei persoane. Termenul se traduce prin expresia „coeficient de inteligență”.
Cu alte cuvinte, testul IQ ar trebui să evalueze cât de bine poate cineva să folosească informațiile pe care le primește și logica pentru a răspunde la întrebări sau pentru a face predicții.
Testele IQ pot fi susținute din mai multe motive. Cel mai obișnuit motiv pentru care, spre exemplu, un părinte ar căuta să afle IQ-ul copilului său este „înțelegerea” performanței școlare slabe.
Pentru un adult, cel mai frecvent motiv pentru care ar dori să susțină un test de coeficient de inteligență este orientarea în carieră sau pentru a determina dacă un loc de muncă este adecvat nivelului său.
Testele IQ evaluează coeficientul de inteligență al unei persoane prin măsurarea memoriei pe termen scurt și pe termen lung. De asemenea, ele măsoară cât de bine oamenii pot rezolva puzzle-uri sau își pot aminti informațiile pe care le-au auzit, precum și cât de repede pot finaliza aceste activități.
Rezolvarea puzzle-urilor ajută la consolidarea conexiunilor existente între celulele creierului nostru și, de asemenea, la crearea unor noi conexiuni neuronale. Aceste lucruri îmbunătățesc viteza mentală, îndeosebi pe termen scurt, și procesele de gândire.
Citește și : Test de inteligență. Găsește greșeala din imagine în doar zece secunde. Doar geniile reușesc să își dea seama
De altfel, puzzle-urile ne mai oferă abilitatea de a rezolva probleme în mod creativ și de a gândi critic. Ele ne cer să avem abordări diferite pentru a rezolva o problemă și învățăm, astfel, valoarea formulării unei teorii, testării unei ipoteze sau schimbării unei perspective, atunci când ceva nu funcționează.
Foarte important este că puzzle-urile întârzie demența si Alzheimerul. Studiile arată că menținerea minții active prin puzzle-uri și alte activități care stimulează creierul poate reduce cantitatea de leziuni ale celulelor creierului, care apar la pacienții cu Alzheimer. Cu cât o persoană își pune creierul la încercare de mai tânără, cu atât această șansă scade.