Agitaţia se resimte mai mult în Statele Unite ale Americii, deoarece toate aceste 4 eclipse totale de Lună vor fi vizibile de pe întreg teritoriul SUA (cu condiţia să fie senin).
Dar, în afară de această particularitate – un privilegiu pentru pasionaţii de astronomie din SUA – , tetrada nu are alte aspecte neobişnuite, în ciuda profeţiilor care o consideră drept o prevestire a unor evenimente care vor zgudui lumea.
Fie reamintind coincidenţe între tetrade de eclipse lunare şi evenimente istorice importante, fie interpretând într-un sens profetic anumite pasaje din Biblie, unii vorbesc despre întâmplări care vor influenţa dramatic soarta poporului evreu, alţii o consideră o prevestire a celei de-a doua veniri a lui Iisus Christos. Ideile privind însemnătatea tetradei ca prevestire a unor schimbări dramatice sunt alimentate în special de o carte publicată anul trecut de pastorul american John Hagee, numită „Four Blood Moons”.
Dar, de fapt, tetradele de eclipse totale de Lună – serii de 4 eclipse totale consecutive, ce survin la intervale de cca. 6 luni – nu sunt evenimente chiar atât de rare, spune Fred Espenak, astrofizician în cadrul NASA şi specialist în eclipse. Frecvenţa lor variază în diferite perioade; în ultimii 500 de ani au survenit doar 3 astfel de serii de eclipse, dar pe parcursul secolului XXI vor exista 9 tetrade.
Prima dintre ele va avea loc în 2014 şi 2015 şi va începe cu eclipsa totală de Lună din 15 aprilie2014; celelalte 3 eclipse din această primă tetradă vor avea loc la 8 octombrie 2014, 4 aprilie 2015 şi 28 septembrie 2015.
În cursul eclipselor totale de Lună, satelitul natural al Terrei intră în conul de umbră al Pământului; planeta noastră se găseşte atunci între Soare şi Lună, astfel încât împiedică în mare măsură radiaţia solară să lumineze Luna. Luna rămâne totuşi vizibilă în timp ce trece prin umbra Pământului datorită refracţiei luminii solare de către atmosfera terestră.
În momentele eclipselor Luna se găseşte întotdeauna în faza de Lună plină. În general, în astfel de ocazii, Luna apare de culoare roşiatică, datorită fenomenului de difuzie a luminii solare prin atmosfera Pământului, care face ca radiaţiile roşii să predomine în lumina pe care o percepem. (Datorită aceluiaşi fenomen, cerul apare roşu la răsărit şi la apus, în jurul Soarelui.)
Prin urmare, culoarea roşie a Lunii aflate în eclipsă totală nu are nimic supranatural.
Sursa: Space.com, via descopera.ro