Un studiu inițial a constatat că testul a avut o rată de succes de 95% în detectarea cancerului la participanți, inclusiv la cei cu cancer mamar în stadiile 0 și 1 și cei cu cancer pulmonar în etapele 1 și 2. Etapa 2 este când pacienții încep să afișeze simptomele si sunt cel mai adesea diagnosticate.
Cercetătorii, de la Universitatea de Stat din Kansas, au declarat că au fost aproape si de detectarea cancerului pancreatic.
Testul funcționează prin detectarea creșterii activității enzimatice în organism, ceea ce indică o boală. Atunci când enzimele din sângele sau urina pacientului sunt amestecate cu anumiți aminoacizi împreună cu un colorant, cancerele produc un model sau semnătura specifică.
Dezvoltatorul de testare, profesorul Deryl Troyer, a declarat: „Vedem acest lucru ca primul pas într-o nouă arenă de investigație care ar putea duce în cele din urmă la o mai bună detectare precoce a cancerelor umane.
„Chiar si cei care ar putea beneficia cel mai mult sunt cei clasificati ca fiind expusi riscului de cancer, cum ar fi fumatorii grei si persoanele care au un istoric familial de cancer.
Ideea este ca aceste grupuri de risc ar putea merge la biroul medicului lor trimestrial sau o data pe an, sa faca un test usor de facut, neinvaziv, si sa se spuna devreme daca cancerul sa dezvoltat eventual.
Cu excepția cancerului de sân, cele mai multe tipuri de cancer pot fi clasificate în patru etape, bazate pe creșterea tumorilor și răspândirea celulelor canceroase în organism.
Cancerul de sân și de plămân se găsesc în mod obișnuit și diagnosticați în stadiul 2, stadiul în care oamenii încep să apară adesea simptome precum durerea, oboseala și tusea. Numeroase studii arată ca daca boala este detectata la timp, cu atat sansele de vindecare sunt mai mari.
„Problema, insa, este ca nimeni nu stie ca sunt in etapa 1„, a declarat co-dezvoltatorul profesorului Stefan Bossmann.
„De multe ori nu există un steag roșu care să avertizeze că ceva este în neregulă. Între timp, persoana pierde timpul critic.
Testul dezvoltat de Bossmann și Troyer de la Universitatea Kansas State funcționează prin interpretarea modelelor enzimatice sau a semnăturilor, găsite în sângele sau urina pacientului.
Aceste modele de enzime pot ajuta de asemenea la distingerea dintre cancer si o infectie sau alte boli care apar in mod obisnuit in organismul uman”, a spus Prof Bossmann.
Citeşte şi Vaccinarea poate preveni 90% dintre aceste cancere