Iluziile optice au un scop intrigant și anume de a provoca o evaluare detaliată a abilităților de concentrare, adesea fiind cu mult mai complexe decât testele IQ tradiționale. Analizând imaginile care aduc în prim-plan aceste iluzii optice, se impune o atenție sporită asupra detaliilor, așa cum este exemplificat de figura de mai jos, în care este ascuns un animal. Statisticile arată că doar 2% dintre indivizi pot identifica cu succes animalul din această imagine. Atenția sporită la detaliile subtile este necesară, mai ales că imaginea este complicată de prezența mai multor linii paralele, împiedicând astfel detectarea imediată a animalului.
Un aspect notabil este faptul că doar 2% dintre oameni reușesc să identifice acest animal într-un interval de timp scurt, adică în cel mult 10 secunde. În general, provocarea prezentată de teste IQ care implică iluzii optice vine din capacitatea acestora de a induce în eroare privitorii, utilizând linii albe și beneficiind de un contrast puternic între non-culoari.
Privește cu atenție imaginea și descoperă care este animalul care apare ascuns printre dungi.
Dacă ai privit cu atenție și ai descoperit rapid animalul, înseamnă că te numeri printre cei 2% care au abilități extraordinare și un IQ ridicat. Dacă, totuși, nu reușești să deslușești acest mister, noi venim în ajutorul tău. La finalul acestui articol găsești rezolvarea acestui test.
Primele încercari de a măsura intelignţă au apărut în secolul al 19-lea. Atunci, IQ-ul s-stabilit în funcţie de mărimea creierului. Astăzi folosim alte metode pentru măsurarea nivelului de IQ – teste de inteligenţă. Primul care a folosit teste pentru măsurarea inteligenţei a fost Alfred Binet şi testele sale au fost destinate copiilor. De atunci testele au fost modernizate, adaptate şi dezvoltate până la forma lor de astăzi. Cu teste moderne putem să măsurăm inteligenţa de persoane din fiecare grupa de vârstă.
IQ-ul reprezintă măsura inteligenței umane și se poate stabili pentru fiecare persoană prin rezolvarea unor teste, prin rezolvarea de puzzle-uri, completarea unor serii de imagini și numere sau identificarea unui patern, într-un ansamblu de numere sau imagini. În funcție de răspunsurile oferite, oamenii sunt împărțiți în mai multe categorii:
1 până la 24 : handicap mintal profund
25 până la 39 : handicap mintal sever
40 până la 54 : handicap mintal moderat
55 până la 69 : dizabilitate mintală uşoară
70 până la 84 : dizabilitate mintală limită
85 la 114 : Inteligență medie
115 până la 129 : peste medie sau luminos
130 până la 144 : moderat talentat
145 până la 159 : Foarte talentat
160 până la 179 : Excepțional de dotat
180 și peste : profund talentat