Testul lingurii, însă, este destul de precis şi îţi semnalează prezenţa unei afecţiuni încă înainte de apariţia durerii. Testul vizează verificarea stării de sănătate a sistemului respirator, intestinelor, hormonilor, metabolismului, rinichilor și a danturii. Reţine, însă, că acesta nu înlocuieşte diagnosticul medical, ci reprezintă doar premisa vizitei la medic.
Testul durează doar 1 minut și este foarte simplu de efectuat. Nu ai nevoie decât de o lingură cu ajutorul căreia îţi vei „răzui” limba, astfel încât pe lingură să se strângă salivă. După recoltare, înfășoară lingura într-o pungă de plastic și ține-o sub lumină puternică timp de 60 de secunde. Lumina puternică favorizează dezvoltarea bacteriilor, potrivit cbc.ca
Dacă, la capătul celor 60 de secunde şi după ce ai îndepărtat folia, lingura este perfect curată, înseamnă că toate organele tale funcționează în parametri normali. Este important ca nici mirosul salivei de pe lingură să nu fie diferit de mirosul obișnuit al salivei.
Dacă, însă, mirosul şi culoarea salivei sunt neobișnuite, poate fi un semn că suferi de probleme pulmonare sau respiratorii, hepatice, renale, intestinale, hormonale sau gastrice. Iată, orientativ, de ce boli ai putea suferi dacă saliva ta are un miros, o culoare sau o consistenţă neobişnuite.
Dacă saliva emană un iz fructat, poate fi vorba de o cetoacidoză, adică o afecțiune metabolică ce poate evolua în timp chiar într-o formă de diabet. Dacă simți un miros neplăcut, pătrunzător, asemănător celui de amoniac, este posibil să suferi de probleme renale.
Dacă saliva de pe lingură a căpătat o culoare portocalie înseamnă că ai probleme cu rinichii. Dacă, în schimb, saliva este albă, este foarte probabil să suferi de o infecție respiratorie sau de deshidratare. Iar dacă remarci culoarea galbenă, nu este exclus să te confrunți cu probleme digestive.
Dacă ai identificat unul dintre semnele descrise mai sus, nu întârzia să-ţi programezi o vizită la medic. E de preferat să fie o alarmă falsă decât să-i permiţi bolii să avanseze.